[]

Türkçe'ye Farsça'dan geçen sözcükler

Merhaba,

Türkçe'ye Farsça'dan geçmiş sözcükler hakkında bildiğiniz kapsamlı bir makale veya yazı var mı?

Teşekkürler.

 
Kelimeler için tam bir şey diyemeyeceğim ama bu iki dil arası kelime aktarımı süreci 4.murat padişahımızın İran/Safevi üzerine yaptığı seferlerin kazanılması sonucunda yaklaşık 1000 civarında bilim, edebiyat vs. alanında yetkin kişilerin İstanbula getirilmesi ile başlıyor diye biliyorum.
Çok zaman sonra
Türkçenin yabancı kelimelerden arındırılması diye çalışmalar yapılırken batı dillerindeki kelimelerin dilimizi bozması da ve buna karşı önlemler alınamaması ayrı bir derttir. Hatta ve hatta yeni türkçe kelimeler oluşturulurken (örneğin) sonu ..tay olarak biten (yargıtay gibi) kelimeler de türkçeye alınarak büyük hatalar yapıldığı söylenmektedir. Çünkü bu.. tay extensionlu (özür) kelimeler aslen moğolca dan gelmekte olup geçmişte Moğolların da (bir zamanlar) türk olduğu kanaatinden kaynaklanmasıyla ilgili olabilir.

Ek olarak, türkçe ve Japonca arası benzerlikler için Oktay Sinanoğlunun Bye bye türkçe kitabına da müracaat edebilirsiniz. Bu kitapta kendisi Türkçenin 'bilim dili' olması konusundaki yeterliliğini savunup anlatmaktadır.
  • 1adam  (22.02.18 14:15:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.