[]

Evde Steak Denemeleri

Sevgili duyuru sakinleri,

Memleketimizin eti saatlerce pişirip tel tel eden güzel yemeklerinin yanında biraz da steak olayına girmek için bir adet döküm tava aldım. (cast iron dediklerinden) Bu tava ile steak hazırlama tavsiyeleriniz var mıdır?
15 dk ısıtıp normal/kısık ateşte 4 er dk iki tarafı da pişiriyorum ben, fena olmuyor. Ama tabi başta çok az yağ döküyorum, ne yaparsam yapayım o yağ yanıyor ve evin her yanını koku alıyor.

Var mıdır kokusuz, lokum gibi tarifleriniz?

Git dışarıda ye diye tavsiye verecek arkadaşlara not: onu da yapıyoruz.

 
o duman çıkmadan sonuç alamazsın

ya duman ve güzel et

ya da dumansız ama saman gibi, kayış gibi et

cossss yapacak arkadaş, o duman çıkacak, o kedi buraya gelecek.


15 dakka tavayı ısıttıktan sonra altını kıssan ne olur, kapatsan ne olur, ben olsam hiç kısmam, ne kısıcam. 15 dakka ısıtmışım, bana lazım olan ısı, niye altını kısıyorum arkadaşım?

aspiratör al, çekmiyosa filtresini falan değiştir, yine çekmiyosa yenisini al.
  • killerbee  (13.02.18 15:31:10 ~ 15:34:38) 
Evde aspiratör var, rahatsız olduğum şey duman değil yanık yağ kokusu.
15 dk ısıttıktan sonra niye kısıyorum, çünkü cast iron ısıyı uzun süre tutabiliyor, mühürleyim derken kömüre dönmesin diye.
Kısıyorum dediğim de induction ocakta 9 üzerinden 6.5 7 e getiriyorum. Yoksa etler mangal kömürünün içine düşmüşe dönüyor.
  • tarnum  (13.02.18 15:42:43) 
konunun bilirkişisi illa birazdan gelir fakat ben kendi bildiklerimi söyleyim.
tavayı ısıtma tamam fakat sonrasında kısık ateşe alınmıyor, ayrıca öncesinde döküm tavaya yağ dökülmüyor. eti atıyorsun, elleşmiyorsun. kısa bir süre sonra kendini tavadan ayırıyor zaten. ete ellersen tavaya yapışır. her iki yüzüne 4er dakika bence fazla. 2 ya da 2buçuk dakika dene

  • asbe  (13.02.18 15:44:34) 
@keten prens bi kaç video falan izledim hep yağlıyorlardı, garip şekilde tavanın yan kısımlarını bile yağlıyorlardı hatta. Tabi kullanıkları yağ farklı, yerine bitkisel yağ kullanabilirsiniz dedikleri için döktüm.

Tekrar yağ kullanmadan deneyeyim bakalım. Teşekkürler.
  • tarnum  (13.02.18 15:44:34) 
eti dövdürmeyin tabiki. mümkünse biraz dinlenmiş et alın, ya da kendiniz dinlendirin, hafif rengi koyu kırmızıya dönecek gibi olan yani. taze et daha zor pişiyor - mühürleniyor. tavaya yağ dökeceğinize ufaktan eti yağlayın.
kesinlikle himalaya tuzu ya da deniz tuzu alın. karabiber olarak da çekme kullanın.

ben işten geliyorum, ocağı yakıyorum. ilk önce kağıt havluyla etin nemini alıyorum. sonra tuz ve karabiber ile marine ediyorum (yağ kullanmıyorum son zamanlarda çok lezzet katmıyor bence). sonra 3.5 4 dk yüksek ateşte mühürlüyüp afiyetle yiyorum.
  • kveldulv  (13.02.18 15:46:18) 
Döküm tavayı iyice ısıtın, 15 dakika iyi bir süre. Sonra altını kısmayın.
Yağ koyacaksanız Zeytinyağı koyun. Ya ete koyun ya da tavaya. Ben tavaya koyuyorum ama eti koymadan hemen önce.
Eti mutlaka kurulayın. Hatta marine ettiyseniz bile mutlaka kurulayın. Sonra tuz, isteğe göre karabiber.
Normalde pek tuzlu yemiyor olsanız bile ete tuz koymak önemli bence.
Eti ateşe koyun ve çevirene kadar hiç ellemeyin.

Bir de et olayı çok önemli. Düzgün et olmadan olmuyor. Market etinden pek hayır gelmiyor nasıl pişirirseniz pişirin.
  • burfak  (13.02.18 15:54:43 ~ 16:51:05) 
ek olarak şunu da belirteyim et çok önemli. et yapıyorsun saman gibi, aynı pişirmeyi başka etle yapıyorsun lokum gibi. etin kendinde hafif yağ olmalı, tercihen bu yağ bir bölgeye toplanmış değil de kılcal şekilde ete homojen olarak yayılmalı

bir de pişirme öncesi marinasyonda ve pişirme sırasında her baharat konmuyor. baharatlar da yanıyor çünkü. et zaten güzelse tuzdan başka hiçbir şey konmuyor
  • asbe  (13.02.18 15:59:33) 
@killerbee Türkçesini yazdığın için teşekkür ederim.

O ocakta olmaz kısmını pek anlamadım? Bulunduğum memlekette hayatında hiç gazlı ocak kullanmamış insanlar var. Bu yaşlarına kadar hiç yemek yapamamış mı acep bunlar? Bir tür ocak işte, alttan ısı falan veriyor. Valla.

Bir şeyi daha önce senin yapmamış olman, görmemiş olman, o şeyin hiç var olmadığı ya da kullanılamayacağı anlamına gelmez. Mesela markette satılan hazır tatlılar var, plastik kap içerisinde. Atıyorsun fırına 20 dk. da hazır oluyor. Sana göre anaaa bunun dışı plastik fırına girmez, erir bu diyip almamak lazım. Ama adamlar yapmış.
  • tarnum  (13.02.18 16:08:43) 
Bu işin olmazsa olmazı güzel et. Bunun için de iyi bir kasap gerekiyor. Dinlenmemiş olan eti almayın.

Döküm tavayı seasoning işlemi için yağlamalısınız. İnternetten nasıl seasoning yapılıyor bir araştırın. Ama tavayı kullanmadan önce yağlamayın. Bu yağı yakmaktan başka hiçbir işe yaramaz. O kadar yüksek sıcaklığa direkt temas eden yağ, sadece yanıp kötü bir yanık kokusuyla tüter. Yanık yağ, tam tersi yapacağınız etin tadını bozar.

Tavayı iyice ısıttıktan sonra altını kısmayın. direkt eti tavaya alın ve kalınlığına göre 3 er dakika iki yüzünü de mühürleyin. Eğer eti medium sevmiyorsanız, birer dakika daha iki yüzünü de döndürün.

Kasaplar genelde steak olayını bilmedikleri için eti ince kesiyorlar. İdeal olan bir buçuk ya da iki parmak kalınlığında olanı. Ona göre kestirin.

Bir de döküm tavada dana kemikli dana pirzola deneyin. Antrikottan daha çok seveceksiniz. Kontrafile, biftek gibi yağsız etler, döküm tavada randımanlı olmaz. En iyi, antrikot, dana pirzola, t-bone, bonfile gibi içinde yağı da olan etler güzel olur.

Tavanızı asla deterjanla yıkamayın ve asla ıslak bırakmayın. Pişirme işi bitip soğuduktan sonra, metal telle ovup suyun altında yıkayın. Daha sonra ocağa alıp üzerindeki su buharlaşana kadar ısıtın. Çünkü döküm demirin içerisindeki kılcal aralarda su, küflenme yapabilir. Sonradan uğraşmamış olursunuz.
  • sarap dumani  (13.02.18 16:13:42) 
kullandigin ocak tipini bilmedigim icin kisma olayina yorum yapamiyorum ama ben klasik ocak kullaniyorum ve tavayi isittiktan sonra kismiyorum. tava isindiktan sonra kisarsan ayni sicaklikte ne olursa olsun kalmayacak, isi giderek dusecek.

ben kanalli dokum tava kullaniyorum ne tavaya nede ete yag/zeytinyagi koymuyorum (marine edilmis et ve tereyagli et pisirmiyorsam eger)

tavani isit etin tavaya gelecek kismina sadece tuz serp ve tavaya bas, az/cok pismis olayina gore 1 yuzu pisirecegin zamani ikiye bol. ornegin 4 dakika 1 yuz pisireceksen eti 2 dakika sonra yan cevir ve 2 dakika sonra (yani 4 dakika oldugunda) cevirecegin tarafin tuzunu serp ve cevir. yine 2 dakika sonra yan cevir ve 4 dakika sonra tavadan al.

herkes eti bir ekilde pisiriyor ama pismeden sonrasida bir o kadar onemli. etin buyuklugune gore buyukce bir parca aleminyum folyo kes, tavadan aldigin eti aleminyum folyaya sar, 3-5 dakika kadar beklet ve sonra servis et.

bir de etin 3-4 parmaktan kalin degilse 4 dakika pisirme. her yuz 2 dakika bence ok.
ekleme, eti pisirirken uzerine karabiber dokmeyin, cunki karabiber cok hizli yanar sicak tavada. illa koyacaksaniz pistikten sonra koyun
  • try again fail again fail better  (13.02.18 17:07:29 ~ 17:09:56) 
Benim evimde de öyle ocak var ayarını 9a getiriyorum tavayı iyice ısıtıyorum o arada etleri hazırlıyorum sadece ete zeytinyağ döküyorum ki yanmasın diye max. 2 parmak kalınlığında olcak etler.

Karabiber ve tuzluyorum az bi şekilde max. 3 dk olcak şekilde her iki yüzünüde pişiriyorum. Ne yağ yanıyor ne başka bişey oluyor mis gibi tel tel et yiyorum.
  • England  (13.02.18 17:34:00) 
Yukarıdakilere ufak bir ekleme. Et buzdolabı dışında en az yarım saat beklesin. Nemini kağıt havluyla alın tuz ve karabiber ekleyin.


  • mithrilfender  (13.02.18 19:05:08) 
www.youtube.com

şuradan anladığım kadarıyla asıl püf nokta mühürlemekten ziyade harsız fırında dinlendirmek
  • yuto  (13.02.18 19:07:20) 
abicim gözünü seveyim döküm tavanın hakkını verin nedir bu tavada köfte mı kızartıyorsunuz. ne yağı?
yağ ve döküm tava tam bir oksimoron. tesadüf az önce antrikot yaptım sıfır yağ ile tabi. eksiup.com
döküm tavada yağ ve sabun kullanmayın kullandırtmayın.
  • heavy smoker  (07.02.19 22:44:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.