[]

yurtdışında üniversite

yurtdışında üniversite okumakla pek bilgim yoktu eskiden. yeni yeni bilgim oluyor. ilerde yurtdışında da yaşama ihtimali olsun isteyen biri için türkiye'de iyi bir okula girmektense şu listedeki okullardan birine girmeye kasmak daha faydalı olmaz mı? www.shanghairanking.com

girmesi kolay değildir tabii ama türkiye'de tıp kazanmak da kolay değil. yani bu tarz bir okuldan mezun olmak daha çok şey katar diye düşünüyorum. ancak türkiye'de odtü mezunu olmak çok katkı sağlarken tüm dünya'yı düşünürsek herhalde bu listedeki her üniversite aynı katkıyı sağlamaz. çünkü listede boğaziçi yokken atılım üniversitesi olabilir. tabii bir de burs ve oradaki yaşam masrafı sorununu halletmek gerek sanırım. bu arada bölüm olarak özellikle ekonomi için soruyorum.

yurtdışında okumakla ilgili bilgisi, tecrübesi olan var mı?

 
merkezi bir yerlestirme olmadigi icin hangi ulkeyi ve hangi universiteyi hedefledigine gore onune cikacak durumlar cok degisir. Ornegin abd gibi ulkelerde yurt disindan gelen ogrenci icin en buyuk problem yuksek okul ucretleri olurken almanya gibi universitelerin yabanci ogrenciler icin dahi ucretsiz oldugu ulklerede ise bircok okul kabul sarti olarak turkiyede universite sinavinda esdeger bir okula yerlestirilimis olmayi sart kosabiliyor. Bunun yaninda gmat toefl gibi sertifikalar, GRE gibi sinav sonuclari gerekebiliyor. bunlar icin her okulun yabanci ogrenci kabul sartlarini okumak gerekiyor. Bunun yaninda ekonomik engeller de var. yasam masraflarini karsilamak icin ozellikle universite egitimi icin burs bulmak zor, bircok ulke de universite ogrencilerine calisma izni vermiyor. ornegin almanyada calisma izni sadece okul kutuphanesi, labratuar gibi yerler icin verilse de buralarda calismak icin ogrenciler arasinda ciddi rekabet var. Ustun basari bursu olan ogrenciler icin ise durum daha kolay elbette. Guclu referans mektuplari da kabul sansini arttiran nedenler.

Tum bu sorunlar nedeniyle bircok ogrenci bachelor egitimi icin degil de master egitimi icin yurtdisini tercih ediyor. Elbette master icin de benzer problemler mevcut ama master programlari daha kisa oldugu icin bir sekilde telafi edilebiliyor.
  • emrahday  (13.02.18 14:26:27 ~ 14:28:43) 
bu listedeki üniversitelerin yıllık ücretleri ne kadar haberin var mı? giriş için abdli öğrenciler bile lise yıllarında spor faaliyetlerdir, gönüllü çalışmalardır, yüksek ders notlarıdır kasıyorlar ve üniversite için çalışıp para biriktiriyorlar. overseas öğrenciler için (biz, türkiye) çok daha pahalı. türkiye'den gideceksen zaten sağlam referansların olmalı hepsinin yanında. robert, üsküdar amerikan gibi liseler için zor değil zaten eğitim o şekilde veriliyor ama ayşe, mehmet zeki ve çalışkan bir öğrenci değilse kolay kolay lisans eğitimi için gidemez.

ekonomik güç varsa lisans ya da yüksek lisans her şekilde ayarlanıp gidilir (örn, bilal) ama orta gelir vatandaş için azimli bir öğrenci olmadıkça zor.
  • pinkpeony  (13.02.18 14:36:43) 
abd için para ciddi bir sorun sanırım. aileden desteğim maalesef yok. aslında yurtdışını bir de bu açıdan düşündüm. sonuçta türkiye'de de yaşam zor. amerika'da okurken çalışmak daha kolay diye düşünmüştüm.

güçlü referans mektubunu öğrenciler hocalarından alıyorlar diye biliyorum yanılıyor muyum? mezunum ben. okuyorum zaten ama pek mutlu değilim. ilerde olmak isteyeceğim bir alanda da değilim. yüksek lisans için yurtdışına gidebileceğim bir okula/bölüme geçebilirim ama biran önce gitmek istiyorum. bir de burada da öğrenci olmak çok zorluyor maddi açıdan.

yabancı bir öğrencinin amerika'da çalışması yasak mı? work and travel için gidenleri görüyorum. gördüğüm kadarıyla orada part time çalışmak türkiye'de çalışmaktan kolay. öğrencilik ve sonrası daha rahat geçer sanırım.
  • nick bulamadim  (13.02.18 14:39:31) 
@pinkpeony o faaliyetlere extracurricular deniyor sanırım. aslında biraz da o aklımı çeldi. lise diploma puanım düşüktü ama okul dışında hem lise döneminde hem üniversite döneminde fazlasıyla ilgi alanım mevcut. sinema ve müzikle ilgileniyorum. mesela kısa film çekiyordum liseden beri. bazı festivallerde gösterilmişti. bu okullar için avantajmış mesela. ama bunu bile yeni öğreniyorum. o kadar uzağım yani konuya.

bir de genel bir soru sanırım ama okullar yaşa dikkat ediyor mu? türkiye'de de bir süredir okuduğum için 23 yaşındayım. kaç yaşına kadar alırlar?
  • nick bulamadim  (13.02.18 14:47:38) 
amerika zor -uzak/harclar pahali/burs zor- ama avrupa'da ve asya'da ucretsiz veya makul harclara okumak mumkun.


  • lanc  (13.02.18 15:55:04) 
abd için yaşam kolay olur diye düşündüm. gerçi nereye gitsem türkiye'den kolay olur sanırım. bir de birçok okul abd'deki tanınan okullar.

başka okula geçicem türkiye'deki zaten. çünkü okuduğum bölüm yurtdışına çıkmamı sağlamayacak. o zaman yurtdışını kasmaktansa türkiye'de iyi bir okula girmek daha mı mantıklı?

bir de yurtdışına gidersem iyi bir okula gitmek istiyorum. çünkü diğer türlü türkiye'de kalmak daha mantıklı. yani kimsenin tanımadığı bir okula girmektense türkiye'de bilinen bir okuldan mezun olmak daha faydalı olur. bu yüzden avrupa'da ücretsiz ve prestijli hangi okullar var?

bir de gittiğim yerde mutlaka çalışmak zorundayım. başka türlü imkansız.
  • nick bulamadim  (13.02.18 16:01:54) 
almanyada universtieler ucretsiz. siralamadaki yerlerine bakarak prestijli olanini bulabilirsin. tabi prestijli olanlar mutlaka toefl, ve gre puanina gore alir. bunun yaninda yasam masraflari icin aylik minimum 600 euro gibi bir rakami gozden cikarmalisin. Calisma konusunda da en buyuk problem calisma izni, kacak calismak ise cok zor. Hem alinacak riske degmez, hem de kacak calisilacak isler cok problemli isler. Almanyada ogrenci icin sadece 90 gun calisma izni var, yani ancak yaz tatillerinde calismak icin. Bircok avrupa birligi ulkesinde calisma sartlari ayni. dogu avrupa ulkelerinde ise zaten is yok, calisma durumu turkiyeden kotu.


  • emrahday  (13.02.18 16:10:19 ~ 16:11:39) 
almanya'da ingilizce eğitim veriyorlar değil mi? almanca şartı arıyorlar mı? bir de almanya'da okuyan yabancı öğrenciler masrafları aileden mi karşılıyorlar? aileden 1 lira bile alamam çünkü. çalışıcam. türkiye'de de öyle zaten. burada sürüneceğime orada sürüneyim diyorum. :D

amerika'da çalışmak için sıkıntı oluyor mu? burs almak da kolay değildir sanırım.
  • nick bulamadim  (13.02.18 16:23:26) 
abd'de okumak istiyorsan ve sınırlı bütçen varsa iki yıl community college + 2 yıl üniversite transfer yapabilirsin. ama bunun için derslerini çok iyi takip etmen ve başarılı olman gerekiyor. gidersen de gideceğin state'i iyi seç çünkü state dışında transferler daha zor oluyor. her üniversitenin community collegelarla anlaşmaları oluyor, articulation agreement olarak aratabilirsin. türkiye'de kredi çekerek okuyanlar ve sonra ödeyenler var.


  • pinkpeony  (13.02.18 16:39:37) 
community college'lara bakıcam sağol. ama orada kötü bir yere girmektense türkiye'de iyi bir yere geçip yüksek lisans'ta, doktora'da gitmek daha iyi gibi sanki.

bu arada yabancı bir öğrencinin aileden destek almadan yaşaması mümkün mü sence? abd'de de almanya'daki gibi çalışma engeli var mı?
  • nick bulamadim  (13.02.18 19:50:56) 
"bu arada yabancı bir öğrencinin aileden destek almadan yaşaması mümkün mü sence? "

kesinlikle hayir. sadece okul ucreti en azindan bir 30 bin dolar tutuyor cogu okulda uluslararasi ogrencilere. basit bir iste calisarak bu para kesinlikle kazanilamaz. zaten okullarin akademik beklentisi turkiyedekinden kat kat yuklu. odev yapmaktan haftada 10-15 saatten fazla calismaya vaktin kalmaz zaten.

lisans icin burs bulmak gibi bir sey soz konusu degil zaten.
  • hot potato  (13.02.18 19:57:24) 
paran yoksa amerika'da lisans okuyamazsin. mumkunati yok. ogrenci olarak sadece okulda 20 saat calisabilirsin. o 20 saat aylik kirani belki cikarir. hadi cok siktin kendini, yasam masraflarini da karsiladin 20 saat calismayla diyelim; benim doktora yaptigim okul (devlet okulu) lisans ogrencilerine senelik 40000 dolar. 4 sene 160000 dolar. ailen zengin degilse bunu karsilamanin imkani yok. aci ama gercek bu. zaten okuyorsan bitir. doktoraya gel. yuksek lisans icin de kimse burs vermez burda. paran yoksa yapabilecegin, karsiliginda para alabilecegin sey anca doktora.


  • gene mi gene  (13.02.18 19:59:35) 
Yüksek lisansımı Avrupa'da yaptım, doktorayı ABD'de yapıyorum halihazırda. O listedeki okullardan birindeyim.

Lisansı yurt dışında okumak çok pahalı; o yüzden lisanstan sonraki adımlarnıı yurt dışına göre atmanı tavsiye ederim. Lisansta hangi okuldasın ya da değiştireceğin okul neresi olacak bilemiyorum; ancak özellikle ABD nezdinde konuşursak, burada akademik çevrede tanıdığım kişilerin yüzde doksanı Bilkent, Boğaziçi ve ODTÜ mezunları. Henüz Atılım ya da Gazi mezunu ile karşılaşmadım.

Sana tavsiyem, Türkiye'de iyi bir üniversitede (yedi - sekiz tane falanlar zaten) yurt dışı bağlantıları olan bir hoca ile akademik araştırma yap. Sonra iyi bir referans ve niyet mektubuyla kapağı dışarıya atabilirsin. Ondan sonrası sana kalmış.

Bir de Fulbright burslarını araştır ABD için.
İsveç için de Swedish-Turkish Scholarship var. Büyük ihtimalle Rhodes'tan sonra piyasadaki en çok parayı veren burs bunlardır. Çıkması da çok çok zor değil. Yani Fulbright'tan çok daha kolay.

Başarılar.
  • sen git ben geliyorum  (13.02.18 20:07:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.