[]

Psikolojik rahatsızlıkların evrimsel süreçteki yeri?

Sapiens'i okurken aklıma takıldı. Örneğin insanların dik yürütmesinin artı ve eksi yönleri var. Artı yönü insanların bağırsaklarının küçülerek beyinlerinin daha fazla enerji alabilmesi, eksi yönüyse kadınların kalçaları daraldığından erken doğum yapmaları ve bu yüzden organizmanın anne karnında tam gelişmeden dünyaya gelmesi. Fakat bu eksi gibi görünen durum bile zamanla olumluya veriliyor. Anneler çocuklarına tek başına bakamadıkları için aile oluşuyor ve insan sosyalleşiyor (gerçi bunu olumsuz bir sonuç olarak da görebilirsiniz :p) ve insan adeta boş bir levha halinde, öğrenmeye ve şekillendirilmeye müsait bir halde doğuyor anasından. (bunu da olumsuzluk olarak gören olacaktır)

Konumuza dönecek olursak, peki son birkaç yüzyılda toplumun geneline yayılmakta olan hafif ya da ağır ruhsal sorunların evrim sürecine olumlu ya da olumsuz ne gibi bir katkısı olabilir?

Bu konuda kaynak önerebilirseniz çok mutlu olurum ayrıca.

 
Etki her insan için farklı olur. Sana olumsuz, bana olumlu olabilir. Veya bir başkasına.

Kişinin olumsuzluklardan aldığı derse de bağlıdır bu.

Can Manay'ı düşün. Kendini sıfırdan yarattı, ama sonra yine sıfıra düştü. Olumluyu da gördü, olumsuzu da
  • MaNOfTheYear  (09.02.18 17:41:28) 
İnsan boş bir levha halinde doğmuyor, kodlanmış olarak doğuyor. Bilgisayarı aldığımızda iki program yüklü halde alıyoruz. Biri metal parçalarını bilgisayar haline getiren program diğeri işletim sistemi. Kullanırken de çeşitli uygulama niteliğinde program yükleyip kaldırıyoruz.
Biz de bilgisayar gibi çalışan bi programla yaşamda yerimizi alıyoruz. O program olmasa et parçasından farkımız kalmaz. Evrimsel süreç dediğimiz olgu da bu programın kodlarındaki değişiklik.

Şimdi bilimin geldiği nokta duruma bakışımızı genişletti ve dahası evrime müdahale etmeye de başladık demek hatalı olmaz sanırım. Halen cevap aranan çok soru var ama şu ana kadar bulunanlar bile devrim niteliğinde.
Okuma konuları; insan genom projesi, genotip, fenotip, epigenetik, nöronal plastisite, yapay zeka, crispr...

Kısacası; geçmişte yaşanan ruhsal sorunları genetik olarak aktarmama şansımız var görünüyor.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (09.02.18 19:01:38 ~ 19:27:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.