[]

netflix ses ve altyazı uyumsuzluğu

anlam haliyle aynı olsa da yazılar ve sesler farklı.
birçok filmde ve dizide durum böyle.

altyazının ve sesin aynı olduğu film-dizi öneriniz var mı?

 
Küçük değişiklikler oluyor galiba. Dün gece izlediğim bir Alman filmde de Almanca altyazılar konuşulandan az da olsa farklıydı. Daha önce de Türkçe altyazılı bir Türk filminde de küçük farklılıklar olduğunu gördüm ama anlamda farklılık yaratrmıyorlardı ve çok da fazla değildi.


  • nickfury  (14.01.18 21:28:09) 
Ich verstehe nicht- Ich weiss nicht

das stimmt- ja klar

ich war auch da- ıch war dabei

du weiss schon- sie wissen schon

biri ses, diğeri alt yazı.

bunlar az önce mad men'den art arda yakaladıklarım. biraz önce de black mirror'da aynı çeviri sorunu vardı.

bazıları küçük farklılıklar değil. du ve Sie gibi...

ingilizceye bakmadım ama almanca'da durum bu.
  • a man alone  (14.01.18 21:36:49) 
ingilizce içerikte karşılaşmadım bu durumla, çok sıkı bir netflixçi değilim ama. Ancak Türkçe ve Almanca içerikte karşılaştım bu durumda İngilizce harici içerikte oluyor gibi bir varsayımda bulunuyorum.


  • nickfury  (14.01.18 21:44:30) 
yıllar önce run lola run izlerken fark etmiştim bunu orjinal dvd'lerde dahi böyle çeviri farkları oluyor. sebeplerine gelince; iki işi farklı insanların yapması.

özellikle orjinal dilden farklı bir dile dublajlanıyorsa film sadece anlam olarak çeviri yapmak seslendirme için yeterli değil. cümle uzunluğu, kelimelerin hece sayısının tutması gibi konulara da dikkat ediliyor ki hem dudaklar daha gerçekçi uysun hem de sahne değişmeden önce cümle yetişsin.

altyazı sürecinde ise yine çeviri yapılırken yazının ekranda kalacağı süre, yazının ekrana sığması, orijinal metindeki anlamın çeviri yapılan dilde de verilmesi gibi sebeplerle değiştirilebiliyor.

ancak filmin çekildiği dildeki altyazılar neden tutmuyor ben de hala anlamıyorum.
  • bi cuval incir  (16.01.18 17:33:45) 
bi cuval incir+1
dublaj ve alt yazi cevirisi ayni olmaz, olamaz.
ikisinin ceviri teknigi de, kurali da farklidir.
alt yazida dublajda duyduklariniz yazsa, gözünüzle yaziyi takip edemezsiniz.
  • blatta hiberna  (21.07.20 13:52:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.