[]

Yazılım, Site Yapımı vb.

airbnb.com.tr yi baz alacak olursak;
aşağı yukarı aynı özelliklere sahip fakat farklı içerikte bir site için maaliyet, uygulanabilirlik, yazılımın içeriği vb. konularda fikir danışabileceğim, bilgisi, deneyim ve tecrübesi paylaşıma açık yazılımcı arkadaşlar varsa ciddi ciddi sohbet etmek, akıl almak istiyorum.
yok mu şöyle "gel kardeş bu işler nasıl oluyor ben sana anlatayım" tadında, yani iş gibi değilde eşine dostuna anlatır gibi bilgi paylaşımı yapabilecek birileri?


 
Yazılımın maliyeti çok değişkenlik gösteren bir şey. Bir de genelde çoğu kişi yazılım maliyetine tasarım maliyetini de dahil ediyor. Tasarım bambaşka bir şeyken, yazılım bambaşka bir şey. Bu tasarımın HTML/CSS/Javascript'e dökülmesi başka bir şeyken back-end kısmı diyebileceğimiz aslında asıl yazılım kısmı bambaşka bir şey. Çok komik fiyatlara yaparım diyen de çıkacaktır ama muhtemelen iyi bir iş olmayacaktır. Ama kabaca xx.xxx TL civarı diyebilirim sanırım. Bu konulara ilgi duyuyorsan kendin öğrenip de yapabilirsin ama baya bir zaman harcayıp kafa patlatman gerekir.


  • mr sherlock  (03.01.18 18:19:56 ~ 18:21:45) 
gel kardeş bu işler nasıl oluyor ben sana anlatayım


  • deligine yuvarlanmis tavsan  (03.01.18 18:22:20) 
Temel olarak bir yazilimin isletme ve gelistirme maliyetini belirleyen temel birkac kriter vardir.

Uygulaminin buyuklugu ne olacak? hedeflenen siteyi toplamda kac kisi kullanacak, anlik kac kisi kullanacak, icinde ne kadar veri barindiracak, bu veri ile ne gibi islemler yapilacak gibi sorular onemli.

Uzmanlik alani gerektiren konular gerekli mi? ornegin resim isleme, video barindirma isleme gibi konularda bir is yapilacak mi, lokasyon bazli islem yapilacak mi vs.

gelistirilen yazilimin ne kadar uzun vadeli calismasi isteniyor? uzun vadeli calisma icin yazilimin olceklenebilir (scalable), surdurulebilir (maintainable) ve moduler olmasi gerekir. Bir yazilmin bu kriterlere uyup uymadigini anlamak cok zor, bu kriterlere uymayan yazilimin omru de pek uzun surmez. bu kriterlere uymak icin de deneyimli yazilim uzmani, yazilim mimari ve muhendisi ile calismak gerekir. En onemlisi de planlama gerekir.

Yazilim ekibinin nitelikleri ne olacak, danismanlik gerekecek mi? ornegin bir front-end yazlimi standart bir javascript ile de gelistirebilirsin, angular, react, typescript gibi populer framework/dil/kutuphaneler ile de gelistirebilirsin. disaridan bakan adam bunu anlamaz. ama bu kod kalitesi SOLID prensiplerini uygulamadigi icin 1 yil sonra bir degisiklik gerektiginde tum bu eski kodu cope atman gerekebilir. O nedenle nitelikli bir yazilim ekibi tarafindan yazilan bir yazilim uzun omurlu olacaktir. Bunu tipki bir araba aldiginda bunun yedek parcasi kolay bulunur mu, bozulursa ustasi rahat bulunur mu gibi dusunmeye benzetebilirsin.

Iste tum bu ucu acik sorulardan dolayi tam bir net fiyat vermek cok zor. kimi adam araba satin alirken ayagimi yerden kessin yeter derken, kimi adam ferrariden baska arabaya binmem diyebilir. ikisinde de amac temelde bir yerden bir yere gitmek iken giderken farkli beklentiler vardir. Kimi urun dayanikli ve uzun vadeli iken, kimi urun gereksiz luks ve pahali, kimisi her ortama uyarken, kimisi sadece belli bir amac icin uretilir, kimi urun de ilk planda is gorurken birkac degisiklikten sonra bozulur. yazilimin zorlugu ise neyin ne olacagini ilk planda uzmani bile anlamakta zorlanir.

airbnb ornegine gelirsek boyle bir yazilimi bu seviyede kullaniciya eristirmek icin oncelikle en azindan isinde uzman bir tasarimci, bir front-end gelistirici, bir back-end gelistirici, bir sistem admin, bir android, bir de ios gelistirici gerekecektir. Bu gelistiricilerin de isi anahtar teslim yapmasi tavsiye edilmez, cunku yazilim projesinde gelistirici o isin daimi calisani degil ise yaptigi is uzun vadeli olmayacaktir. cunku bu tarz islerde degisim kacinilmaz, musteri isetekleri, bug ve degisiklikler devamli surer, o nedenle gelistirme hic bitmez. bu tarz siteler neredeyse her sene front-end kismini bastan yazar, yeni tasarim ogelerini siteye eklerler. Ayrica bir kod bir gelistirici tarafindan yazildiysa onu baska bir gelistiriciye transfer etmek bircok durumda bastan yazmaktan daha zordur. Iste tum bu nedenlerden dolayi airbnb gibi siteler her zaman ekiplerinde full-time calisan onlarca gelistirici bulundururlar, ve bu adamlar yil boyunca hic bos kalmaz. cunku yapilacaklar listesi hic bitmez. O nedenle bu isin ilk gelistirme maliyetinden daha cok hic bitmeyen bir gelistirme maliyeti vardir.

Tabi tum bunlarin yaninda airbnb gibi sitelerin gelistirme maaliyeti, marketing ve is sureclerinin maaliyetlerinin yaninda devede kulak kalir. iste tum bunlar nedeniyle airbnb gibi bir site tum dunyaca taninmis olmasina ragmen ve 2008 de kurulmasina ragmen ilk defe 2016 yilinda kar etmistir. 8 yillik emek ve milyarlarca dolar yatirim sonunda. peki bu milyarlarca dolari aldilar da ne yaptilar? iste bunlar maliyet olarak harcandi. tam da bu nokta "amerikadan neden bu kadar yazilim sirketi cikiyor da turkiyeden cikmiyor, bizde yazilimci yok mu?" sorusunun cevabini veriyor. bizde yazilimci var ama hem yazilim sureclerini hem de is sureclerini 8 yila yakin milyarlarca dolar finansmanla destekleyecek, 8 yil sonra ilk defa kar ettireck ne sabir ne de finansman var. Yani ozetle airbnb gibi bir site yazacak ekip bulunur, yazdirilir ama asla o site belli bir limiti gecemez, bir yerde hem yazilim kalitesi, hem finansman, hem marketing konusunda tikanir. Tikanmamasi icin oncelikle bu isin finansmani nasil olacak o konu dusunulmeli, finansman cozulunce yazilim isi detay kaliyor bircok projede.
  • emrahday  (03.01.18 19:09:14 ~ 19:12:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.