[]

girişimcilik süreçleri

Mesela aklınıza yatan iyi bir iş modeli fikri var ve aslında bu işin tutacağından da siz eminsiniz. Fakat çevreniz "fazla heyecanlı olma, acele karar verme, işi iyice bir araştır, sor soruştur, ilk düşündüğünde herşey kulağa hoş gelir ama üzerinden biraz vakit geçmesini bekle vb. " modunda yaklaşıyor.
bu durumda en büyük handikap,
*sektörden birileri ile (yardımcı olması veya fikir vermesi amacı ile) fikri paylaştığınızda maddi imkanı da varsa, sizden önce atılması..

*Fikrinizi paylaşmamak/kaptırmamak uğruna da, sektörel bazı gerçekleri kavrayamayabilir ve riskleri öngöremeyebilirsiniz.

Sizin tercihiniz ne yönde olurdu.
İyice konuyu araştırıp, sorup soruşturmak, fikir almak vb .. bu sürede de kendi fikriniz üzerinde bolca düşünme, oluru - olmazı, riskleri ölçüp tartma vb. kuluçka dönemi şart mı?

Yoksa, inandığınız bu işe biran önce girişmek mi istersiniz.

**girişimcilik macerası olanlar da deneyimlerini aktarırsa çok sevinirim.

 
ben bir an önce girerdim.

mucizeler çok bekletmez insanı, bir anda olur.
  • Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir  (23.12.17 14:14:03) 
Zorunlu girişimcilik dersi aldım. İş planı olmadan yola çıkanların büyük bir kısmı kısa süre içinde elindeki parayı kaybederek batıyor. Hayat filmlerdeki gibi değil. Projeye bağlı olarak KOSGEB ya da TÜBİTAK desteği alma şansınız var. Bu destekler ihmal edilemeyecek kadar büyük. Böyle bir fırsat varken bunu değerlendirmek gerek. Fikirlerin korunması konusunda patent almak gibi yasal yollar var. Paranoyak davranmadan önce derinlemesine bir araştırma yapmak şart. Belki siz de başka birinin fikrini kullanıyor olabilirsiniz. İnandığınız işe devam etmek dediğiniz şey aslında bir girişimci özelliğidir. Girişimcilerin genelinde kararlı olma, risk alma gibi karakter özellikleri bulunur. Bu özelliğe sahip olan yalnızca siz değilsiniz. Bu inancın sadece size özel olduğunu düşünerek yapacağınız işin başarılı olacağı konusunda emin olmayın. Gereksiz cesaret sizi bambaşka yerlere götürür.


  • dissendium  (23.12.17 14:24:31) 
"aslında bu işin tutacağından da siz eminsiniz": Isin tutacagindan emin olan birinin isi tutmayacaktir. Bunu cesaret kirmak icin soylemiyorum, oyle bir is modeli yok. Biraz daha pazar arastirmasi yapmaniz faydali olabilir.

"fikri paylaştığınızda maddi imkanı da varsa, sizden önce atılması": Eger cekinceniz buysa is modelinizin temel degeri siz degilsiniz demektir. Siz ise girdikten sonra da maddi gucu ve sektorde deneyimi olan birisi sizi ezip gecebilir kolayca. Eger tek guvendiginiz sey ilk olmaksa cok yanlis yoldasiniz demektir.

Bir is modelinin basarili olabilmesi icin icine taklit edilemez bir katma deger eklemeniz lazim. Yoksa sizin yaptiginizi cok daha iyi yapan, cok daha yuksek butceyle yapan bir rakip kesin cikar.
  • crown  (23.12.17 14:35:40 ~ 14:36:38) 
öncelikle fikir tek başına hiçbir şeydir. önemli olan bunun uygulamasıdır. yani bu fikirle beraber siz neden önemlisiniz? asıl soru bu. siz olmadan bu fikir neden işe yaramaz? bunu güzel açıklamanız lazım diğer türlü piyasaya çıktığınızda tutsa bile yeni rakipler sizi geçmeye çalışacak veya geçecektir.

fikir üzerine düşünmüş bir kişi bunu nasıl yatırımcıya sunacağını bilir. sunum sonunda 'bu işi cidden dddkd olmadan yapamayız!' dedirtir. öyle demez ise zaten mission failure. bu biraz çalışma gerektiriyor.

sektörden birine gidip bodozlama herşeyi anlatmayacaksın elbette fikrin ile ilgili aklına takılan kilit şeyleri sanki başka basit bir projede kullanacakmışsın gibi soracaksın.

fikrin kapılması vs. satranç oyunu gibi düşün. sen herhangi bir satranç oyununu 'ulan inşallah şu hamleyi görmez' diye kurabilir misin? orada bir hamle varsa o görülür. çok basit bir örnek. işi kurdun acayip büyüyorsun cidden de sadece sen ve 2-3 kişi biliyor çok para kazandığını. sonradan 2 ay sonra seninle aynı işi yapan 2-3 firma daha çıktı. nereden duydu nereden çıktı bunlar diye başladın düşünmeye. bulamadın cevabı. ben söyleyeyim para yatırdığın banka personeli 'iyi kazanıyo lan bunlar' diyip seni araştırdı mümkün mertebe seni kredi vaadi ile aradı iki üç bilgi aldı sonra kendi müşterilerini arayıp bu işe girin dedi. fikirin tek başına hiç bir önemi yoktur.

konuyu deli gibi araştırman lazım. gördüğün her adama herşeyi sorman lazım en az 10-15 kapıdan yeter lan git artık diye kovulman lazım. excel'de deliler gibi çalışman lazım.

bir an önce girişeceğine bir an önce sayısal iddaa falan oyna.

patentleme, faydalı model, fikri haklar vs. bunlara bulaşsan para yetmez. yetse bile korumaya almak ayrı paralar. süreç uzun. onları yapana kadar zaten işi tek başına kurarsın.

fikir tek başına hiçbir şeydir. o sektörde kaç kişi olduğunu düşün herkesin aklına geliyor o fikirler ve herkes mantıklı sebeplerden vazgeçiyor. senden daha iyi koşullara sahip biri vazgeçtiğine göre sen ne fark yaratacaksın onu düşün. ona göre çalışmanı yap.
  • dedim dedim de kime dedim  (23.12.17 14:52:57) 
23 yildie ticaret yapiyorum 4 is kurdum.2 si devam ediyor 2si yas ilerleyince tatmin etmedi biraktim.hic bir is fikrimi kimseye anlatmadim, excelde calismadim, kosgebin kapisindan ugramadim.ticaret akilla, egitimle, zekayla, egoyla, arastirmayla, sermayeyle degil cesaret, pratik bakis acisi, iletisim ve ozguvenle yapilir.kurumsal terimler arasinda algi vergi arasinda kaybolmak memur zihniyetli korkaklar icindir.holding kurmuyorsun sonucta.algin acik olacak, piyasadaki boslugu koklayacaksin, kurup cefayi da sefayi da isin icinde yasayacaksin.hem ayranim dokukmesin hem belim bukulmesinle olmuyor.bu memleketin yarisi is kurmak istiyor cogu batiyor.cunku iki koyunu gudecek esneklik yok cogu okumus esek.ticaret adami dukkanina paspas da yapar kazanciyla havai de tatilde.egosuz esnek ruhunda ticaret olan gozu kara adamlarin isidir ticaret.ticaretin kiyisindan gecmemis sokagin dili i musterinin talebini gercek hayati bilmeyen, cocukken iki gazoz satmamis ogrenciyken ihtiyaci yoksa bile is ogrenmek icin garsonluk yapmamis adamlara niye akil sorasin ki.bilmedigi adresi laf olsun diye tarif edip kaybolmanizi saglayanlardan ne farklari var.

Toptancimla konusuyoruz bu ay iki kisi is kurmus onun maliyla.biri ev hanimi.ilk ayda 6 bin tl kazanmis.biri muhendis 100 lira bile kazanamamis.is ayni is oysa. Fark ne.birinde tecrube esneklik var.digerinde ego ve etiket meraki.
  • a summer day  (23.12.17 15:43:01) 
iş planı güzel bişey tabi yapın kanvas falan. detaylı bütçedr zarttır zurttur çok tutmaz zaten eksi yöne doğru ilk başlarda. fikir danışmak kötü bir şey değil fakat bu işe girelim mi hacı dediğinde bu ülkede %80 piyasa kötü bu zamanda bu risk alınmaz der. farklı şekilde sorabilirsin -) fikrinin çalınmasından değil umursanmamasından korkmalısın bence. fikir para kazandırmıyor gerçekten.


  • kveldulv  (23.12.17 15:48:11) 
ya yemin ediyorum -bikaç istisna dışında- kimseden fikir almazdım. şu an dünyada bi iş becermiş insanlar ondan bundan fikir alsaydı kimsenin bi bok olacağı yoktu.

insanlar böyle ya, yapamazsın, edemezsin, aptalca, mantıksız.. ben itü çekirdek'te bi proje sundum, jürideki adam projeyi açık açık mantıksız bulduğunu söyledi ve daha sonra o proje bi holding bünyesinde ülkeye yayıldı başka bi isimde. bu herif de güya mentor, girişimcilere eğitim veriyor yani haha allah bilir hala da veriyordur.

böyle çok çok muhteşem, destekleyici, girişimcilik geçmişi olan insanlar olur, bilgili insanlar olur bunlar, gidip onlara sorardım ben olsam. bunları yaşamamış kimse anlamaz çünkü. var mı bilmiyorum öyle biri de.
  • mehmed resad  (23.12.17 15:52:46 ~ 15:53:31) 
Bu konuda benzer seyler yasiyordum.sonunda onlarin fikirleri baskin geliyordu.sonra biriyle tanistim 10 gun kadar sohbet ettik.ticarete bakis acim degisti. Bir ay kadar imkanlarimi ayarlayip isimi kurdum.kazaniyorum da mutluyum da.sorun cikmiyor mu illa cikiyor.isin zevki orada zaten.ellerin sorunlari icin harcadigim emegi kendi isim icin harciyorum.yani dogru kisiyle konusmak onemli.bir de dusunmeyi birakip baslamak. Dusundukce korku agir basiyor.oysa ticarette anlatilam sorunlar yerine baska sorunlarla karsilastim hep.hepsi de bana bisey katan beni daha cozumcu pozitif biri yapti.ozgurlugu ve maddi konforu da cabasi.


  • terastaki havlu  (23.12.17 19:37:34) 
@teras
Ne konustunuz oyle ozet gecsende biz de aydinlansak

  • dedim dedim de kime dedim  (23.12.17 19:44:10) 
10 gunluk sohbeti nasil ozet geceyim.kulaktan kulaga oynar gibi olur o.


  • terastaki havlu  (24.12.17 02:14:15) 
@teras
ya işte aklında kalanları yaz
- ön ödemesiz iş yapma oğul
- passatla geleni yemege gotur clio ile gelene çay soyle
- önce pazarlıksız iş yapamaya kalkana bakarım adam mı diye sonra işe bakarım iş mi diye

gibi
  • dedim dedim de kime dedim  (24.12.17 13:00:11) 
Fikrin güzel olması işin %5'i falan. Asıl gerisine odaklanmak lazım. Execution yani.

Diyelim ki fikrin müthiş ve duyan herkesin aklında %100 ampül yakıyor:
Eğer başkasına aktardığında hızla yapabileceği bir fikirse --> zaten patladın, zira sen ürünü sunar sunmaz senden daha fazla maddi imkana ve güce sahip insanlar tak diye kopyalayacak ve senin fikrinin değerini düşürecek (örnek: snapchat. milyar dolar değerlemede olan bir dev şu anda sürünüyor, çok da vakti kalmadı bence)
Başkasına aktardın, hızla yapılmayacak bir şey ise --> o ekspertizi elde etmek ya da o ekspertize sahip insanları alıp yönetmek için ciddi bütçeler gerek. O zaman yatırım çekmen lazım, yatırım çekmek de ancak doğru bir iş planı ve müthiş bir sunumla - şovla olur. Bu da biraz kişilik meselesi.

Fikrin patenti olmaz bu arada.
  • roket adam  (25.12.17 00:48:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.