[]

Listening skill'imizi nasıl geliştiriyoruz?

Bahsettiğim dil ingilizce değil isveççe. 5 yıldır İsveç'te yaşıyorum. C2 seviyesinde isveççem var ve bunu son 1 yıldır daha da ilerlettim. Yazmada çok iyiyim, onda hiç sıkıntı yok. Kitaplara çok odaklandığımdan günlük dile ve dinlemeye pek alışamadım. Dinlemede korkunç kötü bir performans gösteriyorum. Ayrıca İsveç denen memlekette herkesin bin türlü aksanı olduğu için bu işimi daha çok zorlaştırıyor.
Şu anda konuşulanları yüzde 60-70 civarında anlıyorum, tabii bu konuşan kişinin aksanına, hızına göre değişiyor. Benim bunu nerdeyse yüzde yüz bandına çekmem lazım. Mesleğimden ötürü insanları anlamak zorundayım, başka şansım yok.

Aklıma İsveççe filmleri isveççe altyazıyla izlemek geldi ama başka da bir yöntem gelmiyor aklıma. Sizce ne yapmalıyım?

 
simultane ceviri alistirmalarinda golgeleme (shadowing) diye bir teknik var. soylenenleri aninda cevirmek yerine yine ayni dilde tekrarini yapmak. isvecce bir konusma acip, mumkunse kulaklikla dinleyerek (ama yalnizca tek kulakligi takarak, kendimizi de duymaliyiz) soylenenleri konusucuyla es zamanli bir sekilde tekrar etmek cok ise yarayan bir yontem listening gelistirmek icin. bunu bir deneyin bence. eslik edin konusucuya yani. isvecce alt yazili izlemek kafa karistirir gibi geliyor bana. yine isvecce filmi alt yazisiz tekrar tekrar izlemek daha yararli olabilir.


  • hopeless  (21.12.17 18:08:42) 
sohbet edasında yayın yapan radyolar.
filmlerde konuşma az olabiliyor dizi daha efektif olabilir.

  • high hopes of the sozluk  (21.12.17 18:19:30) 
eşim isveçli ama çözülmüş değil sorun :(


  • groove salad  (21.12.17 18:24:48) 
bu yuzden cok esliligi savunuyorum.


  • tiarwain  (21.12.17 18:30:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.