[]

doktora sorulari

selamlar.

dün doktora icin hocayla görüsmem vardi. üni sonrasi 4 yil özel sektördeydim, üniversiteye biraz uzak kaldigim icin akademisyen arkadaslarin fikrini rica edecegim.

iki alan arasinda kaldim. kisaca özetliyorum. iksinin de üst disiplini depremle alakali, yani ikisi de ilgilendigim alanlar.

1) bol teori ve programlama iceren bi konu. is tecrübemle cok örtüsmeyen bi konu. hocanin demesine göre asagi yukari bitecegi süre belli.

2) burda bol bol lab ve deney var. yine hocanin demesine göre bazi zorluklari oldugu icin doktora süresi uzayabilirmis. alan olarak yüksek lisansta ve calistigim sirkette asina oldugum bi bölüm. baya da ilgimi cekiyor.

cok genel yazdim biliyorum ama 1-2 cümle de olsa fikir belirtebilirseniz cok makbule gecer. lab agirlikli bi programin dezavantajlari var midir? yoksa daha ziyade tercih sebebi midir vs.?


cok tesekkürler.

 
Merhaba,

Hangi universite oldugunu bilmedigim gibi genel bir yorum yapacagim. Agustos sonunda doktorasini bitirmek icin tum gucuyle cirpinan biriyim :) Benim bolumum icin lab haricinde bir calisma yapmak mumkun degil. Eger oncesinde lab deneyiminiz varsa keyif alirsiniz, yoksa da birkac ay sonra alismaya baslarsiniz. Tum sorumluluk sizde olacaksa yaratici dusunme ve plan yapma yeteneginiz gelisecek, bu da harika bir "skill" akademide. Ben iki secenek arasindan ikinciyi secerdim zira ilginizi cekmeyen, calismaktan keyif almayacaginiz bir alanda doktora yapmak cekilmez.

Simdiden bol basarilar ve kolayliklar diliyorum ^^
  • lamira  (14.12.17 23:07:57) 
ben de özel sektörde çalışıp aynı zamanda doktora yapan biri olarak önceden aşina olduğun aynı zamanda iş tecrüben de olan bir alanda doktora yapmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Hocanın diğer programda doktoranın aşağı yukarı biteceği süre belli demesine bakma. ben dört senede bitiren birini duymadım. İki programı da aynı sürede bitirebilrsin.
  • road_tanker  (14.12.17 23:08:22) 
ben 2yi seçerdim akademik kariyerde de olmadı sonrasında iş hayatına atıldığınızda da size faydası olur, yolunuz açık olur. ama birinci daha çok akademik kariyere odaklı gibi duruyor. ileriki zamanlarda yapacağınız meslek seçeneğinin artması daha kolaylaştırır hayatınızı.


  • karamaleksey  (14.12.17 23:09:25) 
Fikrimi söylüyorum efendim: Günümüzde iyi programlama yapanlar, teori bilenler boş kalmıyor, iyi maaşlar da alıyorlar.Öte yandan teorik çalışma herkese göre değil,3-4 yıl fazla kalkmadan o masada oturacaksınız.

Deneyli olan daha az boğucu olur. CV'de katacağı şeyler biraz daha az olur muhtemelen.

Projeyi seçerken, hangisini daha çok yapmak istediğiniz önemli. teori öğrenilir.
  • hophophoba  (14.12.17 23:15:28) 
Bu biraz size ve ne istediğinize, gelecek planlarınıza bağlı.

Öncelikle, 'Şu zaman bitermiş, bu zaman bitecekmiş'i düşünmeyin. Aradaki zaman en fazla 1, bilemediniz 1.5 yıl; ileride baktığınızda o zaman aklınıza bile gelmeyecek. Size uygun olanı seçtikten sonra ve mezun olduktan sonra planlarınız yönünde kullandıktan sonra, ne kadar olduğu önemli değil.

Mezun olduktan sonra ne yapacaksınız? Şu anda çalıştığınız alanda devam mı edeceksiniz; akademik mi düşünüyorsunuz, ne çalışmak istiyorsunuz? Hangi konunun önü daha açık ve sizin istediğinizle daha çok örtüşüyor? Hangi danışman daha az manyak, hangisiyle daha uyumlu olursunuz? Uluslararası alanda hangisi size avantaj sağlar?

Prıgramlama ve deneyin avantajları da tamamen bunlara bağlı. Henüz pek bilgim yok ama ben ilkini seçerdim gibi duruyor. Çünkü programlamayı seviyorum, bilgisayarlı, programlamalı şeylerin daha çok geleceğinin olduğunu düşünüyorum. Teorik çalışmayı da daha çok seviyorum. Yeni bir alan olmasına rağmen zevk alabilirim diye düşünürdüm. İkincisinin ilginizi kesin çektiğini biliyorsunuz ama ilkinin ilginizi çekip çekmediğini henüz bilmiyorsunuz gibi; o konuda risk var. Deney yapmayı sevseydim, ikinciyi seçebilirdim. İlk bakacağım şey bu ikisinin geleceği ve uluslararası alanda ne kadar gerekli olduğu olurdu.

İkinci alana şimdilik daha yatkın gibisiniz, belki ileride deney yapacak iş alanları boş olacaktır. O zaman da onu tercih etmek mantıklı olabilir.

Bir de konular gece-gündüz gibi farklı mı? Birini yaparsanız, diğerinden hiç mi faydalanmıyorsunuz? İkisinin birleşme olanağı hiç mi yok?
  • aychovsky  (14.12.17 23:28:47 ~ 23:30:43) 
arkadaslar tek tek cok tesekkür ederim, bi dünya insan da mesajla ulasti sagolsun.

@aychovsky

uzun sürmesi hic dert degil zaten, eldeki bilgileri yazayim diye dedim. ikisinin de danisman hocasi ayni.

cok genel hatlariyla özetlemeye calisirsam ikisi de deprem etkisi altindaki yapilarin göcmesiyle alakali.

gece-gündüz gibi farkli olup olmadigina cevap veremedim. nereden bakildigiyla alakali. cok bunaltmis olmayacaksam kisaca özetlemeye calisayim: ilki a maddesinden yapilmis yapinin göcme olasiligi. ikincisi de b maddesinden yapilmis maddenin göcme davranisi. farkli malzeme, farkli davranis oldugu icin arka plandaki teori baya farkli tabii ki. ama ikisi de depremle alakali.

mezun olduktan sonra akademide kalip haftanin 1-2 günü su an calistigim ofiste veya baska bi firmada calismayi düsünüyorum.

danismanlarin ikisi de ayni.

uluslararasi alanda ikisi de benzer popülerlikte. yine de o mevzuyu biraz daha arastirmam lazim sanirim. kenara not aldim.

yine af dileyerek biraz daha basinizi sisireyim. ilkinde sanirim programlamadan biraz tirsiyorum :) su an calistigim firma doktora yapmak istedigim okulun arka bahcesi gibi. zaten onlarla da sik sik ortak calisiyoruz. bi de iste bol bol makale vs. takip etmem gerekiyor. yalniz programlamayi bu yastan sonra ögrenir miyim onu bilemiyorum. programcilar sanki o is icin dogmus insanlar gibi geliyor disaridan bakinca :) teori falan bayiliyorum ama iste programlama :/

biraz karman corman oldu sanirim, affola.
  • ben de  (14.12.17 23:44:15) 
Yaş kaç ki? Doktora başında olduğunuza göre pek büyük de olmaması gerek. Yani, 45'inden sonra programlama öğrenen de var da, 30 altı falansanız asıl öğreneceğiniz dönem bu dönem zaten. En mükemmel zaman öğrenmek için. Doktoranın amacı o zaten, öğrenmeniz.

Programlamaya itmek için söylemiyorum, tabii ki istediğinizi seçin de; korkmanıza gerek yok. 'Yok, hiç sevmem, hiç bana göre değil, midem bulanır, içim kalkar' diyorsanız seçmeyin tabii de, seçmemenizin nedeni korku olmasın.

Ya, biraz zor olur herhalde de, b maddesinin göçme davranışı ve olasılığı ile a maddesinin göçme davranışı ve olasılığını karşılaştıramaz mısınız? Yani, şöyle. İki kişilik bir ekip olarak ikisini de yapsanız? Bir kısmı birinizin, bir kısmı diğerinizin tezi olsa; iki projeden de hiçbiriniz eksik kalmasanız, en azından temel bilgileri iki kişi de öğrense, uzmanlık kısmında kimin neyi yapacağına karar verilse?
  • aychovsky  (14.12.17 23:50:07 ~ 23:53:38) 
yas 31. midem falan bulanmaz tabii, sadece biraz korku ama haklisin sanirim.

karsilastirma mevzusu olabilir tabii de herhalde danismanin onayi falan gerekir. yoksa yapilir niye yapilmasin.

aychovsky basini fazla sisirmek istemiyorum ama önümüzdeki hafta tekrar mülakata cagrilirsam bi kez daha fikrini ögrenmek isterim, senin icin de uygunsa tabii. :)
  • ben de  (14.12.17 23:57:38) 
2


  • kayranin kedisi  (15.12.17 12:27:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.