[]

Mükemmelken Batan İşletmeler

Yav gençler, canlar, bayanlar baylar,

Bazen bazı kafelere, bazı restoranlara, bazı fırınlara, bazı dükkanlara denk geliyorum. Şöyle bir alıcı gözüyle bakıyorum, mekan harika, tasarım süper, işletmeci candan ve samimi, ürünler kaliteli, konum çok çok iyi, ışıklandırma da süper. Ancak bir allahınkulu yok içeride, kimse alışveriş yapmıyor, gitmiyor, uğramıyor. Dolayısıyla mekan 6 ay 1 yıl sonra batıyor.

Çok basit bir sorum var abi, eğer kadere, nasipe, kısmete inanmıyorsak, sizce neden batıyor bu tüm denklemi düzgün olan işletmeler? Neden insanlar gidip tüketmiyor/alışveriş yapmıyor dükkandan? Fikriniz nedir?

 
Alışkanlıklardan olabilir.

Şimdi bir arkadaş grubu düşünelim. Bunlar 10 kişilik bir lise öğrenci topluluğu olsun. Yaşlar 16 17.

Hamburger yemeğe gitmek istediklerinde gurme burgerciye gitme ihtimalleri mi daha yoksa yoksa McD/BK ikilisinden birine mi? Büyük Fastfood zinciri olduğu halde Arby's, Carl's Jr falan bile bu ikisi kadar talep görmüyor; çünkü insanlar yeni şeyler denemeye çekinirler, alışkanlıklar da zor kazanılıyor malum.

AVM'lere gidip yiyecek katlarındaki yığılmaları ölçebilirsin. Bilinir markalar daha kötü ürün sunmalarına rağmen hep daha kalabalıktır.

Kahve için de öyle. Starbucks varken arka sokağında 3rd wave coffe shop'a girmek istemez iş çıkışı evine giden beyaz yakalı, kalabalık öğrenci grubu vs.

Genelden bahasediyorum tabii, seçkinci yerlerden konuşmuyorum.
  • g man  (11.12.17 16:56:17) 
140 journos un cafe açmak diye iki bölümlük içeriği vardı youtube da.


  • freebird5406_2  (11.12.17 16:56:26) 
Bu konuda hiç unutmadığım işletme kocaeli yahyakaptanda sonradan balıkçı olan mükemmel bir cafe ve işletmecisi vardı. vay arkadaş. Hayatımda evde dahil o kadar rahat ve huzurlu hissettiğim an çok az olmuştur.

battılar.

türkiye şartlarında genelde konsept yerler batıyor, çünkü bizim aslında şöyle düzetelim, genel olarak insan psikolojisi popüler olanın peşinden giden ama bunu da yalanlayan riya üzerine kuruludur.

Yani, tutmuş bir mekanın bir benzerini kendi kültürüne indirgeyerek sunarsan o büyük ihtimalle iş yapar. ama aklımda şöyle bir sistem kurmak var dersen, çoğunlukla patlarsın.

bizim ülkemizde çok para eden neredeyse herşey, yurtdışı kaynaklıdır. bunda et restoranları sunumlarından tutun da, gece klubü tarzlarına, kahve mekanlarına, televizyondaki yarışma programlarına v.s herşey dahil.

bizim halkımız, cafede dekoratif kitapları bile ingilizce olarak seçer.

Yani ya kalabalığa hitap eden uygun fiyatlı mekanizmalar üreteceksin(yine yabancı aşırmalarıyla) ya da elitistliğe vurgu yapan ama yine yabancı aşırmalı mekanlar üreteceksin.

biz mukadderat gereği, anlatabileceğimiz şeyleri severiz. ''Geçen gün maça kızındaydık alplerle (küçük bi' s), kızım bitmiş oralar da'' demek isteyecek gelen kişi. yoksa daha fazla eğlence ve rahatlığı bulabileceği ama anlatamayacağı; yani sadece onun bildiği bir yerde bulunmak istemez.

insanlar mukadderatı gereği problemli varlıklar, Allah kendi sonunu hayretsin.
  • mete kudur  (11.12.17 17:09:55 ~ 17:10:20) 
bu dediğin özelliklere sahip ve batan işletme varsa hedef kitleyi iyi seçememiş derim.

benim gözlemlediğim; özellikle "konum çok çok iyi" ise diğer tüm özellikler çöp de olsa batmıyor. mesela kadıköy'de crazy flakes adlı bir dükkan var. 10 metrekare var ya da yok ve sadece corn flakes çeşitleri satıyor. yemeksepetinden gördüğüm kadarıyla baya da pahalı. gerçi gitmedim ama ne kadar iyi olabilir ki. kaç kere gidip bir corn flakes yiyim dersin? bu bile yıllardır batmadıysa mükemmel konum ve hedef kitlesini çok doğru seçmesindendir. kadıköy'de bu fikir tutar ama başka yerde zor.

konum açısından da; mesela normalde turistik olmayan, sadece o bölgede yaşayan insanların gittiği bir bölgede açtığın A cafesi ile turistik bölgede açtığın B cafesi yarışmaz bile. A ne kadar iyi bir işletme de olsa her türlü B daha çok kazanır. buna en iyi örneklerden biri karaköy'de çok tutmuş bazı mekanların, karaköy popülerliğini kaybedince kapanmaları, bazılarının da kadıköy'e taşınmaları.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (11.12.17 17:21:53) 
1. pazarlama ve lokasyon: kendini tanıtamayan, halka ulaşamayan veya lokasyonu doğru seçemeyenler...

2. işletmecilik: fiyat, hacim ve birim maliyetleri yönetemeyen yani görsel veya tatsal olarak iyi ama esnaf olarak kötü işletmeciler...
  • 507  (11.12.17 18:18:00) 
bzim millet her konuda marka sever. 1500 tl maaş alır 3000 bine iphone a bayılır.

bunun karşısında işletme olarak ya marka bi frenchise a gireceksin yada salaş takılacaksın.
salaşım fiyatlarım uygun ama kaliteli ürün sunarım gibi.
bunun arasında kalan marka olmayıp marka olmuşdan çok daha fazla dekorasyon yapan da bizim millet korkar belirsizliği sevmez iteleme kültürü bizde çok olduğundan çekinir.artı olarak bizim halkımızda boş olan yere girmeme gibi bir özellik vardır.
yılların baskıcı ortamı son 15 yıldır pek yok kızlar rahat çıkabilyorlar felan.e böyle oluncada bizim gençler nerde kalabalık orda olalım mantığındalar.
  • sirincem  (11.12.17 19:47:42) 
Yeni kesiflere acik degil insanlar.
Alışkanlık +1

  • imelih  (11.12.17 23:04:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.