[]

Ortaklı Yeni Girişim - Kar-Zarar Nasıl Bölünmeli?

Beyler, Bayanlar, selamlar.

Aklımda bir proje var, ortalama 60.000TL'lik bir yatırım gerektiriyor. Gıda alanında bir işletme, yoğun bir sokakta açılacak.

Ben çalıştığım için açamıyorum, istifa etme lüksüm yok. Çok çok yakın bir arkadaşım işten çıkacak. Bana "bende para yok, sen finanse et projeyi, ben başında dururum, sen de fırsat buldukça gelirsin" dedi.

Böyle bir durumda kazancı nasıl paylaşmalıyız? Ben finans gücünü, o insan gücünü kullanacak. Karı (veya zararı) yüzde 50-50 mi paylaşmalıyız yoksa "finans büyüktür insandan" veya "insan büyüktür finanstan" deyip oranı değiştirmeli miyiz?

 
sen patronsun, o müdür. %60 sen, %40 o olmalı.


  • silah taciri  (08.12.17 12:36:55) 
finans büyüktür insandan bence.
ortaklıktan ziyade maaşlı çalışan olmayı kabul etmez mi arkadaşınız?

  • karamaleksey  (08.12.17 12:37:23) 
kar ortagi olacaksiniz.


  • baldur2  (08.12.17 12:47:56) 
Kemal sunal'ın oynadığı yoksul filminde böyle bir sahne vardı. Yoksul kendine verilen payı beğenmediği için itiraz edip " ayıp oluyor butun işi ben yapacağım ama " dediğin de karşıdan gelen cevap " eee bu işler böyledir. sermayeyi koyan kazanır " demişti. En azından denildiği gibi 60-40 verilmeli.


  • origse  (08.12.17 12:48:23) 
sermayenizi cikarana kadar siz daha fazla alin, sonrasinda 50-50 ye donersiniz. yani ben bir arkadasimla girecek olsam bu sekilde yapardim


  • ahoy kaptan  (08.12.17 12:48:38) 
Sonrasında problem yaşamamak için bence maddi anlamda da eşit ortak olun. Şu anda parası yoksa ve tümünü siz veriyorsanız zamanla durum eşitlenebilir. Atıyorum ayda toplam kazancınız (kar) 10 bin lira olsun. Size olan 30 bin lira borcunu kapatana kadar 5-5 değil de onu da üzmeyecek bir miktar kadar fazlalığını siz alın. Bir şekilde rakamlarınızı ayarlayıp 6 ay ile 1 sene içerisinde kapatabilirseniz rahat edersiniz. Tabii bir de her ihtimali değerlendirip aranızda anlaşmalar yapın. Mesela 1 yıl sonra taraflardan birisi ayrılmak istedi ne olacak gibi. Kim kime ne kadar verecek, iş ne durumda vs.

Aksi durumda sizin ona belli bir maaş ödemeniz lazım. Bu da işin iyi gitmediği zaman olursa sıkıntı yaratabilir. Bu şekilde taraflardan birisinin ortaya hiç para koymamış ve işe kar ortağı olmuş olan çalışmalarda yüksek ihtimalle parayı veren bir süre sonra patron gibi davranmaya başlar, diğer taraf da "sen parayı verdin ama bir şey yapmıyorsun, ben eşek gibi çalışıyorum" der ve problemler çıkar.

Her zaman en kötü ihtimali düşünmeli. İş kötü giderse ne yapılacak, batarsak ne olacak ya da ayrılırsak ne olacak gibi. İş iyi giderken herkes mutlu olur çünkü.

Tabii daha sonra sizin de yanına katılacağınızı düşünerek bunları söyledim. Ya da en azından işle ilgileneceğinizi düşünerek.
  • pokepoke  (08.12.17 13:05:16 ~ 13:06:59) 
Sürekli söylerim. Bu duyuruda "Bekara karı boşamak kolay" durumu söz konusu.
Yorumlara bakıyorum, çıldırmış olmalısınız.
Bu kadar basit, kestirip atılmış yorumlara bakarak hareket etmeyin.
Kendini sizin yerinize koymadan, bilip bilmeden konuşmuş herkes.

Kar ortağı olursanız enayilik etmiş olursunuz. (Yüzde 99-1 olsa dahi)
Arkadaşınızı maaşlı çalışan yapmalısınız.
Performansına göre de prim taahhüt edebilirsiniz.
Böylelikle o da risk almış olur.

Adam risk almıyor ki, maaşlı çalışan olarak çalıştığı bir işten çıkıp, büyüme potansiyeli olan başka bir fikre cebinden bir kuruş çıkmadan ortak oluyor. Ne kaybedecek? Arkadaşınız için çok iyi bir fırsat. Başkasının parasıyla yatırım yapıyor. Hatta siz ona 30 bin lira vererek bu durumda bir "Private Equity" ortaklığına girmiş oluyorsunuz.

Ha adamda über yetenekler vardır, sizin kattığınız sermayenin karşılığı olarak onda da aynı değere sahip bir "know-how" vardır, o zaman lafım yok. Eğer bu arkadaşınızın bilgi ve becerilerinin 30 bin lira ettiğini düşünüyorsanız ortak olun, aksi halde arkadaşınızın yerinde olmak isterdim doğrusu.

Yani, dışarıdan başka birini getirip bu işin başına koymuyor oluşunuzun tek sebebi arkadaşınızın güvenebileceğiniz birisi olması ise, bence feci bir yanılgı içindesiniz. Bizim patronun bir lafı vardı, "Bir şirketi patrondan başkası soyamaz" diye. Sermayenizi başkasına emanet ederken dikkatli davranın. Duygusallığı silip atın kafanızdan.
  • elf of darkness  (08.12.17 13:07:19 ~ 13:17:16) 
@elf of darkness,

Isini birakan risk almiyor ama Isini birakmayan mi risk almis aliyor. Nasil risk anlayisi bu?
  • baldur2  (08.12.17 13:14:12) 
@baldur2, işini bırakanın aldığı risk burada devede kulak.
Arkadaşına iş teklifi yapacak.
Mevcut maaşın bu, al sana daha cazip bir maaş öneriyorum.
Arkadaşı da bunu değerlendirecek.

Bana kalırsa profesyonel bir yönetici ile anlaşıp, iyi bir kontrol mekanizması kurmak daha akıllıca bir çözüm.
  • elf of darkness  (08.12.17 13:19:58) 
aradaki can
yapılacak şey

%5 verilmesi uygundur.
ya da maaş vereceksin

bir de 60000 tl ilk yatırım maliyeti
aylık masraflar vs. de olacak
o yüzden bu işin ideali budur.

bizzat arkadasim

400.000 tl lik yatırım yaptılar
bizim mudure de 55 verdiler
yatırım patladı
bizim arkadastan 25 k tl aldılar %5 zarar ettiği için
bu arkadasindan da bu parayı isteyemeyeceğine gore o da vermeyecegine gore.

kabul etmezse de ailenden guvendigin birini durdur basında.
  • kingcyrax  (08.12.17 15:35:52) 
bastsn ikinizin de içine sinecek şekilde anlaşmazsanız o çok çok yakın arkadaşınızla bir sene içinde kanlı bıçaklı olma ihtimaliniz olabilir. hiçbir iş yatırımdan sonra anında kazanca dönmez, sabretmeniz gerekir en az bir sene ve de dayanma gücünüz olmalı en az 1 sene. 60bin yatırım yapıyorsunuz ama sonradında da sermaye ihtiyacınız olacaktır muhtemelen. arkadaşınızın tarafından bakarsak bu işten başka geliri olmayacak dolayısıyla beklentisi olacak.


  • kveldulv  (08.12.17 15:49:13) 
size tavsiyem ortak olarak bu ise girmeyin, birak oranlari filan


  • kamyonsans  (08.12.17 16:07:17) 
Maaş + kardan pay gibi bir şey olmalı. Maaş kesin olmalı ve gider olarak görünmeli. Profesyonel düşünmek lazım. Sadece kara ortak olursanız zarar ettiğinde o adam para kazanamayacak, para kazanamayan adamdan da zaten verim alamazsın. O da bir yerde çeker gider.


  • feedback  (08.12.17 18:20:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.