[]

Do not resuscitate?

m.t24.com.tr
Haber linki bu, muhtemelen de karşılaşmışsınızdır. Bu konudaki düşünceniz neler? Yani siz olsanız müdahale etme taraftarı mı olurdunuz?
Biraz daha farklı bir örnek üzerinden de aynı soruyu sormak isterim. Açlık grevi, ölüm orucu içerisinde olan insan bir süre sonra bilinç kaybı yaşadığında nasıl bir tutum sergilersiniz?
Örneklerde doktor olduğunuzu varsaydığınız durumdaki tutumunuzu soruyorum.

 
üstündeki dövme bir şey ifade etmez bununla ilgili gerekli resmi prosedür neyse onun yapılıp yapılmamasını dikkate alırım. hakim olsam only god can judge me dövmeli adamı yargılamayacak mıyız yani (:

açlık grevi ya da ölüm orucu tercihtir kimseye zorla tıbbi müdahale edilemez.
  • Ufuk  (05.12.17 03:02:42 ~ 03:03:02) 
Makale şuymuş.

www.nejm.org

Bu kişide kronik obstrüktif akciğer hastalığı, diyabet ve ritm bozukluğu varmış. Ben bu kadar hastalığı olan birinin baktınız ölüyorum, hayata döndürmeyin demesini saygıyla karşılarım. Gerekli yerlere danışırdım ama vicdan azabı falan çekmezdim müdahale etmediğim için.
  • dissendium  (05.12.17 03:11:40) 
ya soru salt tıp etiğiyle ilgili gibi de, ondan ziyade o ülkedeki hukuğun güvenilirliği, sağlık sistemiyle koordinasyonuna göre bir cevap verilir buna.

haberde fotoğrafı paylaşılan dövme de, eğer fotoğraftan kaynaklanan bir şey değilse, yeni yapılmış gibi gözükmüyor. adamın müdahale esnasında muhtemelen bilinci yerinde olmayacağı için dövmenin bu amaçla yapılıp yapılmadığını kanıtlamanın bir yolu yok. dediğim hukukun güvenilirliği ve sağlık sistemiyle koordinasyonunu mesela; bu adamın bir yakınının ölmesine göz yumdular diye dava açmasına da açık kapı bırakabilir. kaldı ki mesela adam yakınlarının umrunda olmasa bile, salt alma ihtimalleri olan bir tazminat için yapabilirler bunu. haberde de bir kesit aktarılıyor, devamında örnek verdiğim şekilde bir şey olup olmadığını, ya da teşebbüs edilmediğini... bilmiyoruz.

ülkemdeki yasalara, hukukun işleyişine, sağlık sistemine güveniyorsam elleşmeyebilirdim, sevmediğim bir sol fraksiyona mensup birinin eylemini sabote etmek için açlık grevine müdahale ederdim mesela öyle diyeyim (haberdeki mevzu dışında söylüyorum çünkü hiçbir şey belli değil, bir de orası nasıl bir yer çok acayip acilen etik kurul toplanmış falan). yok güvenmiyorsam umrumda olmazdı ne müdahele gerekiyosa sakınmadan onu yapardım.
  • dafaisss  (05.12.17 03:15:35 ~ 03:17:22) 
Belgesi varsa yapmıyorsun. Dövme yeterli değil. Doktoru koruyan şey resmi belge. Belki vazgeçti? Haberlerdeki adamın durumu zaten çok ağırmış. Kalp masajı vs. gerekene kadar belgesini de bulmuşlar ve yapmamışlar. Bu sırada tedavi etmemişler demiyorum. Hastalığı tabi ki tedavi edilmeye çalışılmış. Kalbi durduktan sonra geri döndürülmek istemiyormuş adam, bu kadar. Belki beyni oksijensiz kalacak ve kalan ömrünü bitki gibi geçirecek ve risk almak istemiyor. Bilemeyiz. Türkiye'de DNR yasal değil. Kanserden acılar içinde sürünüyor olsan bile kalbin durduğunda resüsite edip 45 dakika CPR yapıldı, yanıt alınamadı, 02.20'de ex kabul edildi diye yazıyor dosyanda. Yakınların dava açarsa ama karameleksey ağır hastaydı, dövmesi vardı ondan yapmadık falan mahkemede geçmiyor. Döndürmek etik mi orasını bilemem.


  • Lim5  (05.12.17 03:19:17) 
meselenin bizdeki vicdani yansımasını soruyorum aslında. mesleki görevimiz iyileştirme, hayat kurtarma üzerine ama yeri geldiğinde sınırımızı da bilmeliyiz mi yani hastaya karşı. bu sınırı çizmek kolay olmasa gerek. sonrasında acabalarla boğuşmaz mıyız hayatta?


  • karamaleksey  (05.12.17 03:22:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.