[]

Okuyarak zengin olunur mu ?

Çevremdeki çoğu duyduğum zenginler okumayan insanlar .Sizce okuyarak zengin olunur mu?




 
Ne okuduguna bagli olarak degisir ama ben okudum olmadim.
Bu vesileyle burdan dunya duzenine sevgi, saygi ve selamlarimi iletiyorum.

  • aks-i endaz  (29.11.17 21:18:43) 
kime yaslandığın, kimden olduğun önemli. ne olursan ol, ne mezunu olursan ol ve ne iş yapıyorsan yap. okumak tek başına zengin etmez insanı. en fazla iyi kazanır görece olarak ve rahat yaşar.


  • runagain  (29.11.17 21:22:26) 
zenginlik çok çeşitlilik barındıran bir kavram, rakamlar üzerinde konuşalım senin için kaç para zenginlik ifade eder ?


yani iyi bir eğitim aldıktan sonra SADECE O EĞİTİMİ KULLANARAK milyonluk evde oturup her biri birkaç milyonluk 2-3 arabaya sahip olabilirsin. Bir de üzerine güzel 1-2 tane yazlık ve bir teknen olabilir.

Onun dışında zaten yurtdışı gezileri, iyi yemek, iyi kıyafet v.s ile de bütün sahip olabileceklerin bunlar olur.


Para her devirde olduğu gibi, süreklilik arz eden ticarette. Yani kaç kişiye ulaşıp kaç kişiyle al-ver yaparsan o kadar çokcasına sahip olursun. Bunun da okumayla çok bi' alakası yok.

Herkesin sihirli sihirli dediği ''network'' kelimesi orta sınıf(alt orta üst orta farketmez) için sihirlidir. Onun dışında en alt grup ile en üst grup networkle ilgilenemez zaten.(harvard da bir dekanın neden öğrenciler harvard'ı seçiyor üzerine şahane bi' anlatısı vardı, o durumla bu durum aynı davranış refleksleri oluşturur)

Yani, ben şimdi küçük bi' gözden geçirdim; ailesi köyde yaşayıp da kendisi eğitim almış(kardeşleri arasında) ve şu anda güzel yatırımlarla da 30 milyondan fazla parası olan/tahmin ettiğim 6'dan fazla kişi sayabiliyorum. Bunların elinde eğitimlerinden başka hiçbirşeyleri yoktu -ki hala yok.

Hatta bu sebeple sonradan görme bile olamıyorlar gariplerim(!)
  • mete kudur  (29.11.17 21:25:30) 
Okuyarak zengin olmuş üç kişi tanıyorum. Aralarından en az kazanını ayda 90 bin lira maaş alıyor şu an.


  • ms brownstone  (29.11.17 22:24:45) 
soru çok genel, yorumlar çok öznel.

bir kere sayı veya veriler hakkında konuşurken 'rakam' diyen insandan çekinirim. bildiğini dışarıdan olduğu gibi almış diye düşünürüm.

sonra 'para, süreklilik arz eden ticarette' gibi beylik olduğu kadar kesin ve yanlış bir genellemeyi ortaya atan kimseye güvenemem.

neden?

makro:
katma değerli üretim yapan bir ülkede değilseniz ticaretle ülkenizin cari açığını büyütürsünüz.
hatta üretici olsanız bile üretiminiz de ithalata bağımlıysa yine cari açığı büyütürsünüz.

mikro:
ticaret her kişinin harcı değildir.

dolayısıyla bir yorum yapmadan önce bir çerçeve çizmek şart. bu soru sorarken de geçerlidir. bu anlamda sizin ortaya attığınız soru da gerçek verilerle bir çerçeve çizmediği için anlamsızdır.

sorunuz: okumakla zenginlik arasında bir korelasyon var mı? temelinde zenginliğin nereden geldiğini araştırıyor ama bunu oldukça hayalci ve çocuksu bir üslupla sormuşsunuz.

gelin önce 'zenginlik' dediğiniz 'birikim'in kaynağını öğrenin:

sizin 'zengin' diye nitelediğiniz kimseler esasında sermaye sahipleridir. bu sermaye sahiplerinin sermaye birikimi, el koyduğu artı değerden gelir. dolayısıyla bir kere birikimin temel koşulu 'artı değer'dir.

sonra bu birikimin kimin elinde neye dönüştüğü sorusu önemli. hangi düzeyden maaş veya ücret alırsanız alın, eğer maaşlı veya ücretli çalışansanız bir kere işçisiniz. dolayısıyla sizdeki para henüz bir sermaye değildir, yalnızca tasarruftur.

ta ki siz bir girişimde bulunup mal veya hizmet üretince, ticarete atılınca veya finans sektöründe bir iş kurunca paranız bir sermayeye dönüşür.

Bu noktada sermaye birikimi yapma şansınız vardır yalnız bütün girişimler aynı zamanda risktir. dolayısıyla girdiğiniz işi batırma ihtimaliniz de çeşitli başka faktörlere ve dinamiklere bağlıdır.

şimdi bir işi planlarken önce makro ortam ne durumda ona bakarsınız, sonra kendi imkanlarınıza bakıp makroya göre siz kendinize yön çizersiniz. mesela: herkesin gittiği yöne giderseniz rekabet yüksek olur. o yüzden niş piyasa ararsınız.

bu böyle derinleşip gider...

son olarak bunlar benim umurumda değil diyorsanız: (bkz: dunning-kruger etkisi) yüzünden okumuş (veya risklerin farkında olan diyebiliriz) insanların daha çekingen davrandığı için başarma şansı gerçek hayatta düşüyor diyebiliriz.


ek: (bkz: akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer)
  • idexo  (29.11.17 22:57:10 ~ 23:04:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.