[]

Yurt Dışında Çalışmak...

Selam gurbetçi Dos Santos'lar;

Bu dönem sonu itibarı ile yani Haziran ayı gibi mezun olacağım.(büyük ihtimalle)(Hacettepe Üniversitesi - Bilgisayar Mühendisliği)Mezun olduktan sonra yurt dışında çalışma fikri ne zamandır aklımda var. Yurt dışında daha önce bulunan ve ya hala bulunmakta olan kişilere bazı sorularım olacak;

1) Yeni mezun birinin yurt dışına çalışmaya gitmesi ne kadar doğrudur?( genç yaşta gidip en fazla 1 sene kaybedilebileceğini göze alarak cevaplayabilirsiniz.)
2) Genel olarak, "Yurt dışına kesin olarak şunun için gel ve ya gelme" diyeceğiniz şeyler nelerdir?
3) Bu sorum biraz meslektaşlarıma yönelik; Bilgisayar Mühendisliği yeni mezun birisi için yurt dışında mı daha caziptir yoksa Türkiye'de mi?

Teşekkürler.

 
yurt dışına nasıl bir yöntemle gideceğini bilmiyorum.türk menşeili bir şirketin yurtdışındaki ofisinde çalışacaksan çıkışın rahat olur.direk gideceğin ülke menşeili bir şirkete başvurup çalışmayı düşünüyorsan avrupa birliğine üye ülkeler için bazı şartlara uymak zorunda bu şirketler.eleman alımı için ilan veriyorlar ve bu ilan 2 ay boyunca yayında kalıyor.bu 2 ay sürecinde başvuran kendi vatandaşına ilk sırada,herhangi bir diğer ab üyesi vatandaşına ikinci sırada ve ab üyesi olmayan ülke vatandaşlarına üçüncü sırada istihdam sağlıyorlar.ne tür bir altyapıya sahipsin ve tecrübelerin hakkında bilgim yok haliyle.0 km olarak gideyim diyorsan staj olayına gir derim.10 12 ay takılırsın devam etme şansın olabilir ya da türk menşeili bir şirket vasıtasıyla gitmeye çalış.ama git bir şekilde.


  • halauykusuz  (03.02.10 22:35:43) 
@halauykusuz
kendimle ilgili biraz bilgi vermeyi atlamışım. bu dönem part time olarak bir yazılım firmasında çalışma imkanım da oldu, dersler nedeniyle ne kadar uzun sürmese de. ( 2 ay ) zorluk çekmedim, bir çok framework'e ide'ye hakimim. fakat sizin bahsettiğiniz şekilde nasıl gideceğimi de bilmiyorum. en basit şekil de kariyer siteleri üzerinden giderim diye düşünüyordum.

  • okanlash  (03.02.10 22:45:57) 
Yurtdışında yaşamak gerçekten farklı bir tecrübe, genç yaştaki insanlara ben dahil çok çekici gelen bir düşünce. Bir kere ben yurtdışında çalışcam demekle olmuyor bu işler. Hani avrupa birliğinde olsak bir derece, ne kadarr mail yoluyla darlasan da ama adamlar seni ciddiye almayacaktır çoğu zaman. Yurtdışında hiç tanıdığın akraban vs olmadığını varsayarak konuşuyorum. X şirketi eleman arıyorsa ve adamların turk bir eleman alması için basvuran diğer insanlardan çok daha fazla ortaya koyman gereken şey var. Microsoft ta mı çalıştın google da projede mi yaptın seni diğerlerinden ayıracak ne var bunu kendine sormalısın bence ilk önce.
çalışmaktan önce Staj yapmayı düşünebilirsin. Microsoft google facebook vs vs bunların staj programlarına başvur herifler seni telefonla alakasız bir saatte arayıp sorular soruyolar geçersen alıyorlar(harbi harbi arıyolar herifler). Geçersen hem yurtdışı tadı alırsın hem kendini gösterirsen işe alınma imkanı doğabilir boyle bir imkan olmaz ise de gitmişken orada acayip baglantıların referansların olur onlarca şirketle mulakata fln girersin vs.
işe sosyal açıdan bakarsak benim fikrim tabi bu insanın yurtdışında ne kadar arkadaşın vs olsa da yanlız hissedeceği yonunde, tabi sen bilirsin yaşanması gereken bir tecrube bu da
  • rakim efendi  (03.02.10 23:13:42) 
direk seni alıp şirketlerinde istihdam etmelerini bekleme derim.bunun için yabancı dil düzeyini de bilmiyorum.tekrar söylüyorum tavsiyem bu konuda danışman şirketler var.staj başlığı altında birşeyler ayarlayıp gidebilirsin.sanırım amerika için yoğun olarak bu işlerle ilgilenen şirketler var.avrupa için pek bilgi sahibi değilim.ya da 6 aydan fazla bir süre için dil okuluna başvurursan(ingiltere)haftada 20 saat çalışma izni veriyorlar.dediğim gibi dil düzeyini de bilmiyorum.alternatifler bunlar.aklıma gelirse tekrar yazarım.


  • halauykusuz  (03.02.10 23:19:52) 
yurt dışında bir çok bölgede akrabalarım var; amerika, almanya, hollanda, fransa, ingiltere gibi. olursa onların yardımları ile de gitmeye çalışabilirim. fakat öncelikli amacım kimseye yük olmamak. google, microsoft, facebook gibi şirketler dediğiniz yolla eleman alıyor olabilir, bir çok eleme daha yapıyorlar diye de biliyorum. ben orta ölçekli bir şirkette kendimi daha çok geliştirebileceğime inandığım için öncelikle böyle bir şirket tercih etmeyi düşünüyorum. bu tür şirketler türkiye'de de var evet, fakat yaşım genç iken yurt dışında denemek istiyorum kendimi. zaman zaman duyuru da iş ilanları görüyordum, "hollanda da çalışacak yazılım mühendisi" gibi. bu soruları bir de ona dayanarak sordum.


  • okanlash  (03.02.10 23:32:21 ~ 23:34:49) 
şimdi "atıp tutuyo" gibi görünmek de istemiyorum fakat bu halimle girsem bile bir çok şirkette çalışabilirim.( 4 ay sonra ne fark eder demeyin, bir çok şey öğrenebilirsiniz yazılımcı olarak) stajyer fikri biraz canımı sıktı. çünkü biraz muallakta kalan bir konu gibi duruyor. avrupa'da bir çok kişi bu yolla iş buluyordur muhtemelen. ama deneme amaçlı gideceğim için de iyi bir tercih olabilir.

başka değinebileceğiniz noktalar varsa memnun olurum.
  • okanlash  (03.02.10 23:52:38) 
olay senin bu halinle girip ne kadar şirkette çalışabildiğin değil.bu eğitimi almış tecrübe açısından senin gibi ve senden daha yetkin kişilerin türkiye'de olduğu gibi yurtdışında da ne kadar fazla olduğunu bilmemizle ilgili.yaptığın iş dünyada nadiren yapılan ve yapana ulaşılması zor bir iş değil.ayrıca bu durum ülkelerin ve avrupa birliği topluluğunun yasalarıyla ilgili birşey.yasalar gereği kendi vatandaşı ve avrupa birliğine üye olmayan bir ülke vatandaşlarına çalışma izni vermek bu ülkelerin istediği en son şey.şu an da içinde bulunduğumuz krizi de göz önünde bulundur.mesela ingiltere bu açıdan büyük sıkıntı içinde.sen yapacağın başvuruları yap.bir şekilde mülakat randevusu almaya çalış.genelde skype üzerinden olur mülakatlar.kendini pazarlama meselesi kısaca.inşallah dilediğin gibi olur.


  • halauykusuz  (04.02.10 01:25:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.