[]

"x dili kaba bir dildir" demek ırkçılık değil mi?

eksisozluk.com

şu başlığın altında en orta yolcular bile kullanmakta beis görmemişler de dikkatimi çekti. almanca için de böyle bir yargı var. türk-kürt'ten çıkıp almanca için sormuşum varsayın.
kaba nitemelesi burada estetik olmayan, kulağa hoş gelmeyen anlamında kullanıldığı için ben ırkçılıktır bu diye düşünüyorum. mesela cümle "şu almanca konuşan adam çok kaba konuşuyor" olsa ırkçılık olmazdı. ama doğrudan dile kaba demek ırkçılık bence.

 
başlığı okumadım.

cevap : değil.

bu da aşırı politik doğruculuk oluyor.

kişisel görüşüm ayrıca Almanca kulağa çok güzel gelen bir dil. İspyanyolcaya, İtalyancaya falan tercih ederim.
  • AlsterWasser  (30.10.17 21:10:15) 
ay yok artık. değildir tabi ki.


  • elorelia  (30.10.17 21:13:26) 
kaba algısı kültürden kültüre değişir, burada ırkçılık söz konusu olması için kaba lafının arkasında o dili konuşanlara bir nefret hissediliyor olması lazım. almanca dilini kaba bulabilirsin ama yanında almanca konuşulması senin ortamdan kalkıp gitmene sebep olmayabilir, bu durumda ırkçı demem. ama mesela almanca yasaklansın, almanca konuşanla arkadaş olmam, almanca konuşan herkes kabadır dillerini keselim gibi düşünceler varsa o zaman sayılabilir.

ırkçılığın net formülü yok aslında, arkasındaki niyetin kötülüğüyle ve önyargı/steryotipleştirme ile alakalı bence.
  • Bruce  (30.10.17 21:15:16 ~ 21:15:59) 
@bruce, bu dediğin nefret suçu zaten. ırkçılıktan falan öte.


  • lucky strike  (30.10.17 21:16:39) 
Irkçılığın ne olduğu kafanızda çok oturmamış bence. aslında sizin suçunuz değil, bazı kelimelerin olur olmaz kullanılışı biraz yanlış anlaşılma yaratıyor belki de. Bu konuda kimsenin birini ya da bir milleti rahatsız ettiğine, bu konuda üstünlük sağlamaya çalıştığına denk gelmedim, olsa olsa bu dil kaba geliyor bana dersin ama kendi düşüncenle sınırlıdır. Almanca en çok verilen örnektir mesela bana da öyle gelir ama genel hayranlığın aksine fransizcayı da yorucu bulurum ben, bu ırkçılık mı hayır.


  • pamuk helvalar cebe  (30.10.17 21:24:34) 
nefret suçu o kadar basit değil ziya'nın da dediği gibi. teknik açıdan bakarsan ırkçılık da suç olmak zorunda değil. ben "bütün almanlar nazidir hepsi ölsün" diye düşünen bir insan olabilirim ama bunu düşünmek beni yasal açıdan suçlu yapmaz. düşünceme mukabil yaptığım eylemleri bu açıdan değerlendirebilirsin, ırkçılık-nefret suçu arasında bağ vardır ama işin içine "suç" girince durum daha az öznel değerlendiriliyor.


  • Bruce  (30.10.17 21:25:50) 
Bu söylediğiniz arkadaşların söylediği gibi "politik doğruculuk" kategorisine rahatlıkla girer. Bir dile "kaba" demek ırkçılık değildir zira bir dil fonetik olarak sizin kulağınıza hoş gelmiyor ve bunu dillendiriyorsanız burada ırkçı bir niyet yoktur. Ancak ırkçı niyetlerle dili kötülüyorsanız, ırkçılık niyetiniz de bariz belliyse o noktada belki ırkçılıktan bahsedilebilir. Yani salt olarak bir dile yapacağınız negatif yakıştırmalar ırkçılık olmaz.

Türkçe de bazılarına kaba gelebilir, bunu dillendirseler ben bir Türk olarak "oha ırkçısın sen" diye dellenmem. Mesela Osmanlı Türkçesi son derece kaba bir dildir bana göre, Türk olarak ırkçı mı oldum şimdi. Hayır.
  • tierra santa  (30.10.17 21:28:05) 
@trollziya, bruce, nefret söylemidir demek istemiştim. almanca konuşan herkes kabadır dillerini keselim gibi söylemler zaten nefret söylemi. bir şeyin ırkçı olabilmesi için nefret söylemi olması gerekmiyor.


  • lucky strike  (30.10.17 21:28:24 ~ 21:29:13) 
@pamuk helvalar cebe, yorucu ile kaba tanımlamaları arasında ciddi fark var. birinde estetik betimleme yapıyorsun ve buna bağlı olarak aşağılama.


  • lucky strike  (30.10.17 21:30:13) 
ırkçılıkla ne alakası var. ciddi misin trollük mü yapıyorsun? çünkü söylediğin ciddiye alınacak türden bir şey değil.


  • bir sevgi faresi jamal  (30.10.17 22:22:47) 
ırkçılık değil cahillik bence


  • burya  (30.10.17 22:42:55) 
Fransizca bana hic de kibar gelmiyor. Araplar gibi girtlaktan konusuyorlar.


  • Traveller  (30.10.17 23:16:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.