[]

En kaliteli sosyalizm eleştirisi önerisi?

Okunacak ya da izlenecek, fark etmez. Güncel tarihli olursa iyi olur.




 
www.kitapyurdu.com

Güncel değil ama tam da SSCB'nin coşmaya başladığı dönemlerde bakın bu böyle gitmez çünkü bla bla diye yazılmış, haklı çıkmış. Demek ki okumak lazım.
  • i was made for you  (23.10.17 09:44:04) 
George Orwel - Hayvan Çiftliği ?

edit: pardon güncel tarihli bölümünü atlamışım.
  • himmet dayi  (23.10.17 09:44:31 ~ 09:44:57) 
İnceledim şimdi Ludwig von Mises'i aradığım gibi bir seye benziyor. Teşekkürler


  • renksizbukalemun  (23.10.17 19:40:07) 
güncel tarihli demeniz ilginç olmuş çünkü eskiden öngörülen hatalar bugün tekrar ediyor zaten. ben açıkçası ondan biraz soğuk bakıyorum bu olaya. bu eleştirilerin çoğu ya miyopiden ya da anakronizmden muzdarip.

Elimde bu mahiyetteki çoğu kitap bir taraf tarafından diğerini eleştirme şeklinde. Özeleştiri içeren de var ancak bunlar sizin soruduğunuz kitap kümesinde birer altküme sayılır.

Benim kıt kanaat kaynaklarım içerisinde aradığınız özelliği en çok barındıran sanırım Hans Dieterich'in 21. yüzyıl sosyalizmi adlı kısmi eleştiri-değerlendirme kitabı.

Onun dışında Louis Althusser'in bir Marksist olarak Marksistleri içtenlikle eleştirdiği yazıları var. Kitaplarına sahip değilim, marxist internet archive'ı kullanıyorum.

Marksizm tartışmasında Gramsci ve Negri de diğer öne çıkan isimler.

Genel olarak sosyalizm tartışmasında bilimsel sosyalizm ile ilgili bizde en yetkin adam sanıyorum Hikmet Kıvılcımlı'dır.

Öyle Demir Küçükaydın'dı bilmemneydi falan, bana göre ipe sapa gelmeyen adamlar. Oturup araştırma yapmadan okuduğunu cak cak papağan gibi üstelik yanlış bir yorumla satarak büyük laflar içeren küçük kitapları okumak gerçekten beynini yıkatmak isteyen insanın yapacağı iş gibi geliyor bana. Bir fizik kitabını baştan sona bitirin, sosyalizmi daha güzel anlarsınız.

Einstein'ın Neden Sosyalizm (aynen why socialism?) adlı minnoş yazısı ve Oscar Wilde'ın konu üzerine yine minnoş denebilecek değerlendirmeleri var ama içerikleri çok minnoş sayılmaz.

Ben daha okumadım -biraz göz gezdirmiştim- ama Marx ve Engels'in Gotha Erfurt Programı Eleştirisi bir eleştirinin nasıl daha somut yapılabileceğini göstermesi açısından bir eleştiriyi ne zaman okumalı sorusuna verilebilecek cevaplardan biri olup sizin kitap ayıklamanızı sağlayabilir. Yani bu çok spesifik bir eleştiri ancak bir (öz)eleştirinin, o eleştiri yönetim sistemleri ve ekonomi ile ilgili olacaksa, hangi spesifiklik ölçüsünde yapılması gerektiği konusunda aydınlatıcı olabilir. Yani "barış", "demokrasi" benzeri beylik laflardan öteye gitmek ve işi elle tutulur hale getirmek gerektiğini.

Bertrand Russel'ın Marx'ı eleştirileri vardır. Kendisi matematikçi bir filozof; her şeyine katılmasanız da eleştiri dayanaklarının ne olduğunu anlarsınız.

Bu konuda derin bilgiden ziyade genel kültürüm var biraz. O nedenle verimli bir cevap olmadı. Ancak şunu biliyorum ve inatla vurguluyorum ki ekonomipolitiği ele almayan eleştirmenlerin konuya katacağı şey çok az ve yapacağı saptırma çok fazla.

O nedenle ben size asıl olarak Adams'ın, Keynes'in, Richards'ın, Marx'ın ekonomişk analizleri hakkında bir genel fikir edenimenizi, onun üzerine devletin bütün bunlarla ilişkisini farklı açıdan ele alan kaynaklara bakmanızı ve daha sonra bu eleştirileri değerlendirmenizi öneririm. Yoksa bilmediğiniz bir konuda (sorduğunuz sorudan çıkardığım bu) başkasının beynini ödünç almış, bunu yaparken de o kişinin dürüstlüğüne ve analiz kabiliyetine tam güvenmiş olacaksınız.
  • godoşu beklerken  (23.10.17 20:24:36 ~ 20:41:55) 
Bunları da inceliyorum simdi ☺️


  • renksizbukalemun  (23.10.17 22:38:22) 
Hayek'in Kölelik Yolu...
www.kitapyurdu.com&publisher_id=76

  • tropik  (23.10.17 23:00:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.