[]

siradan bir isi boyle romantiklestirip, adeta dunyayi kurtardigini dusunen

tipler hakkinda ne dusunuyorsunuz?

www.youtube.com

adamlarin kafasi oyle guzel ki, biz siradan meslek sahipleri yasamiyor ama ölüyoruz. bıraksanız 10 saat bu mesleği anlatıp duracaklar. bu kafaya nasıl ulaşıyorlar?

 
ne iş yapıyosun?

açıkçası bişey üreten insanın romantikliğini ben mantıklı buluyorum. muhasebeci ile, satışçı ile ne bileyim temizlikçi ile bir değiller tabi ki.
  • elorelia  (05.10.17 10:59:28) 
gayet doğal bir durum. fatura bilgilerini gir fatura kesilsin, tuşlara bas üretim yapılsın, belgeyi gönder izinler alınsın gibi bir iş yapmıyorlar.

söz konusu cam işini ele alırsak tutuşu, üfleyişi, döndürüşü hep farklı ve özgün bir madde ortaya çıkartıyor. bu yüzden bir bakış açısı, el beceresi ve yeteneği olması ve duygu/düşüncelerini esere aktarması başka bir olay.

ben çektiğim bir fotoğrafın bir yerde yayınlandığını ya da kullanıldığını gördüğümde bi gururlanıyorum. evet basıp çektim ama o kadraj, ışık, pozlama bana ait.

yani oluşumunda sizin katkınız çok ise böyle bıraksanız 10 saat anlatabilecek bir olay oluyor.
  • eeb  (05.10.17 11:12:16) 
sıradan bir iş değil ki, sanat.
Tasarımı, üretimi ,verilen emeği sıradan bir "iş" ile kıyaslamanın anlamı yok çünkü bu bir meslek dalı değil bence. Kimsenin para kazanmak için cam sanatçısı olmaya karar verdiğini sanmıyorum.

Sanat olduğu için duygu içermesi, sanatçının kendi duygularıyla birleştirerek eserini anlatması kadar doğal bir kafa yok.
Sizinki mühendis kafası, onlarınki sanatçı :)
  • demoniclewinsky  (05.10.17 11:24:43) 
anlamlandırma çaresizliği


  • neynep  (05.10.17 11:26:53) 
Cam uflemeciligi siradan bir is mi sizin cevrenizde? Ben hayatimda bunu yapan kimseyle tanismadim, dinlerdim mesela.


  • common of demons  (05.10.17 11:27:00) 
Common of demons +1

Ayrıca dünyayı kurtarıyor moduna girdiklerini hiç hissetmedim izlerken.
  • Fusha  (05.10.17 11:29:04) 
Sanatla ilgisi olmayan, merakı olmayan insanların böyle düşünmesi gayet normal. Yaptığın bir resmin her dokunuşunda emeğin ruhun vardır, tabloyu bitirdiğinde yaşadığın hazzı kaç kişi bilebilir, anlayabilir ki. Çoğuna göre fırçayı almış sürmüş ne var ben de yaparım der, işte ona fırçayı-kalemi ve hatta camı verip izleyeceksin ne yapacak. Cam bir sanattır, ve herkesin istekle severek yapabileceği kadar kolay değildir, para için hiç değildir. Yapmak isteyip henüz zaman ve mekân bulamadığım sanattır, o zaman malesef bu arkadaşlar gibi konuşucam muhtemelen, kusura bakmayın.


  • mslny  (05.10.17 12:04:14) 
@sour, adhominem ve dis gorunuse gore ayrimcilik yapmasan?

illa edebiyat cevirisi yapmak mi lazim?

2 ay ismek kursuna gidip, biz de o zaman cam ufleyerek "sanatci" olabiliyormusuz:

www.ismek.ist

demek, sanayiye gitseniz, orada cekic sallayan her ustayi sanatci olarak goreceksiniz; nihayetinde o cekici tutusunun bir acisi, örste dövdüğü demirin optimal bir sıcaklığı var. her ürettiği bıçak birbirinin aynısı olmuyor, ona terini, emeğini "nakşediyor".

buyrun, hipster olmadığı için toplumca sanatçı kabul edilmeyen ve dünyayı kurtardıklarının farkında olmayan dedeler:

www.youtube.com
  • scars dont fade  (05.10.17 12:09:44) 
Bilmediğiniz şey sanat ve zanaatın farkı.


  • demoniclewinsky  (05.10.17 12:13:20) 
ulan adam sanat icra ediyo, bırak da romantikleşsin azcık. videonun tamamını izlemedim ama sonuçta reklam sektörü için yapılmış bi iş, mevzuya fazladan drama katılması normal.


  • yuto  (05.10.17 14:17:02) 
@yuto, ulan sensin.

tekrar degerlendirelim, bu sise ufleyenlere sanatci diyoruz, cunku

- emek var.
- ruh var.
- alin teri var.
- ozgunluk var.

comlekcilik de sanat o zaman, ustelik 4 dakikada yapiyor ve 10tl ye alabiliyorsunuz

www.youtube.com

benzer olarak gunumuzde endustrilesmis gecmiste elle yapilan butun isler sanatti. hali dokumak, elbise dikmek, kazak ormek, igne oyasi yapmak, havlu kenari yapmak, nakis dikmek vs. siz o kisilerin ruhunu o islere verip vermedigini biliyor musunuz? belki oyle hissediyorlar ve huzur buluyorlar yaparken? bu durumda, kazak oren anneannelerimize de sanatci mi diyecegiz?

sanat, para icin yapilmaz diyenlere ise mabadimla guluyorum. zaten sanatcilarin hepsi havadan gelen parayla geciniyor.
  • scars dont fade  (05.10.17 14:40:50) 
Bence yapılan her iş iştir. Yaptığınız işi saatlerce anlatabiliyorsanız, hikayelerini biliyorsanız da sanattır.

Muhasebeci diye küçümsenen insanlar bile koca şirketin para kazanması, herkesin maaşını almasını sağlıyorlar ve pek çok ustalığı ve hikayesi olan bir iş yapıyorlar. 10 dakikada çömlek yapan adam da o 10 dakikaya verdiği değer oranında sanatçıdır ve emekçidir evet.

Ya sevdiğiniz işi yapın, ya yaptığınız işi sevin, ya da napacaksanız yapın başkalarının işini küçümseyip değersizleştirip ahkam hesmeyin.
  • otonomo  (05.10.17 14:46:52 ~ 14:47:34) 
lüzumsuz romantizm. bu tiplerin kafasını eritilmiş cama basarsam acayip mutlu olurum.


  • doxanikee  (05.10.17 14:48:48) 
sanat kavramı çok muğlak. belirtilen video reklam amaçlı, dolayısıyla her şey çarpıtılabilir istenildiği kadar. bir script işliyor sonuçta. belgesel değil.


  • tukenmez adam  (05.10.17 14:54:06) 
Videoda sıradan meslek sahiplerini küçümseme durumu yok ki, insanlar işlerini seviyorlar, anlamlı buluyorlar. Hangi meslekten olursa olsun işini seven anlamlı bulan biri onlar gibi konuşur.

İşleri sıradan, değerli, ulvi, vb. gibi katagorilere ayırmak doğru gelmiyor bana.
İşe, karşılığında para aldığın emeğin ve zamanın olarak bakarsan sıradanlaşır. (Emeğine zamanına değer verme konusunu bi kenara alıyorum.) Ama bütünün içinde bi yerlere koyuyorsan / tutkuyla vaya severek yapıyorsan/ sonuç seni tatmin ediyorsa.. o iş artık senin için sıradan değildir. Ne iş olursa olsun bu böyle. Kağıt toplayan adam için de geçerli bu, muhasebeci için de geçerli, mimar, mühendis, dokor avukat, pasta şemsiyesi yapan adam için de geçerli.

Kağıt toplayıcısını ele alalım. Mecburiyet olmasa yapılmayacak sıradan bile görülmeyen bir iş. Fiziksel riskleri var, sosyal alanda statüsü yok onu bırak hor görülüyor. Oysa bana göre topluma, geleceğe, doğaya katkıları mesela bir cam üfleyenden kat kat fazla. Olduğunu sanmıyorum ama farkındalık geliştirmişse o iş onun için artık anlamlıdır. Aynı videoda konuşan kişiler gibi tutkuyla yaptığı işi anlatabilir.
Muhasebeci , satışçı denmiş,
Cam üfleyen kadar önemlidir muhasebe ve satış işi. Sanat olarak bakmıyoruz tekrar altını çizeyim. İş kapsamında değerlendiriyoruz.
Şimdi ben bi cam atölyesi kursam, müthiş güzellikte ürünler çıkarsam diyelim. Satış ayağı olmazsa ürünler elimde kalır, muhasebe olmazsa vergi dairesi yakama yapışabilir, hesabımı bilmediğim için açık veririm, zarar ederim.

Çalıştığınız yerlerde çay ocağına bakan eleman ya da temizlik elemanının işleri savsakladığını ya da olmadığını varsayın. Telefona bakan sekreter kız gelen aramaların ikisine bakıp birini meşgule atıyor, ara dediğinizi aramıyor, not almıyor, satış laklak yapıyor muhasebe soliter oynuyor. Siz oturmuş mükemmel sanat içerikli işler yapıyorsunuz. O işin sonucu hüsran olur, işiniz değil uğraşınız olarak kalır.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (05.10.17 16:44:07) 
"benzer olarak gunumuzde endustrilesmis gecmiste elle yapilan butun isler sanatti."
yanlış. o zaman da zanaattı.
birbirinin benzeri ya da elle yapıldığı için ufak da olsa farklar içeren fakat bir maddeye olan ihtiyacı gidermek için yapılan üretimler sanat kapsamına girmez.
o yüzden eskiden ya da şimdi elle toplu üretim yapan kimseler sanatçı değildir.
Sanat eseri olma şartı "biricik" olmasıdır.

Para mevzusunda da sanatçı tabii ki yaşamak ve üretmek için paraya ihtiyaç duyar ama bence farkı birinin ben çok para kazanacağım diyip cam sanatçısı, heykeltıraş olma amacıyla yola çıkmayacağı yönünde. Yeteneğin varsa, şanslıysan vs. bundan para kazanabilirsin ama sanatçı olma isteğinin arkasındaki güdü, meslek gruplarının aksine para olmaz.
Çoğu zaman da para kazandırmaz zaten.

Sanat kavramı üzerine onlarca görüş var farklı farklı.Bunlar benim fikirlerim ancak yazdıklarınızda beni ısrarla rahatsız eden kısım esasen sizin videoda yapılan işi küçümsemeniz.
Bu nedir ya, ben bunu 3 dakkada yaparım dediğiniz , hipster uğraşısı olarak nitelendirdiğiniz şeyleri denemenizi tavsiye ederim :)
o zaman fikriniz değişir bence.
  • demoniclewinsky  (06.10.17 13:50:11) 
Vurun az daha, henuz olmedi adam:)


  • stavro  (06.10.17 14:10:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.