[]

Blog yazmanın modası geçti mi?

araştırmayı sevdiğim, türkçe kaynak olmayan ve kendi camiasında talebin yüksek olduğu bi konuda paylaşımlar yapasım var. İnstagram hesabım yok, uzun uzun anlatmak gerekeceğinden uygun bi mecra da olmayacaktır diye düşünüyorum. Blog yazayım dedim ama vlog olayı çıktıktan sonra blog okuyan kaldı mı emin değilim. Şahsen vlog işini becerebileceğimi düşünmediğimden ona giresim yok.

Ne dersiniz, blog yazmak vakit kaybı mı sizce?


 
atıyorum bir şeyi tamir üzerine blog yazarsanız okumaz kimse. çünkü bakmak/görmek/izlemek önemlidir.

ama okunacağını düşünüyorsanız ve bunun vlog ile olmayacağı kanaatindeyseniz yazın.
  • blue eyes white dragon  (03.10.17 14:30:27) 
Ben hâlâ yazıyorum ve seviyorum. Tematik bloglar daha çok okunabiliyor ve bilgi kaynağı olarak da faydalı bence.

Edit: Merak ettim şimdi denedim, Türkçe baskısı on yıllar önce tükenmiş bir kitabı ve yazarını Google'da aradığımda benim blogum ilk sayfada çıkıyor. Direkt kitaplar üzerinden aramayla gelen epey trafik gözüküyor Analytics'te de. Okunuyor yani epey.
  • kobuzchu kiz  (03.10.17 14:42:12 ~ 15:00:10) 
Bloglar Google aramasında çıkıyorsa sanıldığından daha fazla okunuyor. Çünkü bir şeyi araştıran insanlar arama sonucunda çıkan ilk sayfadaki tüm sitelere bakıyorlar. Blog sadece özel ilgisi olanların takip ettiği bir şey değil. Arkadaş tamir okunmaz demiş ama şu ana kadar fotoğraflarla açıklama yapan bir sürü blog karşıma çıktı ve çoğundan da faydalandım. Ben uygun bir zamanda yazmak istiyorum. Özen göstereceksen sen de yaz.


  • dissendium  (03.10.17 14:49:57) 
Hala düzenli devam eden bloglar var ve takip etmesi zevkli, bunun yanında vlog yerine sağlam podcast takip eden bir kitle ve türkçe içerik alanında büyük büyük bir boşluk var, bu sayede farkedilip insanlara ulaşman da kolay olur, blog + podcast bir dene istersen


  • freebird5406_2  (03.10.17 14:54:03) 
@diss, ben de bahsettiğin gibi düşündüm ama emin olamadım. ilgili forumları takip ediyorum, yeri geldiğinde tuğla gibi yazıyorum, okuyup takdir eden oluyor fakat hep aynı şeyleri farklı ortamlarda yazıp durmaktansa, ihtiyacı olana link verebileceğim tek bi kaynak oluşturmak daha mantıklı geliyor şimdi.

@blue, @free; sesi ve görüntüyü işin içine katasım yok. setup'ı zahmetli ve masraflı geldiği gibi ses ve görüntüme de güvenmiyorum. yapabilsem kesinlikle vlog tercih ederdim ama, ben de neredeyse sadece vlog takip ediyorum artık zira. podcast olayı konusunda fazla fikrim yok, onu bir araştırayım.
  • manuel mandalina  (03.10.17 15:03:09 ~ 15:04:41) 
medium.com 'da güzel makaleler oluyor hala da okunuyor bence.


  • nıç  (03.10.17 15:04:05) 
@kobhuzcu, @diss; geçen gün ihtiyacım olan bi konuda arama yaptım; yurtdışında eskimiş, günümüzde yalnızca ülkemizde kullanılan (onbinlerce kullanıcısı var halihazırda) bi teknolojik ürünle ilgili bi montaj sorununa dair. aynı aramayı farklı mecralardan, farklı anahtar kelimelerle dakikalarca yaptım zira o konuda kaynak olmadığına inanamadım. fakat nihayetinde anladım ki gerçekten yokmuş mesela.


  • manuel mandalina  (03.10.17 15:10:21 ~ 15:10:55) 
internette birçok konuda deneyime veya uzmanlığa dayalı bilgiyi hala bloglardan veya blog (wordpress) tabanlı kişisel sitelerden buluyoruz. evet günlük tarzı sosyalleşilen blogların devri çoktan geçti, facebook, instagram o boşluğu dolduruyor, ama bilgi, kültür, sanat içerikli bloglar hala işlevsel, hala yararlı.


  • uzman avukat  (03.10.17 16:45:25) 
Hah mesela ben de ilk cevabımda bahsettiğim eski kitaplarla ilgili Türkçe yorum/bilgi bulamadığım için yazmaya başlamıştım blogu. Hâlâ da özgün içerik üretmek ve birilerinin bulup okuyup faydalanması bana keyif veriyor artık çok ilgilenemesem bile. Memeler, storyler, instagram postları falan daha popüler evet ama bloglar bilgi arşivi olarak değerli ve kalıcı.


  • kobuzchu kiz  (03.10.17 17:51:12) 
modası geçer mi blog yazmanın ya?

sözlüğü bile var:
blogsozluk.com
  • işimdeyim gücümdeyim  (03.10.17 18:11:38) 
Ay aklıma geldikçe yazıyorum. Vlog sevmiyorum mesela ben, özellikle bilgi edinmek, bir şeyin nasıl yapıldığını öğrenmek vs için vlog izlemek zorunda kalırsam vlogger'ın gevezeliğinden daralıyorum, yazarak anlatan bir yer arıyorum. Yazılı içerikte goygoy kısmını geçip ihtiyacım olana ulaşmak çok daha az zaman alıyor ve çok daha pratik. Blog iyidir.


  • kobuzchu kiz  (03.10.17 18:18:35) 
  • binder dandet  (03.10.17 18:20:32 ~ 18:20:49) 
Merhaba @manuel mandalina,

Ben de senin gibi yakın zamanda blog yazma konusunu düşünüyordum ve nihayet yazmaya başladım. Şirketimin ve sahip olduğum mesleğin uzmanlık alanlarına mümkün mertebe girmeden yazmaya çalışıyorum. Şu an için 2 adet yazım var ve güzel geri bildirimler aldım.

Başlangıçta kim okur ki diye düşünüyordum fakat şimdi öyle bir kaygım yok. Yazdığım konu beni o alanlarda yeni araştırmalara itiyor ve ilintili alanlarda birçok bilgiye kavuşuyorum. Haliyle üretkenlik ve entellektüel birikim için çok iyi bir mecra oluyor blog kültürü.

Sorunun cevabı ise; hayır, kesinlikle vakit kaybı değil bilakis faydalı bir icraat.
  • i need dolar  (05.10.17 17:36:32) 
medium'u takip ediyorum. o mecrada paylaşabilirseniz daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.


  • contavolta  (05.10.17 18:13:23) 
yurt dışı gezilerimizi planlarken özellikle bloglar çok etkili oluyor, o yüzden bence de modası geçmedi.


  • duyond  (05.10.17 18:48:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.