[]

Annemle sohbetimizde 80'li Yıllarda Üniversite tercihinde;

Annemin iddiasını örneklendireyim;
1. öğrenci: sınavda 450 puan aldı ve 1.tercihi: galatasaray üniversitesi 2.tercihi itü
2. öğrenci sınavda 430 puan aldı ve 1.tercihi itü.
3. öğrenci sınavda 300 puan aldı ve 1.tercihi itü

1.öğrenci galatasaray üniversitesine giremediği takdirde; itü'ye girme önceliği 2 ve 3..öğrencinin olduğunu ileri sürüyor. Bense bunun mantık olarak bu şekilde olmaması kanaatindeyim, o günlere dair bu konu hakkında net bilgi alabileceğimiz bir kaynak var mı ?


edit: o zaman şöyle bir örneklendirme getireyim; velevki hacettepe tıp en yüksek bölüm ve kontenjanı 50 olsun.o sene üss'de(üniversite giriş sınavının adı buymuş) 50'den fazla tam puan alan çıktı diyelim; farzı misal 60 kişi 500 puan aldı(o zamanın tam puanı 500 imiş) hepsi hacettepe tıp yazdı 1.tercihlerine;

sizin bu anlattığınıza göre, 50 kişi haccettepe tıp'a girecek geri kalan 10 kişi HİÇBİR TERCİHİNE GİREMEYECEK.
Çünkü 24 tercih hakkı var ancak haccetepe tıp'a giremeyen arkadaşın 2. tercihine yazdığını öteki 1. tercihine yazmış olacak.

o zaman 24 tercihe ne gerek var; 2. tercihe gerek bile yok bu sistemde ?


ek olarak; bazı arkadaşlar zırvalamışlar ama site kuralları gereği soruya cevap diye tikliyorum, yanlış anlaşılmasın.


edit2: www.yok.gov.trÜRK+YÜKSEKÖGRETİM+SİSTEMİ%201994-1994+ve+1996+%27%20ya+Gelişmeler+1997.pdf/f170ba97-738a-4f2d-be05-97b6c49d7507 şöyle bir kaynak buldum tarıyorum, merak edenler ilgili linkten bakabilirler.

 
(bkz: )Olur mu öyle saçmalık

91de girdim öyle bir saçmalık yoktu...
  • barada0  (26.09.17 17:58:43 ~ 17:59:23) 
belki biri bir kaynak paylaşır da ben de faydalanırım diye yazıyorum. net bir bilgim yok ama şahsi fikrim böyle bir şey olmayacağı yönünde. ama burası neresi hepimiz biliyoruz tabii!


  • windowsguvenlikduvari  (26.09.17 18:03:23) 
içeriğini net bilmemekle birlikte ilk tercih avantajı diye bir şey vardı ama ne şekilde işleniyor bilmiyorum.

şehir efsanesi de olabilir ama yaşı 30 civarı olanlar böyle bir şey hatırlıyor sanırım.
  • eeb  (26.09.17 18:04:59) 
evet annen doğru demiş. O zamanlar ölü tercih yaptım yeaaa diye ağlayanlarla doluydu etraf.


  • goodman  (26.09.17 18:09:49) 
78 de sınava girdim. Öyle bişey yoktu. Aynı puan olursa öncelikli yazan ön sıraya geçiyordu. Okul puanı, yaşı küçük olan gibi ayrımlar da kullanılıyordu yine şimdiki gibi ama hangisi ne sıradaydı hatırlamıyorum.
Öncelik her zaman puan oldu.
"tercihten kaybettim" diyenler yüksek puanla alan okulları ikinci veya daha sonra sıralara yazıyorlardı. Puanın tutan ilk okula yerleştiğiniçin daha sonraki sıradaki yüksek puanlı okula puanın yetse bile giremiyordun.
Karışık oldu biraz ama anladınız bence:)

edit: kardeşlerim de 80 lerde girdiler o zaman da öyle bişey yoktu. öncelik hep puandaydı.
iki kişi 450 puan aldıysa ve biri ilk tercihine diğeri 2. tercihine yazdıysa ilk tercihe öncelik tanınırdı.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.09.17 19:36:35 ~ 19:49:34) 
annenin dediği doğru. babam 1976 yılında üniversiteye girdiğinde aynı annenin dediği sistem varmış.


  • komando kani var bende  (26.09.17 20:19:00) 
Biz sınava girmeden önce başvuru yaparken tercihlerimizi yazıyorduk. Danışmanlar filan yoktu tabii o zamanlar, deneme sınavları dershaneler de şimdiki gibi yaygın değildi. Öğretmenler "en çok okumak istediğiniz bölümü en üste yazın" diyorlardı biz de öyle yaptık. Yalnış hatırlamıyorsam klavuzda okul puanları da olmuyordu zaten.
Yani karışıklık vardı ama yüksek puanlı ortada kalır şeklinde değil, yüksek puan aldığı halde daha düşük puanlı okulu üst sıraya yazdığı için direkt o okula girme hakkı oluyor, daha iyi bir okula puanı yettiği halde kayıt hakkı kazanamıyordu, yani "ölü terch " yapmış oluyordu.

  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (26.09.17 20:54:21 ~ 21:08:09) 
Öncelikle Galatasay Üniversitesi 1992 yılında kuruldu, yani 80 yıllarda böyle bir tercih olamazdı :)

Soruya gelirsek, mantıken böyle bir şey mümkün, sistem herkesin 1. tercihlerine bakar kontejan dolmadı ise yüksek puandan yerleştirir, sonra 2. tercihlerde bu işlemi yapar, bu şekilde 24. tercihe kadar gelir yani her yerleştirme döngüsünde sistem herkes sanki tek tercih yapmış gibi davranır. Yani 1. sıradakiler işlenir ve herkese sanki sadece 1. sıradaki tek tercihi varmış gibi davranılır, kalan yerleşemeyenlerle devam eder ve sadece 2. sıradaki tercihleri tek tercihmiş gibi yerleştirme yapılır, bu bu şekilde 24. tercihe kadar gidilir.

Bu sistemde, kaç paun aldı ya da alacak isen ona uygun yerler yaz, hayal kurma, anlayışı var sanki, çünkü puanı eczacılığa yetip tıp isteyen biri 23 tane tıp en sona da eczacılık yazarsa ve yazdığı eczacılık önceki döngülerde kontejanını bitirmişse, geçmiş olsun açıkta kalır, bugünkü sistemde ise açıkta kalma ihtimaliniz puanınız yetiyorsa imkansız. Yani neyi gerçekten istiyorsan ve bu doğrultuda puanın yetiyorsa başa yazmak zorundasın, yani şu olmassa şu olsun denilen şeyin ihtimali dikkate değer düşüyor.

Şu an bu mantığı yürüttüm herhangi bir bilgim yok ama varsa böyle bir sistem böyle olmalı.
  • gezegen olan pluton  (26.09.17 21:03:10 ~ 21:09:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.