[]

insanların kapitalizmi içselleştirilmesi

bu çok korkunç değil mi? twitter'da falan iş dünyasından insanları takip ediyorum. bir şirket kutlama yapmış. geçenlerde de bir paylaşım yapmıştı. yıl sonu kârı açıklamış ve kârımız şu kadar bu başarı hepimizin tarzında bir şeydi. insanların çalıştıkları şirketleri bu kadar sahiplenmesi, başarıyı patronlarına daha çok para kazandırmak olarak algılaması çok aptalca ve korkunç değil mi?

şu açıdan bana salakça geliyor. mesela hepimiz maho ağa'nın tarlasında çalışan marabalar olsak ve maho ağa yıl sonunda hasat kârını açıklasa ve bu başarı hepimizin arkadaşlar dese hassiktir ordan der insan. ama kurumsal bir çatı altında bu yapılınca güzel bir şeymiş gibi geliyor. insanlar "evet patron biz başardık ;)" "şirketimizi daha da ileri taşıcaz :))" falan diyor. özellikle kurumsal hayatta tüm algı böyle. "sevgi, başarı, biz bir aileyiz :))" başarı dedikleri de kansere çare bulmak falan değil. baya yıl sonunda patrona daha fazla kar ettirmek. bunu öyle allayıp pulluyorlar ki sanki insanlık adına çalışıyorlar.

geçenlerde de büyük bir şirkette çalışan birinin paylaştığı bir fotoğrafa denk geldim. müdür mü ne değişmiş. adam hem eski müdürünü hem yeni yeni müdürünü yağlıyor. "eski müdürün gitmesinden dolayı çok üzgünüm ama x kişisinin de yeni müdür olmasından dolayı çok mutluyum. hem hüzün hem mutluluk yaşıyorum." tarzı bir şeydi. yuh aq. adam anasına babasına bu kadar sevgi göstermemiştir.

işte youtube'da mühendislerin videoları falan var. mesleki tavsiyelerde bulunuyorlar. iyi güzel ama adam öyle iştahla anlatıyor ki yani şöyle çalıştım böyle çalıştım öyle geldim bu noktaya. geceleri 10'a kadar çalıştım çok şey öğrendim. iyi de ne için çalıştın? gün sonunda patron daha da fazla kazanırken sen gençliğini çürüttün eline de 3 kuruş para geçti.

sosyalist/komünist değilim. ancak kapitalizmin bu kadar içselleştirilmesi de çok rahatsız ediyor. orta sınıfta çok var bu. doktor/polis/mühendis her ne ise insan sahip olduğu konumdan neden rahatsız olmuyor? yani sonuçta belli bir zümreden değilsen kölesin ve hayatın boyunca böyle kalacaksın. halbuki orta sınıfın alt sınıftan tek farkı az biraz daha rahat bir hayat yaşaması. yoksa o da yıllarca ev kredisi ödüyor. biraz ev zencisi/tarla zencisi durumu var bence. bir ben mi rahatsızım bunlardan? ben de bu sistemin içindeyim. yapabileceğim bir şey yok ama bu kadar da kabullenmek doğru gelmiyor. yani çalışmayalım falan demiyorum tabii ki ama köleliği böyle övmek de çok saçma. hadi zengin över de alt ve orta sınıfa ne oluyor?

aynı şekilde polisin devleti aşırı sahiplenmesi, doktorun kendini üst sınıf sanması da benzer bir durum. sonuçta sistemin en altındayız. patronları, zenginleri, bankaları zengin ediyoruz. bir polis mesela. sistemdeki yeri baya piyon olmak ama rahatsız değil bu durumdan. ya da eski filmlerde olur ya. gemide çalışan köleler vardır ve sürekli kırbaçlanırlar. şimdiki karşılığı birebir gemi kaptanı/pilot falan. armatörü daha da zengin etmek için hayatını harcıyorsun. ama sorsan kimse köle olduğunu kabul etmez. hatta sistemin devamını daha da savunur.

açıkcası son zamanlarda böyle kariyer manyaklarındansa paraya değer vermeyen ya da kolay yoldan zengin olma yollarını arayan insanlara hak vermiyor değilim. mesela bir futbolcu doktora yapmış beyaz yakalı mühendisten daha doğru adımlar atmış gibi geliyor. pazartesi pazartesi iş günü tartışalım hadi :D

 
  • güneyli çocuk  (18.09.17 09:05:05) 
Evet çok korkunç. Zaten korkunç bir sistem içerisinde yaşıyoruz bence. İnsanların bu soğukkanlılığını gördükçe ben de inanılmaz şaşırıyorum. Sorguladıkca dibe batıyor insan. Ben öyleyim sorgulamaktan vazgeçiyorum ama ne de bunu değiştirebilecek en azından kendi hayatım için güce bile sahip değilim.


  • tuborg yesili  (18.09.17 09:42:23) 
Dediklerinin %90'ınana katılıyorum. Katilmadigim tek kisim devletle alakalı olan .Tamam devletten maaş alıyoruz ama sahsen ben devleti bir patron olarak degil korunmasi gereken kutsal bisey olarak gördüğüm icin sadece polis degil her turlu memurun, devlete hizmet eden insanin yapacagi fedakarliklarin kutsal olduğunu düşünüyorum. Zaten devleti bu hale sokan da insanlarda bu alginin olusmasina neden olanlar da devleti bir patron gibi gosteren kapitalist sistemin kendisi. Eskiden devlet baba denmesinin altinda yatan bir gercek vardi o da devletin bir "baba" gibi karsiliksiz vatandaşlarını korumasi kollammasiydi. Ama bu duzen yani kapitalizm -liboş anlayış- bunu yavas yavaş ortadan kaldiriyor ve bizi kar etmekten baska amaci olmayan ve toplumsal faydayi umursamayan ozelin eline bırakıyor.


  • tociess  (18.09.17 10:03:38) 
içselleştirmek durumunda kalınıyor. başka çare yok senin de dediğin gibi. bazıları da abartıyor işte. kraldan çok kralcı oluyor. bütüne bakamıyor, baktığı yer hedefi özendikleri vs.

snowpiercer filmini öneririm. konuyla tam anlamıyla ilgili bir film. biraz rahatlatır, biraz huzursuz eder biraz boşvermişliğe itebilir. ben kutupayısını görme umudumun artık hayal olduğu bir yaştayım o nedenle koyverdim rahvan gidiyor. yapabildiğimce tabii :)
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.09.17 10:26:02) 
hikayeyi iyi yedirince kapılıyor insanlar. kendi içinde ne kadar açığı varsa o kadar çok yiyor insan yaratığı. yapcak bişey yok, zaaflar görülmüş, sistem ona göre düzenlenmiş. rahatsız olan uyanıyor, diğerleri mutlu mutlu uyuyor.


  • neynep  (18.09.17 11:04:57) 
Soylediklerinde cok haklisin. Kendisini patronla, sirketle ozdeslestirerek narsisizmini besliyor insanlar. Yoksa surekli mutsuz ve maglup hissedecekler. Ancak bu algiyi da gelistirebilmek icin yillarca arastirmalar yapip, teoriler gelistirdi insanlar. Mesleki doyum, kuruma aidiyet su bu diye. Cunku uretim hep kutsandi ve artmasi icin bu arastirmalar desteklendi. Kapitalizm her seyini reklama borclu belki de. Biraz endustri psikolojisi okumanizi tavsiye ederim bu insanlari anlamak konusunda.


  • red g  (18.09.17 12:41:04) 
insan doğasına en uygun ekonomik sistem kapitalizm. bunu savunduğum için söylemiyorum. taa en başlarda, insanlar komünen halde yaşarken bile avladıkları hayvanın en değerli, en lezzetli eti için anlaşamıyordu. Bütün canlılar için güç önemlidir. İnsanlar için de öyle. Hanginiz daha büyük, daha güçlü bir şirkette çalışmak istemez ki? Ya da para kazanmak istemez? Olay sadece para kazanmak da değil. İş hayatınızı yine mensubu olduğunuz bir sürü olarak düşünün. Hayvanlar dahil siz de güçlü bir şirkete/sürüye dahil olmak istersiniz. Çünkü yine ekonomik sistemde siz şirketiniz sayesinde birilerinin önünde, birilerine göre daha iyi yerde oluyorsunuz. Diyeceğim şu ki, kapitalizm gitse bile insan insandır..


  • silah taciri  (18.09.17 13:13:38) 
dediklerine katılıyorum. söylenecek söz bırakmamışsın.
bu söylediklerin daha çok yeni mezun tiplerde oluyor, kendisini ve yaptıgı işi çok önemsiyorlar
veya özel hayatında başarısı olmayan kendisini işe güce adamış kişilerde oluyor bu.
  • dafuq  (18.09.17 13:32:10) 
sistemin dışına çıkma şansı olmadığı için mecburen katlanıyoruz. bahsettiğin beyaz yakalı yalakaların kimisinde az ve çok karakter yetmezliği var. çıkarı için ruhunu satmak diyoruz ya da.


  • yons  (18.09.17 13:38:45) 
Ben yazılanlara katılmıyorum.İstediğiniz kadar mikro düzeyde işinizi iyi yapın sonuçta şirketin ve organizasyonun başarı ölçütü kar etmesidir.Mantıklı düşünen her insan çalıştığı şirketin daha çok kar etmesini, başarılı olmasını ister.AKsi durumda şirket kapanır,küçülür.Kutlamayı yapanlar patronun cebine daha çok para koyduk diye değil çalışmalarımız sonuca ulaştı,emeklerimize değdi diye kutlama yapıyorlardır.Bu gibi kutlamalar aidiyeti arttırır,geri bildirim kültürü,takdir etme kültürü açısından faydalıdır. Bu arada her yerde şartlar aynı değil ama benim çalıştığım yerde şirketin yıllık performansıyla orantılı prim alıyoruz.


  • turkuaz  (18.09.17 15:46:35) 
İnsan doğasına en uygun sistem kapitalizm denmiş, bu hatalı bilgi. Evrimi unutmayalım.
Geldiğimiz evrim düzeyinde bile hatalı bilgi. Bebeklerle yapılan çalışmalar var, sonuçlar doğamızı (bu günkü evrim düzeyinde) anlatıyor.

Şirket kazanınca tabii ki sevinilmeli, çalışanın işinde kalması şirketin bekasına bağlı. prim almayan da bu durumdan mutlu olur, alan fazlasıyla mutlu olur. Bi yerde senin çalışmanın karşılığıdır kazanıyor olmak, mesleki doyum da sağlar.

Mesele bütünü görüp neyin ne olduğunu bilebilmekte. Sen 15 günlük tatilini nasıl geçitryorsun tatil yapabiliyor musun, her istediğini alabilecek durumda mısın, sağlık hizmetlerinden sınırsız ve en iyi düzeyde yararlanabiliyor musun, ne yiyip ne içiyorsun... ve o nasıl yaşıyor? farkı görmek lazım.
mesela:
uk.businessinsider.com

haber.sol.org.tr
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (18.09.17 16:31:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.