[]

Face id senaryolar

Apple'in yeni çıkardığı face id olayı tehlikeli değil mi?Bana mı öyle geldi ya da. İphone X aldık diyelim,gıcır gıcır. Hırsızın biri de bunu çaldı, açılması için bizim yüzümüz gerekmiyor mu? Ya bize zarar verip yüzümüzü ekrana tutmaya kalkışırsa?Bu gibi durumlarda ihtimal dahilinde mi?




 
aynisi touch id icin de gecerli. bu kadar endise duyulacak sey varsa touch id icin oarmagini koparabilir :) en azindan eger faceless degilse yuzunu kesemez :)

tehlikeli degil bana kalirsa.
  • fakyoras  (13.09.17 21:15:16 ~ 21:15:25) 
esasen büyük düşünürseniz asıl korkmanız gereken bu nesilden itibaren insanları rahatça ve insanların kendi izni ve parasıyla fişlemeye başladılar : )

haydi diyelim ki apple çok dürüst (ki apple kullanıcısı olarak zannetmiyorum, mümkün değil). apple facebook'un dahi yapamadığını yaptı ve sadece bizden bilgi istemedi gerçek fiziksel izlerimizi istedi ve biz de bunları 'çok kullanışlı' diye kabul ettik verdik.

bunun için elbette apple'ın batmasına falan gerek yok ama haydi çeşitli senaryolarla apple'ın sonu gelirse diye düşünün:

sizce bir gün bu değerli bilgiler kimin eline geçecek? bu bilgileri amerikan devletinin alıp kullanmaması aptallık olur.

gpsle konum alabiliyor, mesaj, resim, video ve her türlü kişisel bilgilere erişebiliyor, parmak iziyle kalmayıp suratınızın haritasını çıkarıyor... bütün bunları sizin paranızla sizin sayenizde yapıyor. bundan güzel işletme stratejisi olamaz.
  • idexo  (13.09.17 21:25:18) 
@Trollziya

Off ne güldüm ya.Harika bi cevaptı.Bi çakı görsem desenimi bile çizerim anında.

@idexo
Evet güvenlik kaygısından ziyade bu konulara eğilmek daha mantıklı.
  • maria puder  (13.09.17 21:29:51) 
yüz tanıma olayı cep telefonlarında yeni bir olay değil. 2012 yılında aldığım telefonda da vardı. çoğu kişi asıl kilit açma yöntemi olarak kullanmayacak zaten bir yerden sonra. ayrıca normalde de senin kilidini açmak için sana ihtiyaç duymuyor ki. bir de trollziya +1


  • nawar  (13.09.17 21:32:48 ~ 21:32:59) 
apple dick id cikarsa sokakta seyini cikaracak insanlar var.


  • 000000  (13.09.17 22:29:34) 
@nawar'a 'asıl kilit açma yöntemi olarak kullanmayacak zaten bir yerden sonra.' demesine katılmıyorum.

insanlar pek farkında değil, bu ne ya eski şeyleri ısıtıp önümüze koyuyor diyorlar ama olay öyle değil. diğerleri neden yapınca norm olmuyor da apple yapınca norm oluyor? bunun açıkça sebebi kullanışlılıkta. diğerleri tasarımı yaparken çok erken davranıp 'öncü' olmaya çalışıyorlar. tonla parayı yatırıyorlar ama satamıyorlar çünkü maliyeti çok yüksek ve kullanışlılığı her zaman olgunlaşmamış oluyor.

şu benzetmeyle anlatmaya çalışayım. bu otomatik kapılar var ya bir yere girerken fotoselle algılayıp açılıyor, onların gelişmiş versiyonu gibi çalışan bir teknoloji bu. etkinlikteki deneyde de çok iyi çalıştı. sadece o değil aynı teknoloji animojide de kullanılıyor. yeterince hassas bir teknoloji yani. o yüzden gerçek manada çok büyük kolaylık sağlayacaktır ve etkinlikte de iyi çalışıyor gibi görünüyordu.

bu teknolojilerde kullanma kelimesi çok önemli. fotoselli kapıları gerçek manada kullanmıyoruz, çünkü hiçbir efor sarf ettirmiyor. önüne kadar yürüyoruz ya da elimizi uzatıyoruz kapı açılıyor, sabun dökülüyor, su açılıyor. apple'ın mantığı da bu. bu efor sarfetmeden bir şey yapma olayı sihirli geliyor insanlara. ayrıca insanlar her zaman kolay olanı tercih ederler. apple'ın başarısı bu teknolojileri belli bir olgunluğa ulaştığında kullanıma sunmak ve tabi ki bu kullanışlı özellikleri belli bir dizayn çerçevesinin içine uydurmak.

şimdi parmak izinizle açılan düğme mi kolay? yoksa 3-6 karakter girmek mi kolay? tabi ki parmak izi. ama bunu gerektiği gibi kullanabildiğiniz tek platform iphone olursa düğüm orada atılıyor. kimse bunu ilk çıkarana götürüp para vermez. sonuçta 'apple stabil' oluyor. parayı da onlar alıyor. insanlar niye salağa yatıyorlar anlamıyorum. fikirler değersizdir: biri onu satılabilir, kullanılabilir hale getirene kadar. çünkü asıl efor ve yatırım gerçekleştirmekte. öteki bedava. benim sonsuz fikirlerim var...

neyse anlatabildiysem neden apple'a para veriyoruz? niye parmak izimizi vermek istiyoruz? niye kendimizi fişletiyoruz? işte bu yüzden. yoksa herkes oturur kendi mail serverini kurardı, internetin kontrolü insanlarda olurdu. fakat genelimiz tembeldir. hiçbirimizin açık kaynak koduna gerçekten ihtiyacı yoktur. herkesin öncelikle işini görmeye ihtiyacı vardır.
  • idexo  (13.09.17 22:42:02) 
@idexo kulkanılmayacak olmasının sebebi de belirttiğin şeyler zaten. Telefonu kaldırıp, yüzünün karşısına getirip, kameraya bakıyor olman gerekiyor açılması için ve bütün bu süreç tamamlandıktan sonra ki açılma hızı da parmak izi ile kullanılan halden uzun sürüyor. Ayrıca uzanılan ya da oturulan yerden telefonu kaldırmadan, karşıma getirmeden açabiliyorsun parmak izi ile ya da şekil/pin ile. Efor sarfediyorsun.

Kaldı ki başarılı sunum da tartışılır. İlk 2 denemede açılmadı. Bu büyük sorun aslında. 3. denemede de yüz algılandıktan sonra da açılış hızı yavaş. Yani ilk çıkan hali ile karşılaştırınca mükemmel değil. Evet daha iyi kesinlikle. Yüz tanıma kullanan rakiplerinde durum nasıl bilmiyorum. Ben bir ara kullandım, sonra diğer yöntemler daha kolay geldiği için uğraşmadım. Hatta yüz tanımayı bırakanlar var. Evet güzel bir teknoloji, ilgilenilmesin bununla demiyorum ama uzun süre ana kullanım olarak kalacağını sanmıyorum. Gerçi. Bir yandan yüz tanıma bir yandan şifre çalışıyor hala. Parmak izi okuma da kalmadığı için aktif olarak kullanımına devam edecek bu sistem.

Bu arada bu dahil herhangi bir sistemi iPhone'da daha popüler yapan şey ar-ge değil. Marka. Yani bugün HTC, xiaomi, huawei gibi markalar önceki telefonlarına kıyasla büyük atılımlar gerçekleştirip, birçok konuda seneler önce bir şeyler üretmiş olup, büyük adımlar ile ilerlerken aynı şeyi Apple 5-6 sene sonra çıkarınca tutması sebebi Apple olması. HTC'nin Apple kadar alıcısı olmaması ar-ge konusunda ona sıkıntı yaratıyor, oysa Apple üretmek yerine var olan fikri geliştirmek ve bir önceki telefonun sadece bir üst işlemci ve biraz daha iyi kameralı halini piyasaya sunarak "devrim" yapıyor. Kullanımda konu bu. Maliyet karşılaştırması zamanla ilgili değil yani.
  • nawar  (14.09.17 00:40:08) 
Bence asil sikinti milyonlarca insanin face id sinin bir veritabaninda saklaniyor olmasi. Bu veritabanlarinin alayinin Amerika tekelinde olmasi.


  • stavro  (14.09.17 00:44:35) 
@nawar ilk telefonda çalışmamasının sebebi muhtemelen adamın yüzünün tanımlanmamış olmasıdır. ikinci telefonda da adam kaydırır kaydırmaz açıldı. daha ne kadar hızlı olacak? bu tarz sunum hataları yapmamaları lazım fakat aksaklıklar olabilir.

eğer birinci telefonda 2. denemede açılsaydı belki o zaman düzgün çalışmadığını düşünebilirdim ama iki denemede de açılmayınca sunucunun tanımlanmadığını düşünüyorum. kısaca sunucu hata yaptı.

yarın bir gün gerçek kullanıcı karşılaştırmaları çıkar bu yüz tanıma ile şifre girmenin. o zaman milisaniyeyle hesaplarlar.


öte yandan 'adı hasan olunca tutmuyor, süleyman olunca tutuyor' demek ne kadar mantıklı? bunun arkasındaki sebebi de anlat bari. apple olunca ne oluyor da tutuyor? ben yukarıda ondan bahsettim. benim argümanlarıma karşı mantıklı bir argüman sunmuyorsun.

yıllarca resimle uğraşmış, çalışmış didinmiş bir adama 'yetenekli' demek gibi. e sen yetenek derken adamın bütün çalışmalarını yok sayıyorsun. kıymeti kendinden menkul değil hiçbir ürünün.
  • idexo  (14.09.17 11:00:37 ~ 11:05:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.