[]

internetten yurtdışı alışveriş

Alışverişi yaptığımda tutar kredi kartında provizyona düşüyor, bi süre sonra güncel işleme yansıyor ya, banka alışveriş tutarını dövizden TL'ye çevirirken hangi aşamayı baz alıyor?

Malumunuz piyasa açıkkenki kurla kapalı olduğu zamanki kur arasında fark oluyor, bu nedenle soruyorum.


 
Bildiğim kadarıyla, işlem gerçekleştiği anda, işlemin yapıldığı site üzerinde ve o anda belirlenen kur neyse onu hesaba yansıtıyorlar.

Mesela, Amazon üzerinden yaptığım alışverişlerde, Amazon'un kendi belirlediği kur değeri, haftanın hangi günü olursa olsun belirlenir ve alışverişin onaylanıp ürünün kargoya hazırlanması ile hesaba yansıtılırdı. Yani bu süreç ne kadar uzasa da, alışverişin ilk anlarındaki değerler geçerli oldu hep.

Tahminim, diğer sitelerde de durum böyledir.
  • tel tokasini duzelten samuray  (07.09.17 21:31:40) 
bu durum çok karışık. alışverişi yaptığınız yerle pek alakası yok. bu kuru banka belirliyor. bazı bankalar gişe kurunu alır, bazıları tcmb kurunu alır. bu durumu müşteri temsilcisine sorduğunuzda da bilmeyecektir. anca daha önce o bankayla alışveriş yapmış birine sorarak öğrenebiliriniz.


  • mr.goodcat  (07.09.17 22:00:25 ~ 22:00:37) 
Sormak istediğim şu; Amazon'dan Euro alışveriş yapıyorum mesela, benim tr bankam onu alıp önce dolara, sonra tl'ye çeviriyor. Bu çevirme işlemini gece ile gündüz yapması arasında fark var, iki kez kur çevirdiğinden fark açılıyor bi de üstüne. Alışverişimi piyasalar açıkken yapsam da, kartta provizyondan dönem içine düştüğü vakit değişkenlik gösteriyor. O vakit geceye denk gelirse bana zararı olur mu? Sorum budur.


  • manuel mandalina  (07.09.17 22:03:50) 
@mr, samuray farklı anlamış sanırım, biraz daha açmaya çalıştım şimdi.


  • manuel mandalina  (07.09.17 22:05:07) 
donanımhaberde önceki günün kapanış kuru diyorlardı, dikkat etmedim hiç.


  • passion rules the game  (07.09.17 22:15:12) 
Yakın zamanda biri sabah saatlerinde biri daha akşam gibi olmak üzere, Amazon'da iki siparişim oldu ve her ikisinde de, hatırladığım kadarıyla piyasalar kapalıydı; her ikisi de Dolar bazında ücretlendirmeye sahipti. O an geçerli olan kur ne diye çok bakındım fakat saatten bağımsız olarak, her ikisinde de Amazon'un kendi belirlediği değerler üzerinden işlemler gerçekleşti.

Yanlış biliyor ya da hatırlıyorsam kusura bakmayın lütfen, aklımda kalan bu oldu.
  • tel tokasini duzelten samuray  (07.09.17 22:15:50) 
bunu banka belirler. en acımasızı işbank diye aklımda kalmış. teb ve enpara ile alışveriş yaptım. teb güncel işleme döndüğü andaki kurdan yazıyor. enpara çektiği anki kurdandı diye hatırlıyorum. ama işlemi yaptığımda haftasonu olmasına rağmen kurun makası çok açık değildi. insaflı çekmişelrdi.


  • baal  (07.09.17 22:28:02) 
@baal, güncel işleme dönme vakti onların insafına kalıyor, haksızlık bu :/ daha önce hiç kontrol etmemiştim, şimdi yekünlü bi alışveriş yapacak olunca dert oldu.


  • manuel mandalina  (07.09.17 23:09:45) 
bizim cevapta niye tik yok anlamadım? yanlış şey mi yazmak gerekiyordu. doğruyu yazıp hata mı yaptık?


  • mr.goodcat  (08.09.17 11:46:46) 
enpara en güncel kuru baz alırken, garanti 2 günlük provizyon süresince kafasına göre en yüksek kurdan geçiriyor.


  • elmalili hamdi yazar  (08.09.17 16:42:19) 
@mr, çünkü soruya cevap yok? Hangi kuru aldıklarını sormuyorum, hangi zaman diliminin kurunu aldıklarını soruyorum.


  • manuel mandalina  (09.09.17 01:51:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.