[]

40 günlük kedi bakımı

Sahiplenecegimiz kedimizin annesi çok hastalandi, iki hafta önce serumlar yedi. Bu hafta yine çok hastaydı ve iki gündur klinikte yatıyor. 1 yaşından küçük olduğu için bağışıklık sistemi çökmüş ve hastalanmış. Veteriner artık yavrulardan ayırmamiz gerekli dedi. 1 haftadir anne sütü emmiyorlar, yanlarına gittiklerinde anne kedi miyavlayip uzaklaştırıyordu, kaçıyordu. Önce devam sütü ile beslendiler, şimdi yavru kedi manasını camur kıvamına getirip veriyorlar.

Bayramdan sonra da ilk aşılarını olup evlere dagilacaklar. Normalde biz iki aylıkken alacaktık, 20 gün öne çekmiş olduk. Bu kedi için bir sorun olur mu?şimdi sosyallessinler diye kardeşlerinden ayırmadik. 3-4 gündür tuvaletlerini kuma yapıyorlar ama kapatmasını bilmiyorlar. Yalanmayi bilmiyorlar mesela. Bu gibi şeyleri annesinden mi öğrenmeliydi? Biz nasıl öğreteceğiz?

Küçük olacagi için biraz endilesiyim ve bazı şeyleri ona öğretemeyiz ya da ilerde hırçın bir kedi olur diye korkuyorum. Bir de düzgün bakamayiz da bir şey olursa diye düşünüyorum. Neler yapmak gerekir? Her türlü öneriye açığız. Teşekkür ederim şimdiden herkese.

 
Daha iyi bilenler yorum yapacaktır, up niyetine bişeyler yazayım. Yaz başında doğum yapan bi anne ve üç yavrusuna bakıyorum. Süreçte gözlemlediğim; benimkiler neredeyse 3. ayın sonuna kadar emdi ve anneleri onları yalamaya devam etti. Başta yavrular hastaydı, anne bir ara terk etmeye meyillendi, emmelerine falan izin vermiyordu, mamayla şunla bunla bağladım bi şekilde. O ara araştırdığıma göre en önemli konu anne sıcaklığını sağlamak, beslenmesine dikkat etmek ve kakasını takip etmek. Ben kış olduğu için çok zorluk çektim. Her gece iki kez sıcak su torbası değiştiriyordum. Hastalıkları artacak olursa enjektörle destek besin veriyordum. Anne bi kaç gün gelmeyecek olursa popolarını pamukla ıslatıyordum. Bence yaşı çok küçük değil, veteriner desteği ile kotarırsınız. Yavrular için kritik süre 6 hafta oluyor, neredeyse sonundasınız. Kolay gelsin.

Edit: araştırdım falan demişim de, süreci veterinerimizle birlikte atlattık, bilgiler ondan alınma, not düşmüş olayım.
  • manuel mandalina  (27.08.17 22:29:24 ~ 22:34:32) 
15 günlükken sahiplendiğim kedim temizlik konusunda diğer kedilerinden daha hassas. Diğerleri kumdan çıktıktan sonra gidip tekrar kapatıyor üstünü, sürekli hem kendini, hem diğer 2 kediyi yalıyor. Içiniz rahat olsun. :)


  • mtfbwy  (27.08.17 22:50:01 ~ 22:50:49) 
Ben de sahiplendiğimde yaklaşık 40 günlüktü, annesinden daha erken ayrılmış. Bunları hep dövüyormuş anne kedi. Baba tarafına verilmişler, orada da babası ezmiş yavrumu. 40-45 günlükken ben aldım. Çok iyi baktım, sıcak su torbaları koydum filan ama bir hafta sonra ağır hasta oldu. Kusma ishal derken hiç hali yoktu. Ölecek gibiydi. Anne sütündeki koruyucu antikorların etkisi bitmiş. Bağışıklık sistemini güçlendiren pasta verdiler, onu yedirdik. Bir sürü ilaç aldı. Toparladı sonra. İlk geldiğinde bile tuvaletini bulup yapabiliyordu. Arada 10-15 metre mesafe vardı. Kendi kendine gidip geliyordu. Bir kere karıştırıp şekerliğe yapmıştı ama olur o kadar. Şimdi de çok titiz, her gün saatlerce yalıyor kendini. Bembeyaz akça pakça dolaşıyor. Sevgi dolu bir şey. Bizi annesi filan sanıyor herhalde. Purluyor, yalıyor. Çok tatlı.


  • Lim5  (27.08.17 23:16:30) 
Biz yaz aylarında olduğumuz için bu isi konusunda bir tık şanslıyız sanırım. Bağışıklık için bahsettiğiniz iğneden yapacak veteriner eve gelmeden önce.

Temizlenme konusunda kendi kendine öğrenemez diye endilesiydim ama içgüdüsel bir şey bu galiba :)
  • fraise  (27.08.17 23:35:57) 
@fraise, endişelenmene hiç gerek yok. anneyle büyümesi her ne kadar işleri kolaylaştırsa da artık kendi yemeye başladığı zaman sıkıntısı kalmaz. yalanması, kumu kapatması falan içgüdüsel.


  • piremses  (28.08.17 09:13:13) 
2 aylıktan 20 gün önce hemen hemen 1 aylık oluyor. Gelişimleri için çok iyi bir durum değil annelerinden ayırmak ama yapabileceğiniz de bir şey yok gibi. 2 ay süt emdikten sonra anneden ayırman en mantıklısı oluyor. Takviye mama ve benzeri şeylerle destekleyebilirsiniz yaklaşık 1 ay kadar. Bir süre "göte yapışmış bok", "evin muhtelif yerlerine yapılmış boklar" gibi küçük sorunlar olabilir. Atlatılmayacak sorunlar değil bunlar.

Tuvaletinin üstünü kapatmama sorunu bendeki 3 yaşındaki azmanda da var. Yavruyken yoktu mesela. Yavru kedilerin üzerini kapatmama sorunu zamanla azalarak biten bir sorun. Takmayın kafanıza.

Yalanmayı kendileri çözerler, onu da siz öğretemezsiniz. Zaten genlerde kodlu bu davranış kalıpları. Anneden ne kadar erken görürlerse, o kadar erken yapmaya başlıyorlar. Kendi kendilerine ortaya çıkar.

Hırçınlığı falan sizinle alakalı şeyler değil ki, tamamen yetişmeyle de alakalı şeyler değil. Karakter meselesi. Yavruyken tam bir afacan olan bendeki ufaklık büyüyünce toraman oldu, yerinden kaldıramıyoruz. İte kaka anca gidip yürüyor birkaç adım, o da keyfi isterse =)

Düzgün bakacağınıza inancım tam benim. Çok panik yapmadan, veterinerle dirsek temasını kaybetmeden hareket ederseniz, hiçbir sorun olmayacaktır. Şimdiden hayırlı olsun, kolay gelsin.
  • lake of the hell  (28.08.17 16:00:31) 
Bazi seyler tamamen icgudusel, kakasini yapiyor fakat kapamayi unutuyorsa patileriyle nazikce kumu kazin, cin gibidir su an o yavru, aninda kapar konuyu. Yirmi gunluk bebeklerin bakimina yardimci oluyorum bugunlerde, bazilari yattiklari yerden kendilerini yalayip temizliyorlar, aklimi cildiriyorum, ama bazilari da biz yardimci olmadan kaka yapamiyor. Sunu demeye calisiyorum esasen, her kedi ogrenir bu saydiginiz seyleri, fakat kimi yirmi gunlukken ogrenir, kimi iki aylikken. Cok takilmayin bu konuya.

Bakimiyla ilgili olarak a/d mama alin, ve kuru mamasina karistirarak verin. Bagisiklik sisteminin guclenmesinde faydali olacaktir, dort ayliga kadar bunu yaparsaniz sonraki donemde hem cok hastalanmaz, hem de ilk asilarini kolay atlatir. Kedi bakmak dunyanin en kolay seyi, kirk gunluk yavru da artik yuvadan kopup gidecek yasta, bos yere endiselenmeyin. Fotografini koyun, biz de gorelim :)
  • evde liyakat kalmamis  (28.08.17 16:46:39) 
anne sutunu yeterince icemedigi icin bagisikligi her zaman daha dusuk olacak. hastaliga yakalanma ihtimali daha fazla olacak. yani bunu olurler anlaminda soylemiyorum, kedidir, birsey olmaz demeyin, her zaman iyi bakin yeter. usutmesin cocik.


  • jimicik  (28.08.17 16:49:46) 
yavru kediler için anne sütü gibi mamalar var ılık su ile karıştırıyorsunuz veriyorsunuz. aptamil gibi bir şey benim evde doğum yapan kedim 4 yavrusunu emzirmek istememişti o zaman sora sora bulup almıştım.
yassı kaselere koyuyordum bebekleri de yanına yaklaştırınca koşup içiyorlardı sonra anneleri gelip içmeye ve bol bol emzirmeye başladı kedi sütü gibi birşey adı aklıma gelmedi pet shopların hepsinde olur.

  • devilone  (05.09.17 10:47:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.