[]

köpüş soruları

gençler selam.
belki bilen vardır, ya da sorabileceğimiz yer bilen vardır.

4 aylık bir köpüş var. bu aralar huysuz baya. günümüzün çoğu beraber geçiyor ama arada bir havlayarak mahalleyi inletiyor.

sokağa 2 kere çıkıyoruz günde. her gördüğü insana sırnaşıyor, ya yanlarına gidiyor, ya da uzaktan tip tip bakıyor. hele bir güzel söz duyarsa yatıp göbeğini açıyor, seven var sevmeyen var.

sokakta ne bulsa yiyor. ağzından ıvır zıvır almaktan bezdim. arada bir çekiştiriyor, oturmayı falan öğrendi ama hayır deyince sallamıyor bile.

bugün mahallede gezen sokak köpeği ile sahipli bir pitbull ve husky dolaşıyordu kendilerince. benim eleman aralarına koşup kaos yarattı. pit ve husky kokladı da öbürüyle hopla zıpla yuvarlan derken peşlerinde ter içinde kaldım. arada birisi de dişiyle çizdi beni sdfsdsfd. bu sosyalleşme işi nasıl olacak? ne beklemem gerekiyor?

idrar ve dışkıyı bazen tutamıyor da o büyüdükçe oturur herhalde.

danke.

 
doğrudan bir yanıt değil ama köpek sahiplenme, yetiştirme ve yaşamınızı onlarla paylaşmak konusunda çeşitli bilgilere erişebileceğiniz bir adres önereceğim:

www.pozitifpati.com
  • mevtagezer  (22.08.17 21:53:33 ~ 21:54:08) 
İdrar tutamıyor derken o 2 kez dışarı çıkışı dışında hiç çişini yapmıyor mu yani normalde evde? Çok küçük çünkü çişini tutmasını beklemek için. Bizimki 3 yaşında olduğu halde 4 kez çıkarıyoruz biz tuvalate. Yavruyken de çişi geldikçe yapıyordu zaten evde, tutması çok çok zor çünkü o dönemlerde.


  • ms brownstone  (22.08.17 22:14:24) 
4 aylık bir köpek için 2 kere sokağa çıkarmak yetersiz; tuvaletini ortalama kaç saat tutabildiğini iyi gözlemleyip, ona göre mesela her 5 saatte veya 6 saatte bir dışarı çıkartmak lazım. Bu işin belirli periyotlar dahilinde olması önemli.

Havladığında nasıl bir yöntem izliyorsunuz? Mesela kendi köpeğimize evde tek başına kalma alıştırması yaptığımız zamanlar, bazen odasının kapısını kapıyor ve onu yalnız bırakıyorduk. Ağlıyor, havlıyor, kendini parçalıyordu ancak kapıyı katiyen açmıyorduk. Ne zaman ki ağlamayı keser ve en az 3 dakika sessiz dururdu, o zaman kapıyı açardık. Bu vesileyle ancak sessiz durduğu takdirde istediğinin yapılacağını öğrendi ve gereksiz ağlama ile havlamayı kesti.

İnsanlara sırnaşması sorun değil, hatta sosyalleşme çağında özellikle insanlara sırnaşmalı ve onlardan ilgi görmeli; mümkünse insanlar da farklı farklı olmalı. Yaşlı, çocuk, orta yaşlı, kadın, erkek, üniformalı, üniformasız vs. gibi. Bence sosyal bir köpek olmasına çok takılmayın, iyidir iyi.

Köpeğinize bir ağızlık alın, sokakta herhangi bir şeyi ağzına aldığı an, ağızlığı geçirin. Yani konfor alanını bozun. Bunu durmadan tekrarlayın, bir süre sonra ağzına bir şey almanın yanlış olduğunu anlayacak ve kesecektir. Ayrıca ödül mamasıyla gezerseniz, ağzına bir şey aldığında ona ödül mamasını sunma şansınız olur, ödülü gören köpek ise otomatik olarak ağzındaki istenmeyen nesneyi bırakacaktır. Zaman içerisinde bu eylemi "Bırak" komutu ile desteklerseniz, ağzına aldıklarını bırakmayı da öğrenir.

Köpekler birbiriyle delicesine oynarken, hatta dışarıdan kavga ediyorlar gibi görünürken takmamayı öğreneceksiniz ve peşlerinden koşma ihtiyacı hissetmeyeceksiniz. Tabii ki korunaklı olmayan alanlarda asla tasmasız gezdirmeyin köpeği. Bu koşturma olayının korunaklı bir alanda gerçekleştiğini varsayıyorum. Ayrıca köpeğinizle "Gel" alıştırması yapmak önemli. Bunun için de yine ödül mamasından destek alacaksınız, çağırdığınız ve yanınıza geldiği her seferinde onu aşırı sevip, ödül mamasıyla ödüllendireceksiniz. Bu sayede köpek, yanınıza gelmenin ödül manasına geldiğini düşünecek ve sizin "Gel" komutunuza gönüllü olarak uymaya başlayacak.
  • loras  (23.08.17 12:19:26 ~ 12:21:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.