[]

Araştırma Görevliliği Başvurusu

Mimarlık mezunuyum ve mezun olalı epey bir süre geçti. Bir üniversitenin araştırma görevlisi kadrosuna başvurdum. ALES ve YDS puanlarım çok iyi, ortalamam vasatın biraz üstü falan ve ben gireceğim sınavdan biraz korkuyorum açıkçası.

Restorasyon anabilim dalına başvuracağım, zaten bu ara dönemdeki çalışmalarım bu alanla ilgiliydi o konuda pek kaygım yok ama daha genel sorular da geleceğini düşünüyorum. Hocaların alanlarına, çalışmalarına falan baktım ama kadrosu 10 kişiden oluşan 10 yıllık bir fakülte ve neredeyse herkes her derse giriyor. Bu yüzden alana yoğunlaşmayacaklarını düşünüyorum.

Yüksek Lisans veya araştırma görevliliği kadroları için sınava/mülakata girenler tecrübelerini benimle paylaşırsa çok sevinirim.

Belki birisi için özel açılmış bir kadrodur bilemiyorum, elimden geleni yapmak istiyorum sadece.

 
Öncelikle, sınava girecek şekilde sıralamaya dahil olduğunuz için tebrik eder ve sınavınızda şimdiden başarılar dilerim.

ALES ve YDS (ya da denginin) puanları, toplamda %40'lık bir etkiye sahip fakat ortalamanızın yüzlük karşılığını hesaba kattığınızda, size faydası olacak bir başka %30'luk puan elde ediyorsunuz; çok da moral bozulacak bir şey değil açıkçası ortalama. Çünkü, asıl sonucu belirleyen, hemen hemen her kadro için giriş sınavı oluyor.

Alana yoğunlaşmama ihtimalleri yok doğrusu. Benzetme yapmak için söylüyorum, eğer 10 soru varsa, bir yarısı alana özgü ayırt edici sorular olur ve diğer yarısını da, mesleğe dair herkesin bilmesi gereken temel taşlar arasından seçerler. Çalışmalarınızı yürüttüğünüz alandan ziyade, herkesin bir bakıma gözden çıkardığı temel konulara ağırlık vermenizi tavsiye ederim. Bir an için kendinize sorun, "Bir mimarın mutlaka bilmesi gereken şeyler nelerdir?" Bu sorunun cevabı, size iyi kötü bir yol haritası belirleyecek. Üzerini de, alanınıza olan yetkinliğiniz ile tamamlayacaksınız.

Genel olarak, her ne kadar ayırt edici sorular olduğunu söylesem de, sınavlar ciddi bir zorluğa sahip olmak şartıyla hazırlanmıyor. Hatta, gördüğünüzde şaşıracağınız sorularla muhatap olma şansınız dahi mevcut. Panik yapmadan, bildiğiniz en basit şeylerin üzerine birer basamak çıkarak soruları cevaplayın, çünkü en ayırt edici kısımlardan biri de mantıklı karar verme yetisini ölçmek bir nevi bu durumlarda. Yazacağınız onlarca cümle içerisinde en doğru olanlarını seçmek biraz zor olabilir ama.

Ismarlama kadro ise de en kötü ihtimalle çabalamış ve mesleğinize dair bilgilerinizi tazelemiş olursunuz, hiç yoktan iyidir.
  • tel tokasini duzelten samuray  (07.08.17 22:59:33) 
Bölüme göre sınava yanında alet edevat götürmen gerekebiliyor, mesela msü'de çizim yaptırmışlar, güçlü adayların bi çoğu hazırlıksız geldiği için kalakalmış.

Konu olarak güncel restorasyon tartışmalarına hazırlan. Kentsel yenileme alanları ve sorunları; ülkemizin dünya miras alanları, listeye yeni girenler ve koruma sorunları; mevzuat: 5226'nın 2863'e getirdiği değişiklikler, 5366 sayılı yenileme yasası, 644 ve 648 sayılı khkların getirdiği olumsuzluklar, 6306 afet yasası; mega projeler: ulaşım projeleri, öz. tarihi yarımadaya verilen zararlar (Marmaray, lastik geçiş tüneli, Haliç metro köprüsü vd); haliçport, galataport, Haydarpaşaport vd; endüstri mirasına yönelik tehditler; ihya projeleri: camiler, kışlalar, osmanlı revivalı kapsamındaki benzeri girişimler...

Kaynak olarak mimarlık dergisinin internet sitesini öneriyorum. Saydığım konulara dair ileri gelen hocaların kıymetli makalelerini bulabilirsin. Arkitera'ya da göz atabilirsin.

Kadro biri için açılmıştır ya da akıllarında biri vardır belki ama puanlarım güçlüymüş madem, elinden geleni yap derim. Başarılar.
  • manuel mandalina  (07.08.17 23:13:59) 
Bir de yukarıda saydığım konularda bölüm hocalarının görüşlerini ve piyasadaki işlerini de az çok öğrenmeye çalış ki ağzından yanlış bişey çıkmasın. Bi makaleden öğrendiğin gayet makul savlarla eleştireceğin bi güncel restorasyon uygulaması o hocalardan birinin danışmanlığında yapılmış olabilir.

Çalışılması gereken konularda ayrıca belirtmedim ama eksik kalmasın, koruma teorileri ile bu konudaki uluslararası tüzüklere de göz at. Bunun için ahunbay'ın restorasyon kitabını hızlıca karıştırabilirsin. Hazır elin değmişken koruma teknik ve yöntemlerinin terimlerini de bi gözden geçir derim.
  • manuel mandalina  (07.08.17 23:20:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.