[]

japonca öğrenmek - hiragana

japonca öğreniyorum ve hiragana'nın sonuna geldim. hiraganayla yazılmış bir kelimenin okunuşunu heceleyerek çıkarabilecek seviyedeyim. aldığım online derste katakana'ya geçiyor ama ben biraz ara verip hiragana'yı iyice öğrendikten sonra katakana'ya başlamayı düşünüyorum.

bu aşamada hiraganayla yazılmış yazılar arıyorum. japonca anime, manga, kısa hikayeler vs. hepsi olur ama önemli hususu sadece hiragana kullanılması. anime, manga gibi japon kültürüne biraz uzak olduğum için hiç bilgim yok o konularda. sadece hiragana ile yazılmış bir şeyler bulabilir miyim yoksa hele soluklan yeğenim, katakana olmadan o işler olmaz mı dersiniz ?

senpai'lerimden yardım beklemekteyim.

 
www3.nhk.or.jp

Okuduğunu anlamazsın belki de her kanjinin üstünde hiragana okunuşlar yazıyor. Katakanaya da başla. ikisini ayı anda yürütürsün. Bazı seslerin hiragana ve katakanaları benzeşiyor zaten. Katakana sürekli karşına çıkan bi şey olmayacağı için çok ağır kastırmazsan zaten hep yavaş okursun (4 yıldır hala yanlış okuduğum ya da yavaş okuduğum oluyor). Hiragana hızlı gelişir. Öyle önden halledeyim filan demeden de hızlanır zaten. Bi de basit kelimeler için sözlük açıp okuyabilirsin. Kanjilere göz aşinalığı da olur. Aha bu da sözlük jisho.org

Şu da oyun gibi bi şey www.csus.edu

Drag and drop kısmında karışık haldeki hiragana/katakanaları doğru yere yerleştiriyosun. Timer da var.
  • kozmosta bir nokta  (06.08.17 23:13:17 ~ 23:13:47) 
ya hiç üzerime vazife değil, bilgimden de emin değilim, ancak daha geçenlerde japonca ile ilgili bir youtube videosunda japoncada neredeyse her yazılı eserde hiragana, katakana ve kanjinin beraber kullanıldığından bahsediliyordu ve japoncayı zor yapanın bu olduğu belirtiliyordu.

manga forumlarında bu soru sorulmuş ve kanji üzerinde "furigana" olanlar en çok shounen mangalardan çıkar demiş mesela iki kişi.

salt hiragana için çocuk mangalarına bakın falan demişler.

hiragana-only manga veya mangas with hiragana falan diye aratırsanız bir şeyler çıkıyor.

yani sadece hiraganayla yazılı bir şey bulmakta çok zorlanabilirsiniz.
  • godoşu beklerken  (06.08.17 23:21:59) 
Bu arada elle yazmayı da öğreniyosan çizim sırası önceliği vs ile ilgili araştırıp öyle yazmaya çalış. Çizim sırası mantığını kavradığında kanji yazımı da kolaylaşır, telefon uygulamalarında çizerek kanji arama olayını filan da daha rahat yaparsın. Daha estetik duruyor hem sırasına göre yazınca.


  • kozmosta bir nokta  (06.08.17 23:41:27) 
online kursta hoca çizimini de gösteriyor ama açıkcası çizim sırasına pek dikkat etmiyorum. çizim sırası gerçekten çok önemli mi ?

kanji şimdilik çok uzak duruyor bana, hiç bakmadım ve en ufak bilgim yok desem yeridir. kana'yı iyice öğrenince japon veya benim gibi japoncayı sonradan öğrenen birisiyle yazışmayı düşünüyorum. sadece kana kullanarak yazsam anlamaz mı elin japonu ? kanji olmadan japonca olmaz mı ?
  • ejderha kuyrugunun ucunda yanan ates  (06.08.17 23:49:39) 
Çizim sırasını bilince el yazısını okumak daha kolay oluyor. Sonra kanji öğrenirken değeri daha da artıyor; kozmosta bir nokta'nın dediği gibi sözlükte kelime bulmak, bir kanjinin kaç çizgili olduğunu anlamak kolaylaşır.

Kana'yı iyice öğrenmenin o kadar da zor olduğu kanaatinde değilim, bence çok kısa sürede bunu öğrenip kanjilere geçebilirsiniz. Sadece kana kullanarak yazışarak anlaşmak bana zor görünüyor. Çünkü Japonca'da eşsesli kelimeler çok fazla, kanji olmayınca insanın kafası karışabiliyor. Ayrıca kelimelerin arasında boşluk olmadığı için sırf kana ile yazılmış bir cümleyi anlamak pek kolay değil. Ben çok Japonca bildiğimi iddia edemem ama bana bile sırf kana ile yazılmış cümle görünce fenalık geliyor, nefes almak için gözlerim kanji arıyor. Kanji olmadan Japonca olmaz maalesef :( Youtube'da NativLang ve Langfocus'un bu konudaki videolarını şiddetle öneririm.
  • wish i could find a way to disappear  (07.08.17 01:21:45) 
Gramer ve kelime bilgisine ne kadar hakimsin bilemiyorum ama kanji olmadan japonca olmaz. Sonradan japonca öğrenmiş birini geçtim bi japon için bile sadece kana olan bi cümleyi okumak işkence gibi oluyor. Karşı taraftan da sadece kana kullanmasını her zaman bekleyemezsin. Onu geçtim kanji olmadığında anlamı da tam olarak ifade edemez/anlayamazsın çünkü aynı okunuşa sahip bir sürü kelime var.

Çizim sırası önemli çünkü çizim sırasının da bi mantığı var. Eskiden sadece fırça ve mürekkeple yazıldığı için kağıt üzerinde kolayca yazılabilsin diye oluşmuş çizim sırası kuralları. Olur da bi gün kaligrafi yapacak olsan çizim sırasına uymadan yapamazsın. Kaligrafi yapmayacak olsan dahi kalem kullanırken daha pratik daha hızlı ve estetik yazmanı sağlar. Sözlükte kelime bulman da kolaylaşır. Elini yanlış alıştırırsan düzelmesi çok zor olur. 
Kana kolaydır da asıl iş kanjide. Deliler gibi konuşuyor ol, kanji okuyamıyor ol, çok eksiklik yaşarsın. Ola ki Japonya'ya geldin, hayatını çok kısıtlar. Biriyle yazışayım desen yine kısıtlar. Gelişmeni de engeller.

www.facebook.com

Şu gruba girebilirsin. Baya faydası olur. Grubun yöneticisiyle Yoshikai-san ile de görüşmüşlüğüm var. Japonca eğitmeni bi japon kendisi. Grubu nerden buldun diye sorarlarsa ismini bilmediğim şu an Japonya'da olan bi kız dersin ldfkdg.
  • kozmosta bir nokta  (07.08.17 19:31:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.