[]

Şiirin hayatımızdaki yeri ve önemi

Geçen yürüyüşteyiz. Bir arkadaş bir isim söyledi sonra palyaço mu dedi bir şiir, ünlüdür falan dedi başladı şiirini okumaya.

İş çevremde muhafazakar-milli elemanlar çok. Erdem Beyazıt, İsmet Özel muhabbetleri falan gırla ama bazı isimler çıkıyor, ünlüdür falan ? Neyi ünlü, ne ara ünlü oldu, hangi komünitede falan diye soruyorum kendi kendime?

Ben oturup şiir okuyayım diye okuduğumu hatırlamıyorum bir kaç istisna dışında. Orhan Veli, Necip Fazıl, Mehmet Akif, Nazım Hikmet falan ergenliğimde okumaya çalışmıştım ama sarmamıştı genelde. Önüme düştükçe okurum. Önüme düşen de zaten illa bi numarası olan bişeydir. AH muhsin ünlü olur, işte Ali Lidarın o sinemalı falan şiiri olur, İkinci Yenilerin bazı şiirleri, Vatan Millet Sakaryalı şiirler. E güzel oluyor tabi, modunda yakalamışsa seni bir de. O kadar ama, dahası yok.

Neyse sizin şiirle ilişkiniz nedir, var mı böyle önerdiğiniz şeyler. Arada tutup ezberden şiir okur musunuz ? Okuyandan etkilenir misiniz ? Muhafazakar şiirdeki ikindi, secde, kabe, nesil; ya da yeni şiirlerdeki nar, kedi, mor imgelerinden bunaldığınız oldu mu ?

Benim gülesim geliyor İsmet Özelden falan arada ezberden sesli okuyor arkadaşlar hiç alakası yokken. Ulan ortam desen ortamı değil, şiir desen boktan, bitiriyor adam ee nabıcaz şimdi alkış mı yabıcaz diye kalıyorum.

Çok başka bişey soracaktım aslında ben ama unuttum.

 
bi dahakine arkadaşını düzelt lütfen, palyaço adlı şiir ünlüdür ama turgut uyar'ın olarak bilinir, onun değil, anonim. onur ünlü saçmalıklarından doğan bir söylenti bu.

şiir hayatımın bir parçası ama sesli okunmasından genelde tiksinirim.

bir sürü isim önerebilirim ama şimdilik yaşayan şairleri söyleyeceğim: birhan keskin, lale müldür, murathan mungan, ahmet telli
  • mutlusismankedi2015  (05.08.17 17:27:47) 
romantik şiiri pek sevmem. yahya kemal'in şiirlerini seviyorum çok. "rindlerin ölümü" şiirini ezbere bilirim. ara sıra kendime okuyorum bu şiiri. arz ederim.


  • efreet sultan  (05.08.17 17:39:10) 
Şiirin hayatımda yeri yok gerçekten. Şiiri sevemedim, sevemiyorum, zorla da olmuyor. Okumayı ayrı, duymayı ayrı sevemedim. Hele ki biri teatral sesle şiir okumaya başlarsa, gülmemek için dudaklarımı ısırıyorum. Şiirin içinde 'hoyrat', 'esrik', 'rüzgar' falan geçiyorsa zaten dayanamayıp kahkaha atarım artık.

Bunun aile ile bir ilgisi olabilir. Ailede edebiyatçısıdır, şairimsilerdir çok; küçüklükten tiksindim. Bir anda biri şiir okumaya kalkıyor falan, hazırlıksız yakalanıp yerimden sıçradığım oluyor aile ziyaretlerinde. Öyle aileme tepki olarak da doğmadım genel olarak ama onlar şiiri ne kadar sevdiyse, ben o kadar tiksindim.

Tek istisnası halk ozanları. Okuyunca severim onları. Karacaoğlan'dır, Dadaloğlu'dur, Aşık Veysel'dir, onları severim. Hadi, belki Nazım Hikmet'le Orhan Veli'nin birkaç şiiri olsun yanına. Bir de Han Duvarları. O da ölçülü olur; birkaç yılda bir.
  • aychovsky  (05.08.17 17:43:54 ~ 17:52:54) 
Hiç sevmem.


  • harvey  (05.08.17 18:02:59) 
Şiiri severim. Bol bol da okurum, dinlerim falan. Bir yerde bir seyi beklerken ya da tek başıma yururken falan okurum. Hem hafızamı tazeler hem de hoşuma gider yani. O zamanın dolduruyor gibi gelir bana. Bir iki kere yolda yururken arkadaslarimla kendi kendime okuduydum yine de bi sey dememişlerdi sagolsunlar. sesli şekilde okumadığım ve onlara hitap ederek okumadığım için pek bir sıkıntı olmadı sanıyorum.

İlk ezberlediğim şiirler Orhan Veli şiirleriydi. Neredeyse çocuğunu bilirim. İsmet Özel de bilirim. Cahit Sıtkı çok severim ama çok şiirini ezberleyemedim.
Süleyman cobanoglu var metin eloglu var şükrü erbaş var ataol behramoglu var.

Şiir bence bazı durumlara ve genel olarak hayata katlanabilirligi arttırıyor. Benim için öyle yani.
  • fyodor fyodorovic  (05.08.17 18:03:13) 
404 not found. Ama şarkı sözü öyle mi.. <3


  • manuel mandalina  (05.08.17 18:26:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.