[]

Neden kindle?

Selam

Phablet tabir edilen akıllı telefonu olanlar ısrarla kindle alıyorlar. İşte kağıt hissi oluyormuş, başka da aklımda kalan bir sebep yok. Hatırlamıyorum.

İyi de ekitap okuyucu bir yığın uygulama varken ve telefonun ekranı da gayet genişken niye kindle? Sizce de biraz tüketim çılgınlığı olmuyor mu bu, yoksa cidden çok önemli işlevleri mi var da ben mi bilmiyorum, kindle'ların olay/lar/ı nedir acaba?

 
Ek: hatta tabletlerle de kitap okunabilir ama kindle. Hayır ekranı da küçük. Ne anlıyor bu insanoğlu küçük ekrandan bilmiyorum ki? Niye tablet ve telefon değil de kindle?


  • yaren  (02.08.17 06:42:02) 
tek işlevi kitap okuma hissi vermesi ve gözü yormaması bunun dışında başka bir olayı yok. telefondan 20 sayfa bir şey okumaya çalışın bir de kindle'dan aradaki farkı anlayacaksınız.


  • goodman  (02.08.17 06:57:04) 
Gozleri yormamasi


  • yarey  (02.08.17 07:00:50) 
telefon ya da tablette kitap okumak gozleri cok yoruyor, zarar da veriyor. kindle ve benzeri cihazlarin ekrani e-ink denen bir teknolojiye sahip. yani baktiginiz sey isik yayan minik paneller degil. isiksiz, bildigimiz kagittan bir farki yok gorunurde. ayrica yazilar piksel piksel gorunmuyor tablet ya da telefondaki gibi. hic bu tur cihazlarda okuma yapmayi deneyimlediniz mi? fark cok buyuk. su belki fikir verir: images-na.ssl-images-amazon.com
ayrica ekran yansima ya da parlama da yapmiyor. gunes tepedeyken dahi net bir sekilde okuyabiliyorsunuz.

diger yandan bu cihazlar ekranlarinin sundugu teknoloji sayesinde cok az enerji harciyorlar ve bataryalari haftalarca gidebiliyor. bu da cok onemli bir arti. ekranlari kucuk olunca da yaninizda sadece kitap okumak icin kocaman tablet tasimaniza gerek kalmiyor. telefonlarin bataryalari da bir gunu zor cikariyor zaten.

kendi adima konusayim biraz. isimden dolayi vaktimin buyuk bir kismini bilgisayar ekranina bakarak geciriyorum ve o kadar goz ve boyun yorgunlugunun ustune bir de bilgisayar basinda kitap okumak istemiyorum. 100 liraya ikinci el bir tolino aldim. rahat rahat kitap okuyabiliyorum. ayrica ingilizce ya da almanca kitaplar okumak istedigimde gidip ithal kitaba dunyanin parasini verecegime, elektronik halini alip (ya da illegal yollarla edinip) okuyorum.
  • hopeless  (02.08.17 07:19:45 ~ 07:23:10) 
göz yorması +1
tabletten uzun bir yazıyı okumak bana işkence gibi geliyor ama e-okuyucular da sayfalarca okuyabilirsin.

başka da bir sebebi yok ama bu çok çok net bir sebep.
  • teritori  (02.08.17 09:25:16) 
bence tek olayı göz yormaması değil. en önemli özelliği bu ama şarjının minimum 2 ay gitmesi de gayet güzel bir özellik.

tablette sürekli kitap okursanız 2-3 gün anca dayanır şarjı en iyi ihtimalle. kindle'ın arka ışığı açık değilken ve sayfa değiştirmiyorken şarjı hiç gitmiyor. çok az değil ama; hiç gitmiyor.
  • himmet dayi  (02.08.17 09:42:04) 
Kullanmaya başlamadan önce benim de bir ön yargım vardı fakat cidden bambaşka bir cihaz. İki yıldır elim ayağım oldu kendisi.

Yukarıda da yazıldığı gibi saatlerce okusan da gözü yormuyor e-ink teknolojisi sayesinde.
edit: akıllı telefon kriterleriyle e-reader'i kıyaslayarak boktan demek de ayrı bir kafaymış tebrikler.
  • bir fincan kahve ile film izlemek  (02.08.17 09:44:01 ~ 03.08.17 01:09:43) 
1- göz yormuyor
2- başka uygulamalar olmadığı için dikkat dağıtmıyor
3- parlama vs. yok, her türlü ışık ve güneş ortamında kullanılabiliyor.
4- çok hafif, okuma sırasında eli veya bileği yormuyor
5- pili çok uzun süre gidiyor, doğrusu şarj etmek aklınıza bile gelmiyor ve sizi yarı yolda bırakmıyor
6- fiyatları diğer ürünlere göre makul düzeyde ve kaybetseniz bile, yüreğinizi bir acı kaplasa da, cebinize etkisi daha az oluyor.
vs. vs.
  • cursor  (02.08.17 09:58:13 ~ 09:58:47) 
kisaca ozetle, boktan bir cihaz; ama modern insanin zaaflarini cok iyi kullaniyor.

milyarlik telefonlari alirken, hic kullanmayacagimiz aptal saptal ufak bi ozellik icin tercihimizi pahalidan yana kullanirken, sozkonusu kindle olunca, ama dikkat dagitmiyor diye tercih sebebi oluyor.
  • mayeskuel  (02.08.17 10:32:49) 
kindle'a boktan bir cihaz diyeni de gördüm ya artık gözüm açık gitmem.

aydınlatma tekniği farkından dolayı kağıttan okuyormuş hissi verir, gözü yormaz. her akşam şarj etmekle uğraşmazsınız. kitap transfer etmek bir e-mail atarak bile yapılabilir. dayanıklıdır düşer falan ekran kırılacak mı korkusu yaşatmaz.
  • catch the arrow  (02.08.17 11:00:20) 
kindle'a boktan bir cihaz diyeni de gördüm ya artık gözüm açık gitmem +1

az çok okuyan biri için müthiş cihaz. günümüzde bir şeyler okumak için, kağıt ziyan etmek zorunda kalmadan; en verimli okuma deneyimini sağlıyor kindle ve benzeri cihazlar. kendi içlerinde aynı seviye ürünlerin birbirlerinden pek bir farkı yok.

arkadaşlar bahsetmiş ama ben de ekleyeyim, şarjın çok uzun süre dayanması ve göz yormaması en büyük özelliklerinden. aynı anda birden fazla kitap taşıyabilmek de çok hafif bir bedele mal oluyor.
  • windowsguvenlikduvari  (02.08.17 11:07:03 ~ 14:37:17) 
Ben mesela astigmatım. E kitap okuyucu almak istiyorum ne zamandır ama malum öğrencilik, bütçe denkleștiremiyorum 1 türlü. Okuldaki derslerim için bilgisayar başında pdf makaleler okurken laptop parlaklığını minimuma çekip yazıları büyütmeme rağmen 1 süre sonra beynime saplanan ağrı mahvediyor beni, devam edemiyorum.

Tablet, telefon kısa şeyleri okumak için iyi ama kitap, makale vs için 10 numara cihaz e kitap okuyucular.
  • materyalist imam  (02.08.17 14:34:02) 
Farklı bir okuma deneyimi sunuyor. e-ink teknolojisi göz muhabbetlerini geçiyorum zaten aşikar led ekranla e-ink kıyasalancak şeyler değil. Kindle sadece ve sadece kitap okuma deneyimi için üretilmiş bir şey. Farklı teknolojiler...İnsanlar neden tabletle kıyaslıyor aklım almıyor.

Ancak onun haricinde normal kitaptan çok farklı ve hayatı kolaylaştıran bir deneyim sunuyor.

Eğer amazondan orjinal kitap alırsan mesela kitaba x-ray yapabiliyorsun. Mesela istersen tek tıkla sana kitapta geçen tüm karakterleri sıralıyor. İstersen kitapta geçen tüm terminolojileri sıralıyor ve sözlük anlamlarını yanına yazıyor.. Kitapta altını çizdiğin yerleri sıralı şekilde bir yerde note olarak biriktiriyor. Wifi'a bağlı okuma yaptığında anlamadığın bir sözcüğün tek tıkla küçük bir pop-up ekranında kısa wikipedia özetini sözlük anlamanı ve diğer dillerdeki çevirisini görebiliyorsun. Bir kitapta ortalama hızına göre kaç dk kaldığını veya daha kimlerin nereyi kaç kez highlight ettiğini görebiliyorsun.

Dil öğrenimi için muhteşem. Eğer akıllı okumayı açarsan zor olan kelimelerin üzerine daha basit eş anlamlılarını yazarak senin okuma hızını arttıyor. Sözlükten baktığın kelimeleri kelime kartı olarak bir yerde topluyor sonrasında geriye dönüp bakabiliyorsun.

vs. vs.


Zibilyon tane artısı var. Binlerce kitabı hafızasına alabilmesi, şarjının aylarca gitmesi..Amazonla uyumlu kullanınca gelen artılar kolaylıklar ulaşılabilir kitaplar. Kitap okuyan insanlar için nimet. tek elle istediğin her yerde okuyorsun kitabını. ve evet gözü asla yormuyor..E-ink.

Yani ön yargısı olan insanları gerçekten anlamıyorum..
  • qazaqwsx  (02.08.17 15:00:30 ~ 15:08:58) 
@qazaqwsx

Bilmiyoruz ki bu özellikleri, bilsek niye ön yargı geliştirelim? Zengin bir ülke değiliz takdir edersin, 8-9 ay çnceki maddi durumumuzla şimdiki bir olmuyor, insan ister istemez sorguluyor...
  • yaren  (02.08.17 15:16:46) 
abi ben bunu anlamıyorum, ekşi sözlük'te sayfa sayfa yazı var başlık altında. yanlışım yoksa ben de defalarca yazdım. hala üşengeçlikten aynı soruyu milyon kere soran var. öteki de gelip boktan cihaz yazıyor. kardeşim sen 2017 yılında google kullanmayı bilmiyorsun, ben sana gelip e-ink falan mı anlatayım şimdi?


  • doxanikee  (02.08.17 15:21:12) 
@doxanikee

İlgi istiyorum ondan buraya yazdım. Sağ olsunlar, Allah razı olsun herkesten, bütün içtenlikleriyle yazdılar. Sana da buradan çekilip gitmek düşer.
  • yaren  (02.08.17 15:30:26) 
Ben de senin ilgini çekmek istiyorum ondan buraya yazdım yaren. Sağ ol, Allah razı olsun senden, bütün içtenliğinle yazdın. Sana da buradan çekilip gitmek düşer.


  • doxanikee  (02.08.17 15:44:58) 
@doxanikee :))

Canım benim ne zaman istersen buradayım... fakat bu duyuru bana ait farkındaysan.
  • yaren  (02.08.17 15:49:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.