[]

Almanca öğrenmek hakkında...

Önümüzdeki süreçte hayatımı Almanya'da devam ettireceğim. 1 sene, işte çalışmadan dil öğrenme sürecim olacak. Almanca'yı hiç sevmiyorum. 3 aydır Almanya'da olmama rağmen 5 cümleden başka öğrenmedim. Kapattım kendimi. Şu an normale döndüm ve kurs yakında başlayacak. Orta düzeyde İngilizce biliyorum. Akademik değil, genel Almanca öğreneceğim. Yaşım 40. Bu bilgiler ışığında:

1- Almanca'ya defans yapan benim için en eğlenceli ve efektif öğrenme metodları nedir?
2- Kaynak olarak "Şunu mutlaka almalısın" dediğiniz bir şey var mı?
3- Almanca site, uygulama tavsiyeleriniz nedir?
4- Bunlar dışında Almanca öğrenimi ile alakalı her türlü bilgiye ve tavsiyeye ihtiyacım var..

 
Babamın gençken almanca için kullandığı taktik, hatta bir seferinde bir gecede bir miktar polonyaca öğrenip polaklarin sevgilisi olduğunu da iddia ediyor. Şu ki; kısa metinleri, hatta içinde diyalog içeren metinleri defalarca sesli okuyarak ezberleyip uygun bi ortamda yinr sesli ezberden okuyun. Temelde dizi izlemekle mantığı aynı. Sık sık beyine tekrar ettiriyorsunuz üstelik bu şekilde o kelimeleri kendi sesinizden duyarak kendi sesinize alışıyorsunuz. Viel glück!


  • klar  (01.08.17 15:25:58) 
Öncelikle motivasyon oluşturmanız ve Almancayı sevmeyi öğenmeniz gerekiyor. Yabancı dil öğrenimiyle ilgili yapılan araştırmalara göre dili kolay öğrenmekteki en önemli etken sizin öğrenmek için yeterli motivasyonunuzun olması. Kendinize gerekçeler sunun, motivasyon yaratın, beyninizi kandırın. Hele Almanca sevmeden hayatta öğrenilecek dil değil.

Almanca için size tavsiye edeceğim kaynaklar şunlar:

1- Duolingo: Oyunlaştırma yoluyla öğretiyor. Advanced/İleri seviyeye kadar çıkarmaz fakat orta seviyeye kadar belli bir temel oluşturur. Çok eğlenceli bir uygulama olduğu için dili sevmeme sorununuzu aşmanızda yardımcı da olabilir. Ama yukarıda dediğim gibi kendinize bir motivasyon kaynağı, bir gerekçe bulun. Duolingo'ya hem www.duolingo.com adresinden hem de akıllı telefon uygulamasından ulaşabilirsiniz. İnternet sitesi uygulamaya nazaran daha ayrıntılı öğretiyor. Ama uygulama da kendinizi geliştirmenize olanak sağlıyor tabii.

2- www.dw.com Bu site Deutsche Welle'ye ait. Sıfırdan Advanced'e kadar öğretiyor.

3- ielanguages.com Bu site dil öğrenirken zaman zaman işime yarıyor. Avrupa dilleri için yararlanılabilecek bir kaynak.
  • microfiction  (02.08.17 00:48:48 ~ 00:49:21) 
Yukarıda tavsiye edilen kaynakların hepsi güzel, hepsi faydalı. Fakat bunlar Almanca öğrenmek isteyenlerin işine yarar sadece.
Siz kendi durumunuzu tarif ederken “Almancayı hiç sevmiyorum. Almancaya karşı kapattım kendimi. Almancaya defans yapıyorum” demişsiniz. Yani sizin durumunuz, istemediğiniz halde öğrenmek için kendinizi zorlamak, gibi göründü bana.

Yetişkinlerde öğrenme isteği ve motivasyon yaratmak, cevabını Deutsche Welle’de ya da Duolingo’da bulabileceğiniz bir konu değil, bambaşka bir uzmanlık alanı. Nasıl çocuk eğitimini pedagoji inceliyorsa, yetişkin eğitimini de “andragoji” diye bir bilim dalı inceler.
Başlangıç olarak ekşi sözlük’te “yetişkin eğitimi” başlığına bir bakın. eksisozluk.com Orada size çok tanıdık gelecek şöyle bir cümle var: “Yetişkinler belli bir ihtiyaçlarını karşılamak için öğrenirler, istemedikleri şeyleri öğrenmeye karşı direnç gösterirler, hayatlarındaki deneyimleriyle örtüşen şeyleri öğrenmeye meyillidirler.”

İmkânınız varsa bir “yetişkin eğitimi” uzmanından destek alın. Böyle bir imkân yoksa bu konuyu kendiniz araştırın. Almancayı neden sevmediğinizi, neden defans yaptığınızı anlamaya çalışın. Bu nedenler dille ve gramerle ilgili değil de, psikoloji veya sosyoloji ile ilgili olabilir, dünya görüşünüzle, siyasi görüşünüzle ya da dini inançlarınızla ilgili olabilir, her şey mümkün.

Sonuçta, sevmediğiniz bir dili iyi derecede öğrenemezsiniz. İnsan sevmediği bir şeyle arasına mesafe koyar. Yine de onunla yaşamak zorundaysanız ona tahammül edersiniz sadece. Zorla tahammül ettiğiniz bir dilin ve yaşam tarzının iç dünyasını da merak etmezsiniz, o konuda derinleşmezsiniz. Bir dili iyi derecede öğrenmek, o ülkenin kültürünü öğrenmeyi ve onların yaşam tarzını merak etmeyi de beraberinde getirir.

Tabii her şeye rağmen Almancayı sevmek ve Alman yaşam tarzını merak etmek zorunda da değilsiniz. Türkçede “Zorla güzellik olmaz” diye bir atasözü var zaten.
Almanca öğrenme maceranızda bol şans ve kolaylıklar dilerim.
  • aynadakileke  (02.08.17 10:49:57 ~ 10:57:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.