[]

IELTS mi yoksa TOEFL mı kolay?

Öncelikle TOEFL'ı hiç bilmiyorum. IELTS'e gelince, İngilizceyi ölçme amacı taşıdığını düşünmüyorum. Dinlediğim her şeyi kusursuz anlayabilmeme rağmen sınavın saçma sapan dizaynı yüzünden Listening'den 9 üzerinden 7 bile alamıyorum. Sürekli ya soru kaçırıyorum ya da başka bir şekilde bocalıyorum. Bu kadar karman çorman bir sınav hazırlamanın art niyetli olduğunu düşünüyorum. TOEFL için de durum böyle mi?




 
IELTS daha kolay derler genelde ben de TOEFL a girmmiştim. onun listening'inden 25 aldım ama sadece anlamak yetmiyor takip edip önemli noktaları da not almak gerekiyor yoksa unutuyorsun neden bahsettiğini. ben türkçe olsa dahi unuturum şahsen.


  • bohr atom modeli  (31.07.17 19:12:07) 
2sine de girmiş biri olarak toefl diyorum,şu an mobilim detayları ilerleyen saatlerde yazıcam.


  • archery  (31.07.17 19:30:18) 
Konusma konusunda IELTS daha iyi cunku sure siniri yok ve bir insanla konusuyorsun.

Bir de bu iki sinav da yalnizca Ingilizce olcmuyor, akademik Ingilizce olcuyor. Bu sinavlar Turkce olsaydi da zorlanirdik. Zaten bu nedenle sinavlara Amerikalilar da girse tam puan alamazlar diyorlar.
  • Traveller  (31.07.17 19:36:27) 
Bir şeyi düzeltme gereği duydum, dinlediğin her şeyi kusursuz anlayabiliyor olsan Listening kısmından 9 alırdın.

IELTS ve TOEFL akademik düzeyde İngilizce ölçen sınavlardır. Burada yüksek bir not alman "bu öğrenci İngilizce eğitim veren bir kuruluşta dersleri takip edecek yeterliliğe sahiptir" sertifikasını cebine koyman anlamına gelir. Bu yeterlilik sadece dilbilgisinden ibaret değildir.

Söylenen her şeyi anlıyorsan eğer, sorulan soruları doğru cevaplaman gerekir zira sorularda duymadığın bir cevap vermen beklenmez. IELTS'teki sınav sorularına tam hakim değilim, ama dediğim gibi olduğuna eminim ve TOEFL'ın da nasıl işlediğini biliyorum.

Sürekli soru kaçırıyor ve bocalıyor olman ya konsantrasyonunda, ya kabiliyetlerinde ya da ekipmanda bir sorun olduğu anlamına gelir. Ekipmanla alakalı bir sorun yoksa doğru çalışmayla daha yüksek not alabilirsin.

Bu sınavı hazırlayan insanların ne gibi bir art niyeti olabilir bunu düşündün mü hiç? Sınavın saçma sapan dizaynı yerine nasıl bir dizayn tavsiye edersin? YDS/LYS gibi bir sınav daha iyi ölçer mi mesela İngilizce seviyesini?

Hangi sebeple TOEFL veya IELTS'e hazırlanıyorsun bilmiyorum, ancak Cambridge'in sınavlarına bir göz at derim. Özellikle B2 seviyesine kadar gündelik hayatta karşılaşacağın İngilizce bilgisini ölçer PET ve FCE.
  • reavelyn  (31.07.17 20:05:07) 
@archery
Merakla bekliyorum açıklamalarını :)


@Traveller
Haklısın dostum hatta resmi sitedeki istatistiklere göre Kanada'da bile sınavdan 9 alanların yüzdesi 1. Almanya bile 0.


@reavelyn
Aaa hiç düşünmedim hakkaten ne art niyeti olabilir ki? İstediği puanı alamayan adayın tekrar girmek için bir 575 lirayı daha fişeklemesi olabilir mi sence? Tüm değerlendirmecilerimiz dünya çapında aynı standartlarda değerlendirme yapar diyip de 6.5 alan adamın itirazıyla "pardon 7.5muş puanınız" diye güncelleme yapan insanlardan bahsediyoruz :) Bunun örneklerini çevremde de internette de gördüm.

YDS daha iyi ölçer diye bir şey de demedim. Hatta YDS sadece Reading değerlendirmesi olduğu için tabi ki en saçması. Duymadığın bir cevabı vermeni istiyorlar demiyorum ben, testin içeriğini bilenler ne demek istediğimi anlamıştır, konsantrasyon önemli ama olay onunla bitmiyor.

Senelerdir her gün internette İngilizce bir şeyler dinlerim, izlerim. Şurada ne diyor ya anlayamadım dediğim aşırı nadir olur, onların geneli de kalıp ifadelerdir. O yüzden düz mantık kurup 9 alırdın demen yanlış. Bir İngiliz IELTS öğretmeninin bile Listening'den 9 alamadığını şu linkte duyabilirsin:
www.youtube.com (1:07'den itibaren dinleyebilirsin kendisini)

Önce bilgi, sonra fikir sahibi olalım lütfen. Bilgi almak isteyen diğer insanların da kafasını karıştırıyor böyle yorumlar.
  • hümanist tabutçu  (31.07.17 23:30:48) 
1- Yaptığının doğruluğundan eminsen sen de itiraz et 6.5'tan 8.5'a da çıkarırlar puanını. Adamlar yaptıkları hatadan dönüyorsa bu onları nasıl daha kötü yapabilir anlamadım. Ayrıca internette "sınavıma itiraz ettim puanım arttı." diyenlerin demeyenlerden fazla görünmesi daha normal, sınava giren/itiraz eden istatistiğine bakmak daha sağlıklı. Bir 575 daha fişekleyelim derdinde olan adam itiraz hakkı tanımaz, sonuçlarımız kesindir der. İtiraz edeni de kabul etmez. Kaldı ki IELTS çoğu yerde tek geçerliliği olan sınav değil, adamlar tekel değil ki onlara muhtaç olasın.

2- YDS daha iyi ölçer demediğinin farkındayım. Sınavın dizaynını saçma bulduğunu söyleyip bunu destekleyecek hiçbir şey söylemedin. Neyini saçma bulduğunu hala bilmiyorum. Cevap vermem maalesef mümkün değil. Baktım da listening bölümüne yazdığını okuduktan sonra. Sağlam konsantrasyonla yapılamayacak bir sınav değil kesinlikle.

3- Burada ya "anlamak" kelimesini aynı anlamda kullanmıyoruz ya da ben söylemek istediğim şeyi ifade edemedim. Ses kaynağından çıkan her kelimeyi ayırt edip, bu kelimelerin sözlük karşılıklarını biliyor olmak cümleyi anlamaya yetmez. Cümleleri birbirine bağlaman sebep sonuç ilişkilerini kurabilmen vs. vs. farklı işlemleri de doğru şekilde tamamladıktan sonra anlama gerçekleşir.

Konsantrasyonun tamsa, kabiliyetin yeterliyse ve ekipmanda sıkıntı yoksa 9 alırsın. Bunlar dışında neye ihtiyaç olduğunu açıklayabilir misin? Notun düşük gelirse itiraz yolun da açık hem. Düz mantık kurmakta sakınca görmüyorum. Çünkü bütün ön şartları sundum.

Bir İngiliz IELTS öğretmeninin 9 alamaması o hocanın girdiği sınavda eksik performans gösterdiği dışında bir şeyi ispatlamaz. Bir Türk vatandaşı sınavdan tam puan alırsa IELTS kolay bir sınavdır diyebilir miyiz?

Bu toprakların insanının genel sorunu bu, sorumluluk almıyoruz. İstediğimizi gerçekleştiremiyorsak ya engelleniriz, ya şanssızızdır, ya sistem saçmadır. Hadi Türkiye içerisinde gerçekleştirilen bir şey için bunu desen arkanda dururdum işlerin burada nasıl yürüdüğünü biliyorum, yurtdışında nasıl yürüdüğünü de biliyorum. Üzgünüm ama saçma diyip kestirip atmak tembelliktir.
  • reavelyn  (01.08.17 01:42:03) 
Muhtemelen IELTS daha kolay ama (TOEFL'a girmedim ama girenlerin anlattigindan yola cikara k daha zor oldugunu dusunuyorum) IELTS'da speaking'in ilerleyen dakikalarinda bana sordugu sorulara turkce bile verecek cevabim yoktu, "ulan ne diyim ki ben simdi" dedigim oldu. Hani aklima soylecek bir seyler, yapacak bir yorum gelse ingilizceye cevirip anlaticam belki ama ne soyleyecegimi bilmiyorum oyleydi bir kismi. Bu bakimdan (sadece speaking icin konusmuyorum) anadili ingilizce olan ortalama vatandas bile 9 tam puan alamaz kolay kolay bence.


  • stavro  (01.08.17 02:42:09) 
kendin karar ver, belirleyici olan burada konuşma kısmı:

toefl: bilgisayara konuşuyorsun.
ielts: insanla sohbet ediyorsun.

eğer konuşman iyiyse, sohbet edebiliyorsan ielts derim her koşulda. ancak şöyle birşey var, karşındaki sen soruları bildikçe veya düzgün cvp verdikçe yeni sorular soruyor. oturup seni dinlemiyor.
  • eindaclub  (01.08.17 11:39:07) 
@reavelyn
Tartışmaları varsayımlara dayalı değil kanıtlara dayalı olarak yapmalısın. Şu şöyledir, bu böyle olmalıdır bence diyerek argümanlarını savunamazsın. Kurumun her yerde iddia ettiği şey şu: “Subjektif değerlendirmeye açık testlerde (writing,speaking) bile tüm değerlendirmecilerimiz dünya çapında aynı standartlarda ölçüm yaparlar”. Tamam mı buraya kadar? Bu durumda sen itirazla adamın Speaking puanını yeniden değerlendirdiğinde 6.5’tan 7.5’e çıkarırsan standartlarının güvenilir olmadığını göstermiş olursun.

Bunun yanında, yaptıkları hatadan dönüyorlarsa tabi ki bu onları daha kötü yapabilir. Nasıl mı? İtiraz ettikten sonra 2 ay sonrasında itirazın sonuçlanıyor. İnsanlar bu sınava bir yerlere başvurmak için giriyor. 2 ay çok uzun bir süre, insanlar başvuru tarihlerini kaçırabilir bu sebeple. 2 ay onun sonuçlanmasını mı bekleyecek? Ha itiraz da 200 küsur liraydı bu arada :) İtirazın geçerli bulunmazsa da hooop ordan da para kazandılar :) 2 ay bekleyemeyecek adam ne yapıyor sence? Tabi ki sınavı tekrar alıyor mecburen.

Destekleyecek çok şey var. Speaking testinde üzerine Türkçe bile konuşamayacağın konularda sorular soruluyor mesela. En azından 3 konu önerilip seçtirilebilir. Örneğin herkes küresel ısınma hakkında konuşabilecek bilgi düzeyine sahip olmayabilir. Bunu hesaba katamadıklarını sanmıyorum. Writing testinde de sorulan o minicik soruda bilmediğin bir kelime çıkarsa açıklamıyorlarmış anlamını, bizzat sordum kuruma. Sen o minicik soru üzerine yüzlerce kelimelik kompozisyon yazacaksın. Her kelimeyi bildiğin varsayılıyor bu durumda. Bir kelimeyi bilmiyorsun diye tüm kompozisyonun çöpe gitmesine izin veriyorlar anlayacağın. Bambaşka bir konuda veya yönde bir kompozisyon yazarsın.

Anlamaktan kastımız aynı. Duyduğum her şeyi anlarım derken tabi ki telaffuzları anlayıp anlayamadığımdan veya kelimeleri seçebilmekten bahsetmedim ben de :) Anlayamadıklarımın çoğunu kalıp ifadelerin oluşturduğunu söyledim yukarıda zaten, buradan anlayabilirdin. Yani “it is up to you” dendiğini duyman onu anlayacağın anlamına gelmez, benim anlayamadıklarım da sadece bunun gibi nadir kalıp ifadeler oluyor, onu demek istedim. İstersen bu bakış açısıyla yukarıda yazdığımı tekrardan oku.

Kusursuz anlayabiliyorsan 9 alırdın dedin. Şimdi de sınavda eksik performans göstermeyle 9 alınamayacağını söylüyorsun. Demek ki neymiş? Kusursuz anlama=9 değilmiş. Biz bulmaca çözmeye değil İngilizcemizi belgelemeye giriyoruz bu sınava. Bir İngiliz, hatta bir IELTS öğretmeni bile kadının kendi dediği gibi “birçok” yanlış yapıyorsa sadece 7.5, 8 gibi skorlar alabilir. Bir Türk kalifiye bir İngiliz’i geçip 9 alabilir, sorun da burada işte :) Bu sınav salt İngilizce bilgisiyle alakalı değil senin savunduğun gibi.

Toprakların insanlarında bir sorun yok. Üzerine düşeni yapan insan hak ettiğini alamıyorsa, iş sürprizlere açıksa, sistemde bir sorun veya art niyet vardır. İngilizce bilmeyip de sınavdan düşük alıp sistemi boklamak tabi ki saçma. Türkiye kaka, yurtdışı melek mentalitesi de yanlış. İngiltere’nin bembeyaz bir ülke olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun.

Gereken her türlü açıklamayı temellere dayandırarak yaptım. Bir daha aynı şeyleri farklı cümlelerle anlatmaya çalışmayacağımı belirteyim.
  • hümanist tabutçu  (01.08.17 13:27:31) 
İtiraz sürecinin paralı olması ve uzun sürüp mağdur edebilmesi konusunda haklısın. Sınavın bu yönünde bir haksızlık var. Yine de bunu sebep gösterip "para koparmak için bilerek düşük puan veriyorlar." iddiasını ağır buluyorum. Bunun sebebi de herhangi bir sınavdan memnun olmayanların çoğu zaman başka bir sınava girebiliyor olması.

Yazdıklarının kalanıyla alakalı da söylemek istediklerim var ama sanırım devam ettirmek istemiyorsun, kafana silah dayayıp konuş benimle diyemem :D olur da merak ediyorsan diyeceklerimi bir mesaj at oradan devam edelim. vakit ayırdığın için de teşekkür ederim.
  • reavelyn  (01.08.17 15:42:32) 
toefl'a iki kere girdim. listening'de zorlanan native speaker olabilir, bu sınavın korkunç zor olduğunu veya hatalı teknikle yapıldığını göstermez. yoldan geçen üniversite mezunu bir ingilizi sınava soksanız hı, ne, ne dedi ya derken pek çok soruyu kaçırabilir.

bu tarz sınavlarda başarılı olmak için bir motivasyonun olmak zorunda, hem parayı bastırmışsın, hem istediğin okula girmek için bu testi geçmen lazım, hem de belli bir deadline'a sınav sonucunu yetiştirmen lazım. yani çoğunlukla tek şansın var geçmek için. sınava gözlem amacıyla giren ingilizce hocasıyla senin motivasyonun bir değil. senin stres ve konsantrasyon seviyen çok daha yüksek. ayrıca listening'den ben iki sefer de tam puan aldım mesela, mümkün yani. sınav tekniği bir stres yaratıyor ama ingilizcen çok akıcıysa zaten dile değil teste odaklanabiliyorsun. eğer o kadar akıcı değilse o zaman hem doğru ingilizce kullanmaya hem de test tekniğine odaklanmak lazım ki bu da tabii ki zor bir şey. ama sizin için zor olduğu kadar diğer adaylar için de zor, bu kadar çok insanın girdiği sınavlarda değerlendirme tekniği iyice oturmuştur ve hak ettiğiniz notu çoğunlukla alırsınız diye düşünüyorum. toefl'da hiçbir gereksiz/zor/gerçek hayatta kullanılmayan ifadeye denk gelmedim.

herkesi memnun edecek ve hata payı sıfır bir sınav olamaz zaten. tıpkı üniversite sınavı gibi, başarılı olmak için birden fazla şeyin doğru gitmesi lazım. bilgi, motivasyon, konsantrasyon, ekipman, mekan, tekniğe hakimiyet, hepsi bir bütün.
  • lily briscoe  (01.08.17 16:20:46) 
bilen neredeyse herkes, ielts daha kolay diyecektir. Zira puan sıklası ve sınav içeriği de bunu gösteriyor. Ancak, ielts artık pek çok yerde eskisi gibi kabul görmüyor veya daha yüksek ielts eş değerlikleri isteniyor.

ayrıca neyin kavgasını veriyorsun doğrusu anlayamadım. bu sınavlar "akademik dil kullanım" sınavları, elbette dil ile birlikte genel kültür ve dilin konuşulduğu yerlere ait kültür bilgi seviyesini de ölçecek. Zaten ancak onları doğru bir şekilde bilirsen yeterli dil biliyor olursun. Yoksa sokaktaki muhabbetin veya film izleme yeteneğin için yapılmış sınavlar değiller. yapamıyorsan kendini geliştirmeyi dene. o kültürün dil kullanım yapılarını araştır ve genel kültür seviyeni arttır.

Bu arada Türkiye'de de bizlere Türkçe bir sınav yapılsa senin dediğin gibi eğer bilgi seviyen yeterli değilse her konuda konuşamayacağın veya yeterli Türkçe dil bilgisine sahip olmamamız nedeni ile benzeri bir Türkçe sınavında çok da yüksek alamayabilirdik. Mesela atasözleri ve deyimlerin bol kullanıldığı bir metini veya konuşmayı, bütün kelimeleri anlasabile, herkes anlayamayabilir. Bu tür sınavlar, bilgi ve genel kültür gerektirir. Tek başına dil bilgisi hiç bir zaman yeterli değildir. Dil kullanımı demek, dil bilgisi demek değildir.

Bu nedenle ama native speaker'lar da yapamıyor gibi komik çıkarımlar ile gelme bence.
  • cursor  (01.08.17 16:27:46 ~ 16:32:03) 
"TOEFL için de durum böyle mi?"
değil,
daha zor. Örneğin Listening'den bahsediyorsan, daha teknik/akademik bir biçimde konuşman vs bekleniyor ayrıca bir eloktronik cihaza konuşmakla, bir insanla diyalog kurmak arasında ciddi fark var. Daha çok soru kaçırabilirsin.

*belli bir (ön) yargıya sahipsin, e peki. insanlar da kendi yargılarını belirtmiş. neden fikirlerinin doğruluğunu ispat etmek için uğraştığını anlamadım. Yani buradaki yorumların yanlışlığını savunacaksan neden soru soruyorsun mesela? İlginç.
  • jimjim  (01.08.17 16:30:56) 
Merhaba,ancak şimdi yazabiliyorum :)

Dediğim gibi ikisine de girdim ve toefl daha kolay diyorum. Bunun birkaç sebebi var. Öncelikle ieltste bantları atlaması daha zor. Yani 6dan 7'ye atlamak daha zor,toefl'da ise 120 üzerinden olduğu için her yerden 1er puan fazla yapsanız direk 4 puan artıyor. Yurtdışında bazı okullar,dil sınırı olarak 80 istiyorsa,78-79'u kabul edebiliyor. Tabi bu ielts'te pek mümkün değil.
Ben önce ielts'e girdim,onu seçme sebebim tamamen speakingte tek başıma gerçek bir insanla konuşuyor olmaktı (çünkü toefl ibtde sınav salonunda birçok insanla aynı anda bilgisayara karşı yapıyorsun). Ama tamamen düşündüğümün tersi çıktı. Sorular o kadar saçmaydı ki,birkaç arkadaşın da dediği gibi, ben Türkçe olarak bile ona düşünmeden (veya 20-30 sn düşünüp) cevap veremem. Bir de ben eğitim hayatım boyunca (ve yurtdışında dil okuluna da gittim) hep Amerikan aksanına maruz kaldım. O yüzden ielts speakingte konuşurken kadının dediklerini gerçekten çok zor anladım,birkaç defa "can you repeat it please?" falan demiştim. Belki de bana denk gelen kadın kasmıştı,bilemiyorum.
toefl'a hazırlanırken internetten speaking/writing/listening soru kalıplarına çalıştım.Gerçekten de çok benzer şekilde çıktı. Çalışması da,yapması da daha keyifliydi bence. Speaking kısmı da hiç korktuğum gibi olmadı,bayağı büyük ve dışardaki sesleri izole eden kulaklıklar vardı.
  • archery  (01.08.17 16:36:19 ~ 16:37:54) 
listeningden 9 alan bir insan olarak hata sende diyorum


  • argent dawn  (01.08.17 16:58:47) 
@reavelyn
Dostum kimse para koparmak için düşük veriyorlar diye bir iddiada bulunmadı ki. Hak ettiğin dil seviyesinin altında almana sebep olan bir sınav sisteminin olduğunu söylüyorum.

Devam ettirmek istemiyorum demedim, aynı şeyler üzerinde aynı açıklamaları yapmak istemediğimi söyledim sadece, bir yere varamıyoruz ve vaktimizi öldürüyoruz öyle olunca. Eklemek istediğin şeyler varsa okumak isterim. Her gün girip de paragraflarca cevap yazmamı gerektirecek bir konuyla uğraşmak da istemiyorum açıkçası :) Ben de fikirlerini belirttiğin için teşekkür ederim.


@lily briscoe
İşte ben de bunu diyorum. Tamamen listening seviyenle ilgili değil alacağın sonuç. İnsanların hayatını etkileyecek ve bu kadar pahalı olan bir sınavın sistemi sürprizlere açık olmamalı. Ancak senin bahsettiğin TOEFL zaten. TOEFL'ın listening'inin daha uzun sürdüğünü ama daha kolay olduğunu söylüyorlar. Onda bir sürü işi eş zamanlı yapman gerekmiyor, ondan öyle söylüyorlar sanırım.


@cursor
Söylediğin gibi neyin kavgasını verdiğimi anlayamamışsın :) Genel kültür veya herhangi bir kültürü ölçtüğü yok Listening testinin, bir çıkarım yapman vs. gerekmiyor, cevapları bulman için bir birikime sahip olman gerekmiyor. Ayrıca Listening testi senin dediğin gibi “akademik dil kullanım” ile de ilgili değil, General sınavında da Academic sınavında da Akademik olmayan bir test yapılır.

Listening testinde atasözleri ve deyimlerin bol kullanılması gibi bir şey de yok. Yani tekrar söylüyorum konunun bilgiyle ilgisi yok. Konuyla ilgili hiçbir bilgin yok ama çıkarımlarda bulunmaya çalışıyorsun ya pes.


@jimjim
Sen olayı çok yanlış anlamışsın. Listening’de konuşursan tabi ki düşük puan alırsın.


@archery
Senin yorumunu bekliyordum, teşekkür ederim öncelikle :) Dediğin gibi IELTS ya 1 ya 0 gibi bir mantığa sahip. TOEFL'daki skala genişliği bir avantaj.

Demek istediğim de bu. Speaking'de o saçma soruları sormanın mantığı nedir? Bir arkadaşıma ülkende bahçecilik ne durumda diye sormuşlar, üzerinde 2dk konuşması bekleniyor. Türkçe olarak bile cevap veremem buna.

Salon seçiminin önemli olduğunu söylüyorlar TOEFL için. Senin salonun ekipman olarak kaliteliymiş demek ki. Ekipman açısından sorun yaşayan insanlar var. Demek ki salonu iyi araştırarak bu sorun da önlenebilir.


@argent dawn
Bende bir hata olduğu doğru. Sınav stratejisi açısından eksiğim. Listening'den 9 alan bir insanın stratejilerini detaylı olarak okumak isterim eğer vakit ayırabilirsen.
  • hümanist tabutçu  (01.08.17 19:02:15) 
Aynen,hangi şehirdesiniz bilemiyorum ama girmeden önce büyük bir şehirdeyseniz (birden fazla seçenek varsa yani) yine buradan bir kamuoyu yoklaması yapın derim. Ben Ankara'da girmiştim,TOBB üniversitesinde. Şimdiden başarılar :)


  • archery  (01.08.17 19:28:15) 
belirli bir stratejim yok sadece writing kalıplarına bakarak giriyorum ieltse. olabildiğince hızlı şekilde metni önden okuyup nereye neyim gelebileceğini kestirmen gerekiyor. o zaman işin kolaylaşıyor. bir de salonlar büyük olduğu için net duyabilmek biraz şans işi. uzağa oturursan işin çok zorlaşıyor evet.


  • argent dawn  (01.08.17 20:43:26) 
2 sinava da tamamen haybeye girdim. sinavlarin ismini bilmek disinda icerigine dair pek birsey bilmiyordum.

ielts - 7.5
toefl - 84

geldi. toefl sonucum pek iyi degil. ielts skorumu baya bir yer kabul ederken toefl'i yurtdisindaki hicbir kurum kabul etmez heralde.

toefl writing'in ilk kismindan 0 verdilerse yeridir ben olsam kendime 0 verirdim. en zorlandigim kisim oydu cunku birseyi once dinliyor, sonra okuyorsun ve 20 dk'da bunla ilgili 250 kelimelik organize bir essas yazman gerekiyor.

onun disinsa toefl reading'i anlamsiz zor buldum. canim sıkıcıydı ve cevabi ilk bakista goremediysem salladim.

ielts'te reading en iyi bolumumdu. full'lemeyi beklerken 8/9 geldi. toefl'da ise 18/30 geldi.

**son olarak ben genel olarak ets'ye ayar oldum. ielts resmi sinav raporumu bana kargoyla gonderdi. anladigim kadariyla ets toefl sonucumu gondermeyecek. maille sordum gelecek mi diye ve cevap bekliyorum hala.
**her iki sinavimi da reschedule etmek durumunda kalmistim. bu islemi ielts'te 1 e-mail'le halledebildim ve ucretsizdi. toefl'da ise bunun için 60usd para odedim.
(+)toefl ibt'de yine cok ayar oldugum birsey var. e-yds denen sinava da girmis biri olarak e-yds'nin sinav sistemini ets'den cok daha ergonomik ve basarili buldugumu soyleyebilirim. e-yds'de sorulari highlight edebiliyorsun, şıkları eleyebiliyorsun, emin olmadigin soruya yildiz koyup daha sonra donebiliyorsun, sinav anindaki sorubasina/zaman istatigini gorebiliyorsun vs ve bunlarin hicbiri toefl ibt denen sinavda yoktu.

toefl'in wring'i de turkce klavyeyi amerikan klavye olarak kullanmaktan dolayi tam bir kabustu.

sonuc: ielts'in tr'de gecerliliginin kaldirilmasinda emegi gecen herkesin amk. toefl'in da amk. dunyanin en overrrated ve sikko sinavi
  • diego de almagro  (01.08.17 21:02:57) 
@diego de almagro
Master programları 90 TOEFL istiyor genelde benim bildiğim. O yüzden evet dediğin gibi geçerli bir puan sayılmaz ama IELTS’ten çok yüksek almışsın tebrik ederim.

TOEFL Reading’e zor diyorlar ama görmediğimden bir şey diyemiyorum. IELTS Reading'i çözerken uygulayabileceğim tavsiyelerin neler olur?

E-YDS ilginçmiş gerçekten :) Anlattıklarını okuyunca TOEFL IBT için 90’lı yıllarda yazılmış bir yazılımın hala kullanıldığı gözümde canlandı.
  • hümanist tabutçu  (02.08.17 00:31:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.