[]

Web sitelerinin mobil uygulamasını yazma

Herhangi bir web sitesinin mobil uygulamasını yazmak telif haklarına girer mi? Facebook uygulamasının mallığından illallah ettim. Çok büyük sitelerin dahi çok çok kötü uygulamaları var. İşletme tabanlı siteler (otel sahibi için bookin.com app gibi) fena durumda.

Bunlara kendi uygulamamı yazsam (Web sitesinden veriyi çekip adam edip gösterecek, daha kullanışlı menüleri olacak vb) Google Play / Apple Store kabul eder mi? Etmedi diyelim alternatif marketlerden yayınlasam yasal sorun olur mu? Yoksa her biri kendi insiyatifine mi kalmış? Site olarak çok geniş bir skala düşünebilirsiniz. Facebook'tan Ekşiduyuruya kadar. Site sahibini rahatsız etmemek için mevcut site reklamlarını kaldırmadan yaptığımızı varsayabiliriz.

Teşekkürler

 
Konuya hakimiyetim yok ama merak ettim, login olayını nasıl planlıyorsunuz? Yani dışarıdan bir app'a nasıl üye girişi yapacak millet?


  • whoosie  (03.07.17 17:58:40) 
1. Opsiyon app'e güvenmeleri gerekecek. app'in login ekranına girdikleri değeri webde ilgili siteye girerek login olabilecek. Tüm işlem cihaz içinde olacağı için normal siteye şifresini girmesinden daha tehlikeli değil (aynı https kanalı kullanmış oluyorum) ama kötü niyetli olsam aradan şifreyi kendime de gönderebilirim. O yüzden başlangıç için tercih edilmeyebilir. Ben yazılımcıyım ve bu tip uygulamalara kesinlikle şifremi girmem (offical değilse) ama sokaktaki adamın umrunda değil.

2. Opsiyon sitenin kendi login ekranını gösteririm. Burada amaç tamamen başka bir arayüz yapmak değil zaten. Saçma tasarım ve zor kısayolları daha kullanışlı hale getirmek. Çoğu uygulamada sitedeki tüm linkler yok mesela. gibi...
  • erci  (03.07.17 18:21:21) 
1-) Apple bu konularda Google'dan çok daha hassas, kabul edebilir de etmeyebilir de. Başlangıç böyle olur ama daha sonra şirketin tek şikayetiyle gidersiniz, üstelik uygulamayı koyduğunuz ad/soyad, bilgiler vb de banlanacağı için bir daha kendi adınıza kolay kolay hesap açamazsınız.

2-) Veriyi çektiğiniz sitenin sahibi bunu istemiyorsa (API'lerin bile belirli şartları var, öyle API etrafına site yapamıyorsun çoğu durumda) yaptığınız iş yasal olmaz çünkü adamların ürettiği bir şeyden para kazanılmış olacak, ilk başlarda sorun olmasa da ileriki zamanlarda buna izin vermezler.
  • hayirsiz  (03.07.17 19:20:19 ~ 19:24:52) 
veriyi nasıl çekeceksin, yapacağınız şeyin sitenin css ve html'sine müdahalesinden öteye gidebileceğini düşünmüyorum. Ki bu durum da bile facebook gibi bir site için arayüz yazmak çook zor, zira namespace'leri bile sık sık değişiyor ve takip edemeyeceğin kadar fazla değişken var.

api vs ile verilere ulaşman lazım, zaten bu durumda da bu tür kullanımlar için yeterli bilgi çoğunlukla api tarafından sunulmuyor veya bu şekilde bir kullanımı yasaklı oluyor.
  • cursor  (03.07.17 19:41:37) 
Tüm fikrim hidden webview içinde sayfayı açıp ondan veri çekme üzerine idi. Bu veriyi de kendi tasarımım ile yapılandırmak. Ancak @hayirsiz haklı. Fikrin sağlam zemini yok. Küçük düşünen birisi için uğraşılabilir, offical olmayan marketlerden dağıtılabilir ama büyümez.

Ayrıca "Google Play Developer Program Policies" diyor ki
- Do not post an app where the primary functionality is to:
1 - Drive affiliate traffic to a website or
2 - Provide a webview of a website not owned or administered by you (unless you have permission from the website owner/administrator to do so)

Google'ın yaklaşımı buysa Apple yakar adamı.

Ama devlet buna bir şey yapsın. Binlerce uygulamanın yorumlarında dil desteği isteniyor. En büyük firmalarda bile UX çok kötü.

Her neyse,
Teşekkürler.
  • erci  (03.07.17 20:41:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.