[]

Özel Üniversitelerde okuyanlar

Arkadaşlarınız çok mu zengin ? Paraları ile hava atiyorlar mı ? Burslu olarak gidenler ne tür sıkıntılarınız oluyor ?




 
Özel üniversitede okudum,
Çok zengin arkadaşlarım vardı, paralarıyla hava atana denk gelmedim.
Burslu gittim,
Herhangi bir zorlukla karşılaşmadım.

Ama bu durum okuldan okula ve bölümden bölüme değişir bu durum. Bazı bölümlerin ortamı ve potansiyel öğrenci kitlesi çok garip oluyor. Bizim okulda inşaat mühendisliği öyleydi. İnşaatçı babaların dar paça kısa pantolon giyen oğullarıydı genelde bunlarda.
  • yaraticinick  (03.07.17 00:02:21) 
çok zengini de var, hayta evladına (erkek ya da kız) denkleştirerek eğitim aldırmaya çalışan da.
"senin maaşını ben ödüyorum" diye kütüphane müdürüne atar yapan dallama da gördük, ki müdür verdi ağzının payını.
sınıf sınıf... burslular "genelde" belli oluyor. ilk başlarda kantinden çay içerdik ancak. sonra okul yönetiminin part time çalışma olayıyla verdiği yemek kartı sağolsun, yemek dahi yiyebildik!
okulun çevresindeki esnafla, okuldaki görevlilerle daha bir yakın oluyor burslular. fakir dayanışması!
tabii zengini herkes sever, asıl onlar herkesle daha yakın, en yakın!
ultra sosyetik tipler var. yanına yaklaşamazsın. bir de normal, orta halli zengin çocuklar...
parasıyla hava atan da oluyor, ezik hisseden de.
  • runagain  (03.07.17 00:02:31) 
çok zengini de var, ama genel olarak orta halli, benim durumum çok iyi değil mesela(aileden para almıyorum, bir tek okul parasını ödüyorlar) ama herhangi br sorun yaşamadım, yaşanmaz da zaten.


  • embermane  (03.07.17 00:05:27) 
İlkokul- ortaokul- lise - üniversite

Tamamını özelde burslu okudum. Hem de en pahalılarından birinde. Hiç bizzat hava artan olmadı ama ben çok değişik şeylere şahit olup vay amk dediğim çok oldu.

Yüzüme karşı bişey olmasa da özellikle arkadan konuşan veliler vardı/varmış.
  • shenergy  (03.07.17 00:11:07) 
Özel değil Vakıf ünversitesinde okudum :) bir bitmedi şu terim karmaşası.

Ben okurken çoğu arkadaşımın burslu olup olmadığını bilmedim. Bildiklerim arasında her türlü insan vardı. Burslu demek fakir fukara demek değil. İyi bir vakıf üniversitesinde TED, Amerikan Koleji vs. gibi yerlerden çok iyi eğitimlerle çıkma burslu ama bir o kadar zengin insanlarda oluyor. Yani burslu/bursuza dair kalıp yargıları aşalım biraz.

Burslu olup ailesinin durumu çok kötü olup elinde olan azıcık para ile züppelik yapmaya kalkanda oluyor, Türkiye'nin en zengin ailelerinden olup benden daha mütevazı yaşayan insan da oluyor. Kendini aşırı "tiky" hissettirdiğinden dolayı ailesinin aldığı sıfır arabayla okula gelmek yerine hala inatla servis kullanan ama ailesinin maddi durumu çok iyi olan burslu bir tanıdığım vardı.

Özetle kişinin karakteridir mühim olan. ve her karakterden insan var. bu kişilerin statüleri çok farklı olduğu gibi davranışlarını belirleyen sadece karakterleri oluyor. Ha benim okuduğum iyi bir vakıf üniversitesiydi. Mahalle arası sadece belli gruba hitaben açılmış ve belli grup insanları pış pışlamak için adı vakıf üniversitesi olan ama ergen irisi gündüz bakım evi olan vakıf üniversitelerinde durum değişebiliyor. ama oradada sorun yine kişilik.
  • ManikD  (03.07.17 01:50:38) 
şuan pek çok özel lise, vakıf üniversitelerinden daha pahalı olduğu için bu konularda bu kadar net olmasanız iyi olur.


  • cursor  (03.07.17 01:54:09) 
özel üniversitede tam bursluyum ve çap yapıyorum. burssuz ve arkadaşım olanlara havası ayrı güzel (bkz: swh)

şaka bir yana iki bölümümün birinde az insan var diğerinde kalabalık. kalabalık olanda kim tam burslu kim değil bilmiyorum. ama arkadaşlıklarda kriter bursluluk/burssuzluk değil. onu net diyeyim zira burssuz zengin ve çok iyi çocuklar da oluyor. denyo burssuz tipleri derste yaptıkları denyoluklarla anlıyorsunuz ki onlar da zaten kendi ortamlarına sahip.
  • foseptik çukuru  (03.07.17 03:02:26) 
özel üniversitede okumadım. ancak bu burslu burssuzdan ziyade fakir zengin ayrımı olmalı. çünkü imkanları sayesinde iyi kolejlerde okumuşlar da burs alabiliyor. kimsenin amk fakiri diye dalga geçeceğini sanmıyorum. ama hayat tarzı farklı olduğu için bir farklılık olabilir. bu arada orta sınıf dedikleri de min 10k gelire sahip aileler. eğer işçi çocuğuysan farkı hissedersin. kimse tabii ki dalga geçmez ama aynı kafada olmazsın işte. adam şu an abd'de tatildedir sen evine geri dönersin. ya da çalışırsın. ancak bu kişiden kişiye değişir. kimi takar, kötü hisseder. kiminin umrunda olmaz.


  • black mamba  (03.07.17 03:10:23) 
Vakıf üniversitesinde okuyorum.Şuana kadar hiç kimse parasıyla hava atmadı :) .Çoğumuz hatta metrobüs veya otobüsle okula gelip gidiyoruz.


  • drako  (03.07.17 03:21:07 ~ 03:27:39) 
Bir sene vakıf üniversitesinde okudum, şu an türkiyenin en büyük jenaratör üreticilerinden olan firmanın sahibinin oğlu sınıf arkadaşımdı. Çok mütevazı ve düzgün bir çocuktu, ben onun yerinde olsam okula porsche ile gelir giderdim, yurtta falan kalmazdım.

Onun dışında genellikle üst-orta gelir grubunun çocukları ve "çocuğum okusun" diyen orta gelir grubunun çocukları vardı.

Hava atan, başkasını küçümseyen kimse görmedim.
  • kimlanbu  (03.07.17 11:11:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.