[]

Sebepsiz, durduk yere bir anda sigara tiryakiliğim bitti, neden?

İki yıl önce kaza yaptım. 4 gün yoğun bakımda yattım beyin kanaması riskim vardı.

Yoğun bakımdan sonra iki hafta serviste yattım. Bu sire zarfında aklıma sigara gelmedi hiç. Hastaneden çıktıktan sonra çevrem sigara içtiğimi hatırlattı. İyi oldu sigarayı bırakdın dediler. O zaman aklıma geldi sigara.

Evet ben 10 yıldır günde 3 pakete yakın sigara içen bir adamdım. Ne oldu nasıl oldu da sigara hayatımdan tamamen çıktı. Öyleki sanki hiç sigara içmemişim gibi. Beyin doktoruna dedim sevin işte ne güzel dedi. Psikiyatirye söyledim sevin işte ne güzel dedi. Evet tıpın yaklaşımı bu.

Nasıl olduda sigara çıktım hayatımdan? Ne oldu da unuttum?

 
kaza sırasında bir şey olduğu apaçık ortada. nörolojistlere gidebilirsin daha fazla derine inmek istiyorsan ama doktorların psikyitaristlerin cevaplayabileceğini sanmam.


  • charlotte blanc  (24.06.17 15:21:36) 
çünkü bir süre bağımlılığından uzak kaldın ve aslında çokta bağımlı olmadığını gördün herhangi bir sırrı yok bu olayın. tüm bağımlılıklarda böyledir, belirli bir süre uzak kalmak, aklına getirmemek bağımlılıktan kurtulmayı sağlar.


  • uyusam iyi olur  (24.06.17 15:24:03) 
Nikotin reseptörlerinin körelmesine yetecek kadar zaman boyunca daha ciddi hayati durumlarına yoğunlaştın. Bu süre reseptörlerin nikotin açlığı çekmekten ve sonrasında nikotin istemekten vazgeçmesine neden oldu. Baktı nikotin gelmiyor, alıştı napsın. Şimdi hatırlayamıyorum ama nikotin reseptörlerinin dopamin ve nörepinefrin mekanizmasıyla bir ilişkisi var. Dopamin nörepinefrin mekanizması nikotin açlığını kompanse etmiş olabilir.


  • curukturpkokusu  (24.06.17 15:30:56) 
Bende de ameliyat olunca olmuştu aynısı ama geri başladım maalesef. 1 hafta kadar serum takılıydı, onun etkisine bağladım ben. Sürekli serumdan antibiyotik filan bastıkları için ve 1 hafta da içmediğim için direkt bırakmış gibi olmuştum, birkaç gün canım istemedi, hatta ilk içtiğimde tadı direkt yabancı gelmişti. Bu sebeplerden olabilir bence.


  • pokepoke  (24.06.17 19:07:02) 
Sigara içtiğinde serotonin reseptörleri sigaraya duyarlı hale geliyor, doğal yollardan salınımı duruyor; sen sigara içince serotonin salgılanıyor, içmeyince salgılanmıyor ya da düşük miktarlarda salgılanıyor, düşük serotonin de depresif huzursuz bir ruh haline neden oluyor, o zaman da tekrar sigara içip durumunu düzeltiyorsun. Sen sigara içmediğin dönemde serotonin reseptörlerinin sigarayla uyarımı ve salınımı sona ermiş, doğal yollardan salınmaya başlamış, o nedenle de sigara içmek aklına gelmemiş serotonin seviyen normal düzeyde olduğu için, yani öyle çok tuhaf bir durum yok aslında, doktorlar uğraşmak istemedikleri için anlatmaya üşenmişlerdir belki de.


  • angelus  (24.06.17 20:11:55) 
@pokepoke @angelus @curukturpkokusu

teşekkür ederim gayet bilimsel bilgiler.

yalnız ben de şöyle bir durum var, sigara sanki hayatıma hiç girmemiş gbi oldu. sigarayı unuttum. günde 3 pakete yakın içerdim ayrıca puro içerdim, bir kaç üne bir nrgile içerdim. tütün ve türevlerini çok severdim. tiryaki olduğum için değil sevdiğim için içerdim. benim için bir zevkti, bağımlılık değildi.

evet biyolojik olarak bağımlılığım reseptör durumlarından dolayı bitelir ama el alışkanlğım, onun verdiği keyf haz nasıl gitti?
  • uyuya kalip kavimler gocunu kaciran adam  (25.06.17 00:45:33 ~ 00:46:00) 
El ve ağız alışkanlığını devam ettirmen için önceki hayat koşullarının devam etmesi lazım. Hastane koşullarında bu alışkanlıkların kolayca unutulması doğal. Hatta en iyi ortam denilebilir bence.


  • curukturpkokusu  (25.06.17 13:14:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.