[]

Başarısız Sayısalcılar

ne yapıyorlar? Kuzenim ikinci kez LYS'ye girdi ama gamsız bir pzvnk olduğu için yine 60-70 binlerde takılacak gibi dlkasdjksa. Benden tavsiye istedi, bakıyorum her yolun sonu bok. bi 20 bin falan üstte olsa çamurdan da olsa odtü'de oku en azından 5 yılın güzel geçsin derdim, o da mümkün değil.

Ne diyim buna TED üniversitesinde burslu çevre mühendisliği oku mu diyim :(:(:(


 
60-70 bin cok da basarisz degil bence ya.Vardir bir sürü bolum.Veterinerlik guzel bak.


  • maria puder  (20.06.17 15:37:11) 
60-70 bin başarısız mı?


  • pgup  (20.06.17 15:39:17) 
Salakça dursa da, İşletme gibi her disipline uyacak bir bölüm olabilir. Hem eşşek gibi zorlanmaz. Mühendislik kasarsa evet bişiler çıkar ama 7-8 senede çıkar gibi durmuyor mu sence de?
Bence, iyi okulların en düşük puanla öğrenci alan bölümleri ya da ortalama okulların işletme/iktisat/finans gibi her türlü gideri olan bölümleri. Üzerinde de 1 ya da 2 yabancı dil öğrenir, staj mtaj yaparsa yolu açılabilir.

  • janis baby  (20.06.17 15:39:37) 
@pgup

ukalalık etmek de istemiyorum da ailenin çürük elması oldu bu sıralamayla, o yüzden öyle bir durumda şu an.

@janis baby
doğru söylüyorsun ya bu kafayla mühendisliği 4-5 sende bitirmesi zor görünüyor onun yerine kolay bi okulda işletme + 1 sene dil okulu + 1 sene finans masterı falan daha iyi bi yatırım olabilir. çok sağ ol.
  • nevrochaotica  (20.06.17 15:42:14) 
Kardeşlerim için ailece benzer tereddütlere düşmüştük. Çocuklar matematik sevmiyorlar, biyolojiye bayılıyorlar, kan,pislik görmekten çekinmiyorlar (aynı ben) biz de bu zevkleri doğrultusunda tercih zamanı veterinerliğe yöneldik, yönlendirdik. O puan segmenti için dersleri biraz ağır, tıp ile yarışmıyor konu derinliği ama genişliği fazla.

Öyle işletme üstüne şu bu işleri biraz ailenin 657 zihniyetine ters olduğu için vet. çok mükemmel gibi gelmişti.
  • fallopian  (20.06.17 16:17:35) 
60-70 bin tabikide başarısız. bizim zamanımızda 40 bine fen bilgisi öğretmenliği geliyordu ki onun da ataması yoktu. gerçi hala yok sanırım. sonra akp üniversite kontenjanlarında roketleme uyguladı da size 60-70 bin başarılı gelmeye başladı. onu geçtim, bu kontenjanlarla insanlar sınıflara sığamıyor. geçende bi' arkadaşımız kendi amfisinin videosunu paylaşmıştı burada, bırakın hocayı anlamayı, çıplak gözle adamı neredeyse seçemiyorsunuz bile. kaldı ki soru soracaksınız, tahtayı okuyacaksınız.
bizim hocalarımız derslerde yabancı üniversitelerde ekranlı eğitim var filan derdi onlara özenirdik, şimdi bizim üniversitelerde yakında öğrencileri spor salonlarına doldurup orada 2dk yalandan anlatıp geçecekler. sonra piyasa neden böyle kan ağlıyor, ağlar tabi. işsizliği azaltmak ve ekonomi kalkınsın diye her yere üniversite isimli beton binalar dikersen olacağı bu. ben okurken hukuk okuyan adam yekten zengin olurdu sonra asgari ücretle bize iş başvurur yaptıklarına şahit oldum.

yani; 60-70 bin başarısız. artık bölümden çok okulun ismi önem kazandı, okulun eski mezunları nerede ve birbirine ne kadar ilgi alaka duyuyorlar bunlar önemli. bir de ailenizin çürük elması buysa, yani geri kalanlar iyi bi' kariyer sahibiyse mühendislik yerine -ki bu çevre; işletme iktisat gibi her alana giren bir bölümü yabancı dille okumasını sağlayabilirseniz ona yoğunlaşın, sonra işi torpille verirsiniz orada da yükselir. bu tür iibf bölümleri her olayda hızlıca yönetici olabiliyorlar.

veya da paranız varsa bilkente gönderin, hem iyi ingilizce öğrenmiş olur hem de 5 yıl bol bol sevişir, sonra da ben bilkentliyim diye gezer işi yine ya torpille bulursunuz ya da sizin pzvnk sınıf arkadaşlarının babasının şirketinde işe başlar.
  • mete kudur  (20.06.17 16:18:11 ~ 16:19:01) 
www.youtube.com

Dandik bir üniversitenin dandik bir bölümüne girsin bari de işsizliğin tek hanelere inmesi için bir destek de o olsun
  • cek  (20.06.17 16:52:55) 
@mete kudur sizin zamanınızda bu kadar insan sınava giriyor muydu?

60-70 binin başarı olup olmaması insanına göre değişir. Eğer sıralaması istediği yere tutuyorsa başarılıdır. Ama o sıralamadaki birisi hayvan gibi çalışırsa mutlaka yükseltir önemli olan çok çalışması.
  • uyusam iyi olur  (20.06.17 16:58:51) 
60-70 bin başarılı değil. vasat, vasat altı bir sıralama. vasat ortalama demek bu arada. ha sonuçta 150 bin, 250 bin 500 bin, 650 binle alan yerler de var onlara göre başarılı diyebiliriz. bundan bi 10 yıl önce bile de 2,5 milyon kişi giriyordu sınava ve 10 bin-15 bin bile 'eehh işte' bir sıralamaydı. tek fark bu kadar fazla devlet ve vakıf üniversitesi, bölüm ve kontenjan yoktu. şimdi bu sıralamalara millet normalde okuyamayacağı bölümleri, okulları okuyor. o yüzden onlara başarılı bize başarısız geliyor. adam o sıralamaya hukuk kazandım diyor halbuki on sene önce önünden geçemezdi gibi gibi.

o sıralamaya anadoludaki üniv.lerde elektrik elektronik makina vs. gelebilir ama bence bu sıralamayla tedde çevre okuayacağına buralarda makina falan okusun bari ama.

yani anadoludaki üniv.lerde makina, inşaat vs. okusun. ya da bilkent-koç-sabancı vs. olmasa bile bi altındaki iyi özellerde ücretli makina elektronik vs. gibi mühendislikler

ya da para varsa bilkentte paralı işletme-iktisat. başka yerde okumasın işletme-iktisatı
  • limoncello  (20.06.17 17:50:58 ~ 18:00:15) 
60-70 bin başarısız değil öncelikle. Sınav sistemi ÖSS'ye göre çok değişti. Bilmem kaç yıl önce 30 tane fen bilimleri sorusu çözerek mühendis olunabiliyordu. Bunlar bu ülkede en bedavadan mühendislik kazanmış insanlar. 14 fizik, 13 kimya, 13 biyoloji sorusunu yapmak marifet değil. Bugün LYS-2'de 30 fizik, 30 kimya, 30 biyoloji sorusu var. 90 soru çözüp üniversiteye girmek nerede, 30 soru çözüp üniversiteye girmek nerede? Eskiden bir yıl sınava iyi hazırlanan biri rahatlıkla 40-50 bin yapabilirdi. Konular azdı. Bunun kontenjanla ilgisi yok. Sıralama sınav başarısıyla ilgili. Kontenjan artınca adamın sırası öne mi geliyor? Bu sınav sisteminde 60-70 bin kötü değil, tam tersine iyi bir sıralamadır. En iyi olmasa da iyi sayılabilecek üniversitelerde gayet güzel bölümler bulabilir. P.zevenk, çürük elma gibi laflara bir şey demiyorum. 18 yaşında bir adam bu şekilde yönlendirilmez. Siz başarılısınız diye o da başarılı olmak zorunda değil. Hangi mesleğe ilgiliyse onu okusun. Çevreyle makine arasında binlerce fark var. Böyle tercih yapılmaz. Şansınız varsa yan yana oturup üniversite derslerine bakın her bölüm için.


  • dissendium  (20.06.17 18:02:28) 
Sınava giren aday sayısıyla başarı sıralamasının ilişkisini açıklıycam şimdi. Mesela 10 sene önce atıyorum 1 milyon kişi girdi. Bunun 10 bin kişisi diyelim ki 90 net yaptı bunların sıralaması 40-50 bin arasında yaş vs. faktörlere göre sıralanacak. Bu sene 2 milyon kişi girdi desek 40 bin kişi 90 net yaptı bunların sıralaması 40-80 bin arasında olacak. 91 net yapan kişi 40 binden yüksek sıralamaya sahip olacak. Sayıları sallamasyon verdim umarım anlaşılmıştır. Yani sınava giren kişi sayısına göre sıralama değişti, eskiden hangi bölüm kaçla almış önemi yok.


  • uyusam iyi olur  (20.06.17 18:33:47) 
öncelikle bazı arkadaşlar kendileri benzer sıralama elde ettikleri için burda başarısız sayısalcı yazından rahatsızlık duymuş olabilirler. tek bir sınav sonucu insanı başarılı ya da başarısız yapmaz. ama gerçekçi olmak gerekirse 60-70 binlik sıralama özellikle 2. defa giren biri için başarılı değil, en fazla ortalama bir sıralamadır. gerisi kendini kandırmak olur. zaten doğru düzgün bir yer gelmediği için bu duyuruyu açmış arkadaş.

60-70 bine özel üniversitede paralı tıp bile okuyamazsın. top okullarda özellikle mühendislikle ilgili hiç bi mühendislik olmaz. koç sabancı olmasa bile bi altındaki iyi özellerde burslu iş yapan mühendislikler olmaz. temel bilim de oku demeyeceğim.

mühendislik adına iş yapmıcak mühendislikler için anca taşradaki iyi mühendislikler de gelir yazabilirsin.
para varsa bazı iyi özellerde paralı iyi mühendislik veya bilkentte paralı işletme-iktisat yaz derim.

ikincisi 10 yıl önce sınava girenle bu yıl sınava girenler arasında milyonlar yok, en fazla birkaç bin kişidir. dolayısıyla 60-70 bin 10 yıl önce kötüyse, ve o zaman bu bölümleri bile yazamıyorsan bu sıralamaya, şimdi vasat yani ortalama bir sonuçtur. ve bu bölümleri kazanabilirsin. bu demek değil ki bu sıralamayı yapan başarısız biridir kardeşinizi tanımıyorum. sadece sınav sonucu başarılı değil, ortalamadır.

sıralama aynı kalsa da okul ve kontenjan yokken bu okullara ve bölümlere giremeyecek kişiler artık bu sıralamayla girebiliyorlar demek. her köşe başında tıp ve hukuk fakültesi, mühendislik ve iibf. sonra neden işsizlik var.

ikincisi 10 ya da 15 yıl önce sınava girmiş kişilere bedavadan mühendislik kazanmışlar demek aymazlıktır.
şimdi her şey çok daha kolay. bakıyorum da bizim zamanımızda okul yokmuş, bölüm yokmuş. sınava giren sayısı da fazlaymış az değil. ayrıca ben 10 yıl önce girmesem de 10 yıl önce de gayet her konu vardı.

şimdi teog diye bir sınav yapıyorlar 17 bin birinci çıkıyor. bizim zamanımızda iyi bir anadolu, fen lisesi kazanmak emek işiydi. şimdi herkes birinci, herkes anadolu lisesinde okuyor, herkes üniversite mezunu.

tek oturum 180 dkda gayet gayet zor sorularımız vardı, herkes full çekemezdi sınavda. sınav birincisinin bile yanlışları olurdu. 60-70 binle sınavı kazanamamış olurdun doğru düzgün tercih yapamazdın. şimdi makina falan seçebiliyorsun.

bence bilkent işletmeye gönderin bir şekilde bilkent muadillerine göre ucuz bir okul.
  • limoncello  (20.06.17 20:23:43 ~ 20:27:11) 
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak böyle bir şey.

"ikincisi 10 yıl önce sınava girenle bu yıl sınava girenler arasında milyonlar yok, en fazla birkaç bin kişidir.

Bakalım öyle miymiş?

2007 ÖSS'ye giren kişi sayısı: 1.615.534

www.osym.gov.tr

2017 YGS'ye giren kişi sayısı: 2 milyon 265 bin 902

www.dogrutercih.com.tr

Aymazlık asıl buna denir. Aradaki fark kabaca 600 bin!

Birkaç bin nerede, 600 bin nerede? Yarım milyondan fazla insandan bahsediyoruz.

Benim sıralamam 60-70 bin değildi. Bu veriye nereden ulaşmış bazı arkadaşlar? Ben sıralamamı milletle karşılaştırıp başarısız denilince bundan rahatsızlık duyacak bir insan değilim çok şükür. Burada insanları yanlış yönlendiriyorsunuz kendi döneminizi dikkate alıp. Size bunu anlatmaya çalışıyoruz.
  • dissendium  (20.06.17 20:54:10) 
sayısalcı olup başarısız olmanızı üniversite giriş sınavındaki dereceniz belli etmez. ilk 20 bine girmenize rağmen iğrenç bir sayısalcı da olabilirsiniz. işinizden her türlü nefret ediyor da olabilirsiniz. iyi eğitim verdiğine emin olduğunuz bir tm bölümü bence işinizi görecektir. veya ne bileyim izmir ekonomi - izmir yaşar tarzı okulların endüstri mühendisliği veya endüstri sistemleri mühendisliği tarzı işletmeye daha yakın bölümleri de okunabilir.


  • rain when i die  (20.06.17 21:28:15) 
ben kimsenin ismini vermedim genel konuştum üstüne alınan neden alındı bir fikrim yok.
dönemle alakası yok bu sıralama her dönemde ortalama bir sıralamadır, başarılı denemez.
dediğim gibi ücretli bile tıp okuyamaz, iyi okulların gözde ve gözde olmayan mühendisliklerini okuyamazsınız. anadolu'da ve özelde ücretli popüler mühendislikler olabilir. dokuz eylül, ege gibi okullarda popüler olmayan mühendislikler olabilir. hedefin bunlarsa başarılı sayılabilir. genel olarak değerlendirdim.

zaten duyuruyu açan arkadaş yazacak doğru düzgün yer bulamadığı için ne yazalım bu çocuğa biz demiş. seçenek çok olsa bu soruyu sormazdı.

evet birkaç bin kişi oluyor. öyle lanse ediliyor ki şimdi 10 milyon kişi giriyormuş, önceden 1 milyon kişi sanki. açılan yeni üniversite, yeni tıp, hukuk, mühendislik ve iibf bölümleri ve yüzde 200 artan kontenjanlara göre 600 bin kişi ne ki?

bakalım 10 sene önce 2007de kaç üniversite, bu üniversitelerde kaç bölüm, kaç kontenjan varmış. özellikle 2008-2009da kurulan çok sayıda hukuk ve tıp fakültesi, bunların 2şer kat kontenjan arttırımıyla 2007deki kontenjan farkları neymiş.

www.osym.gov.tr

dokuman.osym.gov.tr
okulların bölümlerin taban puanları belli. dediğin sıralamaya gelen yerler belli. buralar da pek gözde yerler değil. bunun aksini iddia etmek, kendini kandırmak.

edit: 30 fen sorusu sorulmuyor. 10 yıl önce 60 fen sorusu varmış. tek oturumda 90 tane soramamışlar. sonuçta 5-6 oturumda yapılmıyormuş sınavlar, insanların hayatı 180 dakikaya bağlıymış. bizim zamanımızda 45 fen bilimleri, 45 mat, 45 türkçe, 45 sosyaldi. 180 soru 180 dk
  • limoncello  (20.06.17 21:59:21 ~ 23:13:39) 
Cevap vermeyecektim ama bu kadar tutarsız cevapları görünce dayanamıyorum. Ben 30 soru kısmını LYS-2 için örnek verdim. ÖSS'deki Fen Bilimleri 1 testinin karşılığı, YGS'deki Fen Bilimleri testidir. ÖSS'deki Fen Bilimleri 1 testi 30 soru, YGS'deki Fen Bilimleri testi 40 soru. Eski sisteme göre fen bilimlerinden toplam 60 soru çözülüyordu (Fen Bilimleri 1 ve Fen Bilimleri 2 testleri). Bugünkü sistemde fen bilimlerinden 40 (YGS) + 90 (LYS) = 130 soru çözülüyor. Ne yapalım, tek oturumda bu kadar sorabiliyoruz demek bir bahane değil. Eskiden daha az soru çözülerek üniversiteye giriliyordu. Bunu anlamak çok zor değil. 130, 60'ın iki katından daha fazla. Üniversite kazanmak isteyen adamın daha çok çalışması gerekiyor artık. Hedefi olan adamın kontenjanlarla işi yok. İyi üniversitelerin sıralaması çok değişmez. ÖSS'nin 180 soru 180 dakika olması bir kıstas olamaz. YGS de 160 soru 160 dakika ona bakarsan. Bugün de insanların hayatı 160 dakikada belirleniyor. YGS'de patlayan adam LYS'de de bir şey yapamıyor. 45 matematik sorusu ne ki? Şu anda LYS-1'de 50 matematik ve 30 geometri olmak üzere 80 soru var. Eskiden sistemin daha zor olduğunu hala nasıl iddia ediyorsunuz anlamak mümkün değil.

Arada 600 bin fark var dedim. Hala birkaç bin kişilik fark var deniyor.
  • dissendium  (21.06.17 00:16:11 ~ 00:17:20) 
acaba yeni açılan o kadar üniversitenin, hem devlet hem özel, o kadar bölümün özellikle tıp ve hukuk ve özellikle tıp ve hukuk bölümlerinin ve bilumum bütün bölümlerin nerdeyse 2 katı artan kontenjanları hiç incelendi mi?

en baba okulların en baba bölümlerinin sıralamaları bile düştü. tamam top okul ve bölümlerin sıralaması düşse de genelde tercih edilirler, sıralama bellidir ama normalde devlette ve özelde tıp ve hukuk kazanamayacak öğrenci bu sayede doktor ve avukat olabiliyor. artan 2 katı kontenjanlar sayesinde insanlar sayısalda tıp ve eada hukuka yönelince mühendislik ve siyasal bilimlerin de puanı düştü en iyi okullarda.

bütün bunlara rağmen ee bi zahmet çalışsın 2 soru çözsün insanlar.

90 soru sorulunca sanki hepsini çözüyor adamlar ya da çözmek zorunda. şimdi alan kısıtlaması da kalktı. sayısalcı hukuk, siyasal seçebiliyor. aynı anda tıp ve hukuk yazabiliyor. eskiden böyle bir olay yok. şimdi mf ve tm diye 3-4 tane puan türüne ayırmışlar. adam seçeceği bölüme göre yapıyor. tıp seçecek birinin bütün fizik sorularını yapmasına gerek kalmıyor, biyolojiye ağırlık vermesi gerek. ay da mühendis biyolojiden ziyade fizik yapmalı gibi. bunlar hep avantaj.

eski sistemdeki gibi insanları 120-180 dkya mahkum etmektense birkaç oturumda yapmak çok daha avantajlı. adamlar sınava gire çıka psikolojik olarak avantaj elde ediyor. birinde aksilik yaşasa diğerinde yaşamıyor. şimdi teog ve üniversite sınavı sistemi öncekine göre çok avantajlı. zaten sınav kazanmak diye bir şey yok. belli okul ve bölümleri kazanmak diye bir şey var. yoksa şimdi adını soyadını yazıp versen yerleşirsin bir yere.

eskiden tıp hukuk gibi direkt meslek veren bölümlere ücretsiz girmek zordu, şimdi kontenjanlar artınca millet havadan girmeye başladı. bak 2007de odtü ulusların sıralaması 1700lerdeymiş, şimdi 11000lerde iyi okullarda bile nasıl düşmüş.

ayrıca ygsye 600 bin kişinin girmesi bir şey ifade etmez, lys asıl belirleyici aöf bile ygsden almayacakmış artık ki. o kadar kontenjan artışına 3 milyon kişi fazla girse anca.
  • limoncello  (21.06.17 01:09:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.