[]

ticari ve ticari olmayan araç arasındaki fark

ruhsatinda kamyonet olarak gecen otomobil ile boyle olmayan arac arasindaki farklar nedir?




 
güncel bir bilgi olmayabilir ama; ticari olanın her yıl şeye girmesi gerekiyordu hani bu tüvtürk yapıyor ya, hah muayeneye. ötekinin 2 yılda birdi.


  • mete kudur  (12.06.17 10:02:21) 
hız sınırları da farklı.


  • alperz  (12.06.17 10:04:58) 
ticariyi ticari olarak satabilirsin. 1. köprüden ve bazı başka yollardan geçemezsin.


  • lehim ve havya ile mikrocip yapan adam  (12.06.17 10:07:05) 
trafik sigortası fiyatları da farklı diye biliyorum


  • çınarım  (12.06.17 10:07:39) 
gerekli izinlerin olmadan yük ve eşya taşıyamıyorsun. kendi eşyan olsa bile ceza kesiyorlar. yük ve eşya taşımacılığıyla alakalı yönetmeliği okumanda fayda var.


  • burty  (12.06.17 10:41:41) 
Ticariyi ötv ödemeden ya da az ödeyerek ticari olmayana göre ucuza alırsın.
Hız sınırı ticaride daha düşüktür.
Ticari 1. Köprüyü kullanamaz.
Ticari her yıl muayeneye girer.
Ticari kullanan kişinin alkol sınırı 1 dir.
Sürücü belgesi haricinde ayrıca evrak isterler.
  • insomnia  (12.06.17 10:41:56) 
şimdi soru yanlış, cevaplar da yanlış. ben şöyle açıklayayım. yine de yanılıyor olabilirim.

ruhsata bakın. orada bir "araç tipi" diye bir bölüm vardır, bir de "kullanım amacı" diye bir bölüm vardır.

araç tipi kısmında ne yazdığının bir önemi yok. yani orada açık kasa kamyonet yazabilir, kapalı kasa kamyonet yazabilir. orada "kamyonet" yazıyor olması, sizin aracınızın ticari olduğu anlamına gelmiyor.

aracınızın ticari sayılabilmesi için "kullanım amacı" kısmında "ticari" yazması gerekiyor. eğer "hususi" yazıyorsa karoser tipi ne olursa olsun, yan iaraç tipinde isterse "kamyonet" yazsın, normal binek araç statüsüne tabi olursunuz. muayenesi de binek gibi olur, kızılay trafiğine de girersiniz, istediğiniz köprüden de geçersiniz, herhangi bir belge de sorulmaz. ama "ticari" yazıyorsa her körüden geçemez, kızılay trafiğine giremezsiniz.

çift kabinli açık kasa volkswagen amarok ile hususi olarak istediğiniz yeri gezerken, arka koltukları ve penceresi olmayan ufacık opel corsa ile kızılay'dan geçemezsiniz mesela.

soru şu yüzden yanlış, ruhsatında kamyonet yazmakla birlikte o araç hususi amaçla kullanılıyorsa ticari olmayabilir. emin olmamakla birlikte istiyorsanız olabilir de. yani aracın ticari olup olmamasının belirteci kamyonet yazıp yazmaması değil, kullanım amacında hususi yazıp yazmamasıdır.
  • kibritsuyu  (13.06.17 14:59:29) 
Vergisi farkli. Muayenesi 2 yilda bir degil de yilda bir yapiliyor ayrica.


  • stavro  (13.06.17 15:01:39 ~ 15:02:00) 
Fark olmasa da bilgilendirme amaçlı 4x4 ise ruhsatta ticari olarak geçse dahi mtv'si hususi gibi yüksekten yatar.


  • reactionic  (13.06.17 15:07:32 ~ 15:09:04) 
@kibritsuyu : sizin mantığınıza göre hususi olarak kullanılan araçlar ticari olarak değerlendirilemez. o zaman neden web sayfalarında araçlar iki kategori olarak satılmakta. hususi ve ticari araç diye iki kategori var hepsinde.

mesela Caddy 2.0 TDI 102 PS Exclusive DSG bu araca bakalım. normal koşullarda 2.0 motorda vergi uçuk olur. bu aracın 150 binden aşağı olmaması gerek. (fiyatı 102.940 içindeki ötv ise sadece 11.000 tl) ancak ticari araç olduğu için ötv'si az bir miktarda oluyor.

benim bildiğim bir araç ticari araçsa hususi kullanım diye bir şey yok. yani hız sınırı daha az olur, her yıl muayene gerekir.
  • burya  (13.06.17 15:12:53 ~ 15:13:38) 
şöyle bir şey buldum:

"hususi yazması sizi kamyonet sınıfının hız limitinden, istanbul'da iseniz birinci köprü yasağından kurtarmaz. sadece k2 belgesi zorunluluğundan kurtarır. ama işinizle ilgili yük taşırken yakalanırsanız cezayı yerdiniz."

mini.donanimhaber.com
  • tabudeviren  (13.06.17 15:24:15 ~ 15:25:43) 
@burya:

şu hususi: ticariarac.vw.com.tr
şu ticari: ticariarac.vw.com.tr

ticariyi hususi olarak kullanma şansınız yok. hususiyi ticari olarak kullanmak isteyip ruhsata öyle yazdırabiliyor musunuz bilmiyorum.

benim mantığım değil, gümrük tarife istatistik pozisyon numaralarının yazılı olduğu bir tarife cetveli var. aracın hususi olup olmadığı, ötv oranının ne olduğu falan hep bu cetvele göre belirleniyor, kafadan değil.

işte o cetvel: www.gib.gov.tr

araç 87.03 pozisyonundaysa hususi. 87.04 ise ticari.

şu da okumak isterseniz: www.muhasebenet.net
  • kibritsuyu  (13.06.17 15:33:45 ~ 15:35:41) 
@kibritsuyu : eyvallah ancak verdiğiniz iki linkte sizin de gördüğünüz gibi ticari araç kategorisi değil mi? bahsettiğiniz caddy hususi araç olsaydı herhalde ticari bölümünde olmazdı.

konumuz bu araçların max. hız limitleri ve her sene tüv'e girme zorunluğu olup olmadığı sonuçta. bu araçları kullananlar bence en doğru bilgiyi verecektir.
  • burya  (13.06.17 15:41:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.