[]

Facebook'daki "Herkes açık" İçeriği Alıntılama Suç mudur?

Duyuruya koyduğum, birisinin Facebook'daki herkese açık olan fotoğrafları, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle silindi. Oysa Facebook'a üye olunca kabul etmiş sayıldığımız sözleşmeye göre, "herkese açık" içeriği istediğimiz gibi, hatta isim vererek bile kullanabiliriz.

Hukukcu arkadasların yorumunu beklerim.

ilgili madde:

2. İçeriklerinizi ve Bilgilerinizi Paylaşma
....
4.'Herkese açık' ayarını kullanarak bilgi veya içerik yayınladığınızda, bu herkesin (Facebook dışından şahıslar dahil) bu bilgiye erişerek bu bilgiyi kullanmasına ve sizinle (yani adınız ve profil resminizle) ilişkilendirmesine izin verdiğiniz anlamına gelir.

Kaynak:
www.facebook.com

 
ben tatmin oldum. herkes fotoğraflarımızı alıp orda burda oylamaya sunabilir.


  • elorelia  (06.06.17 18:55:52) 
@elorelia
konu senin tatmin olup olmaman değil, herkese açık içeriği paylaşmanın kanun ihlali olup olmadığı.

  • supermatik  (06.06.17 18:57:52 ~ 19:01:37) 
hukukçu değilim ama facebook 4. maddede "izin verdiğiniz anlamına gelir" diyerek burada "eğer herkese açık hale getirirsen ve 3. bir şahıs bu paylaşımları kullanırsa bundan beni mesul tutamazsın" demek istemiş sanırım. netice itibariyle birinin kendisine ait ses, video gibi şeylerin kullanım hakkı yine o kişiye aittir, facebook un herkese açık paylaşımların facebook dışında nasıl kullanılacağı konusunda bir söz hakkı yok. adamlar bunu vurgulamak istemiş olabilirler.


  • issiz karga  (06.06.17 19:06:30) 
Duyuruyu görmeden bir şey söylemek zor.

Facebook'taki herkes açık olan bir içeriği herhangi bir Duyuru kullanıcısı ile ilişkilendirdiyseniz bu sıkıntı yaratmış olabilir.
  • crown  (06.06.17 19:07:49) 
Duyuru içeriğini bilmiyorum ama silinme nedeni açık profili paylaşman değil, paylaştığın içerik olabilir. Örneğin, bir kişinin fotoğrafını paylaşıp "Bence çok salak tipi var" gibi şeker yazmışsan nokta atışı hakaret olduğundan silinmiş olabilir ya da bazen burada isim verilerek "Şu kızı puanlayın" tarzı şeyler çok açılıyor. Bu tarz durunlarda facebook adresi paylaşıldığı için değil, kızın rızası olmadan onu hedef gösterme gibi bir şeye girdiğinden silinebilir. Bunun yasal tabanı da vardı ama maddesini hatırlamıyorum. Aynı şeyi Google Görseller'den isim vermeden yapabilirsin ama ism verilerek yapılınca değiliyor durum.


  • aychovsky  (06.06.17 19:07:51 ~ 19:09:39) 
facebook'un kendi içindeki kuralları türkiye devletinin kanunlarını bağlamaz. facebook'un sana o izni vermesi türkiye'de var olan bir kanunu geçersiz kılmaz.

türkiye'de yasalar "a hareketini yapamazsın" diyorsa ama facebook "a hareketini yapabilirsin" diyorsa facebook'un dediği değil devletin dediği geçerli olur.
  • rotten head  (06.06.17 19:14:15 ~ 19:15:43) 
herkese açık bir fotoğrafı alıp burada yayınladığınızda kişisel verileri ihlal etmiş olmuyorsunuz ancak kişiyi hedef göstermiş oluyorsunuz.


  • luchetti  (06.06.17 19:25:23) 
senin fotoğraflarını koyup oylama yapabilir miyiz matik?
veya yakınlarının? rahatsız etmiyor mu bu?

  • sanrı  (06.06.17 19:41:49) 
senin anana bacına aynısını yapsalar'cılar da gelmiş tam olmuş :)

görüldüğü üzere kanunen bir sıkıntı olması çok zor.
yani birisi facebook'a koyduğunuz "herkese açık" içeriği internette paylaşırsa,
hiçbir şey yapamazsınız.

zaten yüzbin kişinin okuduğu sözlükte yapsan sorun olmayacak şeyleri,
ortalama yüz kişinin okudugu duyuruda, heveskar modların silmesi de ayrı komik.
  • supermatik  (07.06.17 15:00:16 ~ 15:15:17) 
bu bilgilere erişilerek bu bilgilerin kullanmasına ve kendisiyle ilişkilendirmesine izin vermiş olması; bu bilgilerin hukuka aykırı olarak kullanılmasına izin verdiği anlamına gelmez. rıza hukuka aykırılığı ortadan kaldırır, ancak bu sözleşmede hukuka aykırılıkları da kapsayabilecek bir rıza beyanı bulunmadığı kanaatindeyim. dolayısıyla kişilik haklarına, malvarlığı haklarına ve ceza hukukuna aykırı olmayan kullanımlar meşru görülebilirken diğer kullanımların meşru görülmesi söz konusu olamayacaktır.

kamusal düzeyde tanınmamış bir kimsenin fotoğrafını internette paylaşıp onun görüntüsünü başkalarının beğenisine sunmak ve bu görüntüyle ilgili yorum yapmalarını sağlamak, somut olayın özelliklerine göre, kişilik haklarına saldırı sayılabilir.
  • praetor  (07.06.17 15:40:19) 
Facebook kullanıcı sözleşmesi duyuruyu hukuken bağlamaz. Silmeleri hukuken doğru.


  • uzman avukat  (07.06.17 17:49:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.