[]

Yurtdışında evlilik için belgeler

Yakında nişanlımla (Türkiye vatandaşı değil) Türkiye'de evleneceğiz. Bunun için bulunduğu ülkeden bir takım belgeler alması gerekiyor, burada başvurmadan önce. O belgeler için de benim buradan bazı belgeler göndermem gerekiyor(biraz karışık oldu ama...)

Uluslararası doğum belgesi
Pasaportumun onaylı fotokopisi
Nüfüs dairesindeki kayıt belgem ve evli olmadığıma dair belge...

Bunların hepsini nüfus dairesinden mi alıyorum, pasaport fotokopisini nereye onaylatıyorum gibi sorulara cevap arıyorum.

Bu konularda tecrübeli arkadaşlar?

 
yazmamışsın ama evleneceğin kişinin ülkesindeki kurum muhtmelen apostilli olarak ister belgeleri, bunuda kaymakamlık/valilik yapıyor, noterden sonra apostil oluyor, bildiğim kadarıyla.


  • alchemistt  (12.01.10 13:51:09) 
apostil olayını da araştırıyorum teşekkürler...

peki belgeleri nereden alabileceğimle ilgili bilgisi olan var mı?
  • restlesss  (12.01.10 14:47:37) 
öncelikle allah mutlu mesud etsin hocam. darısı evlenemeyenlerin başına :p

Sizden istenen evraklar :
1. Evlendirme ehliyet belgesi (bekar belgesi)
Bu belgeyi Türkiye den (apostil şerh li) getirmediyseniz , işlemleriniz 1 ay sürer
2. Nüfus Kayıt Örneği
Bu belgeyi Türkiye den getirmediyseniz (apostil li) işlemleriniz 1 ay sürer.
3. Uluslarası doğum kayıt örneği
Bu belgeyi Türkiye den getirmediyseniz (apostil li) işlemleriniz 1 ay sürer.
4. İkametgah
3. Nüfus Cüzdanı, Pasaport fotokopileri ve aslı.
4. 4 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf.

Eşinizden istenen evraklar :
1. Bekar olduğuna dair bir belge ( belediye nin evlilik dairesinden veya noterden "ben bekarım" diye bir deklarasyon )
2. Kimlik Belgesi
3. Doğum Sertifikası
4. 2 yada 4 adet fotoğraf
5. 6 adet International Coupon ( uluslarası posta pulu olarak çevirebiliriz, bazı konsolosluklar daha az veya daha fazla isteyebilir lütfen işlemlere başlamadan önce konsolosluğu arayarak sorunuz)

İşte size vizerehberiniz.com um ayrıcalığıyla tek tek adımlar :

1. adım İlk olarak bu evrakları alıp dış temsilciliğimize yani konsolosluğa gideceksiniz.
2. adım Orada evlenmek için başvuru yapmak istediğinizi söyleyeceksiniz. Size evlenme başvurusu formu verecekler.
3. adım Formu doldurup, istenen evraklarla birlikte imazalayarak teslim edeceksiniz. Genellikle konsolosluk işlemlerini bilenler bilir, bilmeyenler için yada yerli yada yabancı bir konsolosluğa ilk kez gidecekler için yazıyorum; konsoloslukta bir evrak ı sabah mesaisi içinde teslim edersiniz. Öğle arası ve öğleden sonra konsolos un kendisi evrakları görür ve onay verir. Siz o evrağın onaylanmış halini almak için genellikle saat 16:00 - 17:00 arası gidersiniz. Zaten konsolosluk bölümünün çalışma saatileri sabah genellikle sabah 09:00 ile 12:30 arası , öğleden sonra ise 16:00 ile 18:00 arasındadır.
4. adım Eğer Evlilik Ehliyet Belgesi ,Uluslarası Doğum Kayıt Belgesi, Nüfus Kayıt Örneği ni Türkiyeden getirdiyseniz akşam üzeri mesai saati içinde konsolosluğa gideceksiniz ve size bulunduğunuz ülkenin dilinde yazılmış bir "aşağıda kimliği yazılı şahsın ülkemiz ve konsolosluğumuz açısından evlenmesinde bir sakınca yoktur" şeklinde bir belge verecekler. Bu belge evlilik izin belgesi olarak ta geçer ve bu belge olmadan yabancı bir makam önünde evlilik yapamazsınız. Ayrıca doğum sertifikanızı da verecekler.
5. adım Eğer gerekli belgeleri Türkiye den getirmediyseniz konsolosluk bu belgeleri size sağlayacaktır. Ama bu belgelerin Türkiye den gelmesi genellikle en az 1 ay sürüyor. Dolayısıyla Evlilik tarihinizi buna göre belirlemenizde fayda var.
6. adım Türk Konsolosluğu ile işimiz bitti. Şimdi Evlenme kısmına geçiyoruz. Evliliğiniz yabancı yetkili makam önünde yani eşinizin bağlı bulunduğu şehir yada kasabanın belediye evlendirme memuru önünde yapılacak.

Yabancı Evlendirme Makamının sizden ve eşinizden isteyeceği evraklar şunlardır :
a. Türk konsolosluğundan aldığınız "evlenmesinde sakınca yoktur" yazısı.
b. Sizin Doğum Sertifikanız ("evlenmesinde sakınca yoktur" yazısıyla birlikte konsolosluk size vermiş olacak)
c. Sizin pasaportunuz
d. Sağlık Raporu hem sizin hem eşinizin (bulunduğunuz şehirdeki bir klinikten yada hastaneden alacaksınız)
e. Eşinizin doğum sertifikası
f. Eşinizin kimlik belgesi

7. adım Evlilik için tarih alacaksınız ve evleneceksiniz. Evlendiğiniz gün size evlilik belgesi (marriage certificate) ve aile cüzdanı verecekler.

Bitti mi ? Bitmedi .. Vatandaşlık görevinizi yapmaya geldi sıra ..

8. adım Evliliğinizi en kısa zamanda dış temsilciliğimize yani konsolosluğa bildirmeniz gerekiyor.Yurtdışında evlilik bildirimi yani evlilik tescili şu şekilde yapılır; Evlilik Belgenizin aslı ve fotokopisi , Eşinizin Kimlik Belgesi fotokopisi, Kendi kimlik belgenizin fotokopisi ile birlikte konsolosluğa gideceksiniz. Bu belgeleri konsolosluğa teslim edeceksiniz.
9. adım Evlilik bildirme (tescil) işlemini yaptıktan 1 ay sonra gidip Nüfus cüzdanınızı konsolosluktan yeniletmeniz gerekiyor.

böyle bişey buldum.
  • vurursa gol olur  (12.01.10 15:03:03) 
teşekkürler cevap ve iyi dileklerin için... darısı sıradaki gençlere :)
başlık biraz yanıltıcı oldu galiba, evlilik türkiye'de olacak. Ancak nişanlımın oradaki makamlardan bazı belgeleri alması için benim göndermem gereken belgeler bahsettiğim. Yani Türkiye'de evlilik için yutdışındaki makamlardan istenen belgeler diye düşünebiliriz...
Sizden istenen evraklar kısmı yine de yardımcı oldu bana...

Bu arada öğrendiğim kadarıyla bu belgeler ilçe kaymakamlığı veya ilçe nüfus müdürlüğü'nden alınıyormuş...
  • restlesss  (12.01.10 15:16:42) 
bi yanlis anlasilma var sanirim, eger evlilik turkiye'de olacaksa yabanci sahis dogum belgesi ve bekarlik belgesi ibraz etmek zorunda, siz degil.

bu belgeler cogunlukla konsolosluklarin turkiye temsilciliklerinden online olarak alinabilmekte, misal rus vatandasi gidip istiklal caddesindeki konsoloslugundan 5 dakikada aliyor bunlari.

ama moldova gibi online sisteme gecmemis konsolosluklar var, onlarin yurttaslari bu belgeleri ulkelerindeki savunma bakanligina (evet savunma bakanligi ne alaka ise) apostilletip noterden geciriyorlar ve o sekilde evlenme dairesine evraklar veriliyor.

olmadi gidin evlenme dairesine benzer evliliklere ait evraklari inceleyin, kopya vermezler ama gorup anlarsiniz.
  • demented  (12.01.10 15:55:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.