[]

çalıştığım yere rakip olarak yeni bir firma kurayım mı?

uzun süredir aynı yerde çalışıyorum ve yeteri kadar değer görmediğimi hissettiğimden dolayı işten ayrılıp kendi firmamı kurmayı düşünüyorum. uzun süredir çalışan ve benim gibi düşünen üretimin bel kemiği ustamız da var. kendisiyle beraber istifa edip şuan ki çalıştığım yere rakip olacak bi üretim hane kurayım mı? bu riski alayım mı?

kosgeb'ten destek alıp zaman içinde çok çalışarak ayakta durmayı başarmak istiyorum.

üretim yaptığımız ürünü türkiye'de başka bir firma üretmiyor, yurt dışına satma potansiyeli de var. Şuan ki çalıştığım firmanın eksiklerini biliyorum geliştirip firmanın önüne geçme ihtimalim de ama işletme ile ilgili bilgim yok. bi işletme nasıl yönetilir fatura vs pek bilgim yok.

konu ile ilgili ne düşünürsünüz?

Herhangi bir sözleşmem yok.
öyle ki sigortamı bile aldığım maaş üzerinden göstermiyor bunlar. bide hacı hoca diye geçinirler toplamda 6-7 tane kişisel vasıtaları dünya kadar gayrimenkulleri var. cidden koymaya başladı artık.

makine mühendisiyim ve şuan ki işimde yaklaşık 4,5-5 yıldır çalışıyorum ve ustamızda 20 yıllık usta. güçlü olduğumuzu biliyorum.
Kosgeb desteği için evet öncesinde eğitim alınacağını sonrasında proje sunulacağını ve harcama yapıldıktan 3-4 ay sonra parayı alacağımı da biliyorum.
1 sene zaten gözümde değil de 1 seneden sonra toparlayabilir miyim onu bilmiyorum. Risk işte alınabilir mi sizce?
150 bin lira başlangıç sermayesi olarak düşünebilirsiniz.

ürünlerde farklılıklar olacak. birebir aynı olmayacak. ayrıca türkiye pazarı dar yavaş yavaş büyüyor şuan bizim şirket büyüklüğünde başka bir şirket olsa iki şirkette doymaz. ben hedeflerim arasında yurt dışı olacak. tek şirket olduğu için karlılık oranı çok yüksek.

 
bence alınabilir bir risk. ben olsam yapardım.


  • sta  (17.05.17 14:12:54) 
Sözleşmenizi iyi inceleyin, büyük bir firmada çalıştığım bi dönemde ayrıldıktan bir sene önce aynı sektörde çalışmam bile yasaktı, hukuki olarak bir cezası olabilir yapacağınız şeyi bu tip maddelerin altına imza attıysanız başlangıçta.


  • kullanıcıadımbuolsun  (17.05.17 14:15:00) 
fatura en kolay konu.
sizin için önemli olan; kuruluş ve işletme sermayeleri olacaktır.

yaptiginizin yatirimin geri donus suresine gore elinizde yeterli sermaye varsa, yapılabilir. zaten pek cok işletme bu sekilde kuruluyor.
  • for the record  (17.05.17 14:36:58) 
bu şekil bir çok hikaye duydum, işi iyi biliyorsanız, iyi bir araştırma sonucu karar vermenizi öneririm.


  • Apocalypse  (17.05.17 14:52:43) 
Birikimden hiç bahsetmemişsiniz. Ben şu anda bir iş yeri açacak olsam, en az bir yıllık kira masrafımı kenara koymadan hiçbir adım atmam. Amcamın oğlu kendi işini kurdu bir iki yıl önce. Sanayide kiraladığı iş yerinin bakımı, makinelerin yerleştirilmesi, işlerin oturması üç ay kadar sürdü. Bu sürede hep kira ödedi. Bir iş yerinin kirası 3 bin lira olsa, üç ayda 9 bin lira kira masrafınız oluyor. Üretim için gerekli makineleri temin etmek de maliyet demek. Çalışanlara da işe girdikleri andan itibaren maaş vermeniz gerek. KOSGEB desteği hemen verilen bir destek değil. Öncesinde girişimcilik eğitimi veriliyor. Sonra bir dosya hazırlıyorsunuz ve o dosyayı inceledikten sonra destek verilip verilmeyeceğine karar veriyorlar. İşletmeyi yönetirsin, o sıkıntı değil de, imalat kısmı ayrı bir konu. Makine mühendisiyseniz belki bir şansınız var ama tekniker/teknisyen iseniz bence kurmayın derim. İmalatta malzeme temininden tutun, ürünlerin kalite kontrolüne kadar bir sürü sorun çıkıyor. İyi bir ekip kurmadan, sadece bir ustayla yola çıkmak mantıklı değil. Daha açık bir plan yapın.


  • dissendium  (17.05.17 15:06:12 ~ 15:07:46) 
Bana bir başarı hikayesinin başlangıcı gibi geldi. Ben henüz cesaret edemedim.

Şunu da şuraya bırakayım. www.youtube.com
  • fyodor dostoyevski  (17.05.17 15:48:42) 
kosgeb'e güvenip yola çıkmayın.


  • müftü  (17.05.17 16:00:02) 
KOSGEB'e fazla güvenmeyin +1

evrak işleri için mali müşavir ile anlaşabilirsiniz.
  • cemiyetin ünlü siması  (17.05.17 16:11:58) 
Kosgeb'e güvenmeyin, ama sadece diğer arkadaşların dediği sebepten ötürü değil. Siz işe başlar başlamaz eski şirketiniz size dava açacak. Ürünlerini ne şekilde korumaya aldıklarını biliyor musunuz? Fikri / sınai haklarını korumaya almışlarsa hem size dava açarlar hem de bu dava varken kosgeb zırnık vermez.
Öte yandan bu şirket ne kadar eski? BU zamana kadar nasıl rakipsiz kalmışlar. Hacı hoca ayrı mesele de asıl mafioso tipler var mı? Ben bundan daha bir çekinirdim açıkçası.

  • SiyamkedisiZorro  (17.05.17 16:42:56) 
Hem durumuna hem de yazina bakarak idari isler icin bir ortak almani oneririm.


  • dunal  (17.05.17 19:01:02) 
patronlar cesaretleri ve vizyonları olduğu için patron oluyor genelde. sabancı-koç gibi devleri kastetmiyorum illa. yanında çalıştırdığı ustası, komisi, sekreteri, şoförü kendisinden daha vizyon sahibi olan kişiler var. ve üstelik bunların üç beş birikimi/kaynağı da var.

uzun süredir kendi işimi kurmayı hayal ediyor/planlıyorum. maddi olarak hiç öyle bir imkanım olmadı/olmuyor.

kosgeb girişimcilik eğitimi aldım ve sertifikam var. tek gereken başlangıç sermayesi.

kosgeb'e çok güvenme ama çok da vehimlere/korkulara düşme. her ihtimali ama özellikle her olumsuz ihtimali düşünerek yap planını.

neden olmasın? neden başaramayasın?

şimdiden başarılar...
  • runagain  (18.05.17 00:31:54) 
Bence kesinlikle deneyin ama yola çıkmadan araştırma ve planlamanızı uzun uzun yapıp defalarca üstünden geçin. İlk zamanlar çok çalışmanız gerekebilir ama şunu unutmayın emek olmadan olmuyor. Bir ustadan bahsetmişsiniz, usta ile aranız şu anda iyi olabilir, çok iyi anlaşıyor olabilirsiniz ama iş ortaklık ya da kendi işinize gelince tavırlar değişebilir. Bunun için herkesin firmadaki yapacağı iş, ortaklıktaki yeri, şirketin prensipleri falan konuşun hatta yazıya dökün derim ben. Şimdiden hayırlı olsun.


  • kraldan cok kralci  (05.12.18 13:53:16) 
aynı şeyi ben de düşünüyorum. firmanın muhasebe işlerine bakıyorum. işten hiç anlamamama rağmen ciddi ciddi düşünüyorum hem de. kosgeb'i ekstra gibi düşün. hep öyle bir para gelmeyecekmiş gibi gir işe. gelirse oh ne ala.

yapabileceğine inanıyorsan ve kendine ve ustaya güveniyorsan gir işe. dikkatli, becerikli, meraklı ve çalışkan bir ön muhasebe elemanı da bulursan sırtın yere gelmez.
  • naksidil  (05.12.18 14:10:52) 
su anki sirketine kizmissin. orada deger gormedigini hissediyorsun. onlarin batmasini istiyorsun. batmalari icin onlara rakip bir sirket kurmayi dusunuyorsun. boylece kendini iyi hissedecksin, ocunu(sana deger vermeme durumu) almis olacaksin.

ben olsam bu sebeple bir is baslatmam. ofkeyle kalkan zararla oturur. her zaman sakin bir kafayla hareket etme taraftariyim.

ancak, yazinin devaminda bu iste firsat oldugunu belirtmissin. bir isik var. bu nedenle is baslatilabilir.

sonuc olarak, evet firma kur ancak is kurma amacin onlar olmasin.
  • Leonardo~Da~Vinci  (05.12.18 14:48:27) 
kur


  • jimicik  (05.12.18 14:52:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.