[]

Rap'in iyisi/kötüsü nasıl anlaşılır?

Konudan hiç anlamadığımdan ve tamamen merak ettiğimden soruyorum. Sogapo'yı, Ceza'yı, Eminem'i, Dr. Dre'yi diğerlerinden ayıran nedir? İyi rap'i nasıl anlarız?




 
bence melodi
sözlerin akışı
dikkatli dinlediğinde ince espriler
ve söyleyenin ses güzelliği.
  • basond  (15.05.17 20:13:49) 
@basond +1

ama bir de rapte nakarat kısmı ne kadar "catchy" ise o kadar seviliyor. Gerçi bu genel bir şey ama..
  • qazaqwsx  (15.05.17 20:17:18) 
rap gurusu değilim de özellikle türkçe'de sözlerin -en azından bir parça- anlam bütünlüğü içermesine bakıyorum ben. 16 yaşında bir ergenin elinden çıkmış bir tekerleme gibi durmasın en azından. altyapı -çok zayıf olmadığı sürece- bir şekilde hallediliyor bana kalırsa.


  • doxanikee  (15.05.17 20:39:01) 
diğer tür parçaların iyisi kötüsü nasıl anlaşılıyorsa rapte de öyle anlaşılıyor. ne anlattığı, nasıl anlattığı, kafiye, müzik... hepsinin toplamındaki kalite parçanın kaliteli olup olmadığını belirliyor.

aslında saçma sapan bir rap parçası dinlediğinde kalitenin nereden geldiğini daha iyi görebiliyorsun. sadece kafiyeli diye cümle bütününde hiçbir anlamı olmayan kelimeler kullanıyorsa, kalitesizdir.

kaliteye güzel bir örnek: www.youtube.com
  • keçeli kalem  (15.05.17 20:43:32 ~ 20:54:45) 
çoğu şarkıda olduğu gibi rap şarkılarında da altyapı çok önemli oluyor. özellikle türkçe olanlarında doğal olarak sözlere daha fazla yük bindiği için (çünkü türk'üz ve ister istemez sözlerine de odaklanacağız) şarkının altyapısı (beat'i) dinleyeni sıkmayacak, şarkıyı "bir konu hakkında nutuk atan şarkı" etiketinden kurtaracak bir ritim gerekiyor. hatta sözlerin içeriğine paralel bir beat, şarkının etkileyiciğini artırıyor.

sözler daha bir önemli olduğu için basond'un da dediği gibi, kelimelerle oyunlar yapanlar, mizahi bir dil kullananlar daha bir dikkat çekiyor haliyle. çünkü "aman dünyanın çivisi çıkmış" gibi herkesin kullanabileceği bir cümleyi daha etkileyici, iğneleyici veya cin bir şekilde dile getirmek çok daha iyi.


bunlardan ayrı olarak dinleyicinin neyi nasıl dinlemek istediğine bağlı biraz da; kimi dinleyiciler daha çok kendi agresifliğini, depresifliğini tasvir eden eserlere sığınmak ister ama bunu "bu dünyanın anasını ...." basitliğinde değil de daha ağırbaşlı bir dille anlatılmış şarkılarda duymak ister.


tabii, hepsinden öte, reddemeyeceğimiz zevk-renk etkeni var.

sagopa kajmer'den şunları dinlemeye doyamıyorum mesela:
www.youtube.com
www.youtube.com
  • m e b  (15.05.17 20:49:26) 
Önce müziğe, sonra sözlere bakacaksın.

www.youtube.com

Şu şarkının ilk 20 saniyesini dinle yeter. Kaliteli ve doğal bir müzik dinleyiciyi çeken ilk şey.

Aynı zamanda sistem eleştirisi içeren rap parçaları gözlemlerime göre daha kaliteli oluyor. Modern hayatın sebep olduğu kötü durumları konu edinen parçalar, insanların ilgisini daha çok çekiyor.

Şunun da müziği kaliteli:

www.youtube.com

Kötü bir müzik şirketiyle çalışan Amerikalı bir rapçiye denk gelmedim hiç. Müzik altyapısının önemi büyük.
  • dissendium  (15.05.17 20:51:05 ~ 20:53:06) 
müzik/melodi ve sözler. genel olarak disslere olan hayranlığım da bakidir.

kır kalbini ver elime dinlesem bunda müzik aramam, söz aramışımdır. mesela bir mürekkep doldurdum dinliyorsam bu müziğindendir.
  • blue eyes white dragon  (15.05.17 21:03:26) 
rap dediğin böyle olmalı. bir kulak verince alıp götürmeli eritmeli bırakmamalı

www.youtube.com
  • mücrim  (09.06.17 14:30:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.