[]

insanlar olarak neden radyasyonu hissetmiyoruz?

merhaba

tomografi çekilirken neden üzerimize gelen radyasyonu algılayamıyoruz?

doğada karşımıza çıkan radyasyonlardan kaçmamızı gerektiren durumlarda bunu hissedemeyip o bölgeden uzaklaşamayışımız doğal seleksiyon yoluyla evrimsel açıdan bizi nasıl etkilemiştir?

etkilemiş midir?

cevap ve fikirler için teşekkür ederim. mutlak cevap olmasa bile yanıtlarınızı merak ediyor ve tikyor olacağım.

 
Tomografide kullanılan radyasyonun dozu çok çok düşük seviyelerde. (Bunu nükleer enerji santrallerindeki radyasyon dozunu dikkate alarak söylüyorum.) Bu kadar az radyasyonun hissedilmesi mümkün değil. Doğadaki en büyük radyasyon kaynağı güneş. Eski çağlarda teknolojik aletler olmadığı için radyasyon söz konusu bile değildi. Günümüzdeki teknolojik aletler de radyasyon dikkate alınarak tasarlanıyor. Radyasyona vücudun verdiği en basit tepki kanser. Hücrelerin radyasyona karşı bir savunma mekanizması geliştirmeleri şu an için olası görünmüyor. Radyasyonun etkileri, ortada çok büyük dozda radyasyon varsa hissedilir. Örneğin Çernobil faciası yaşandığında, yangını söndürmek için reaktöre su sıkan itfaiyecilerde kısa süre içinde bulantı ve kusma şikayetleri baş göstermiş ve sonrasında ölmüşler. Ancak böyle bir durumda radyasyon hissedilebilir ve bunun sonucu da doğal olarak ölüm olur.


  • dissendium  (04.05.17 21:22:58 ~ 21:58:25) 
@dissendium tomografide çok yüksek radyasyon olduğunu duymuştum, bu şimdi doğru değil mi yani?


  • karlmarx  (04.05.17 21:27:11) 
vücut iyonize radyasyonu algılayamaz çünkü. muhtemelen çernobil'de olsan da radyasyona maruz kaldığını hissetmezsin, sadece radyasyon kaynaklı fiziksel belirtiler ortaya çıkar. yani yağmur yağarken gözünle görürsün, üzerine düştüğünde ıslatır, hissedersin. radyasyon için böyle bir durum söz konusu değil. maruz kaldığın zaman ondan kaynaklı semptomları var. ancak o yolla "anaa radyasyon yedik yav galiba" dersin.

tomografideki radyasyon düzeyi günlük hayatta yediğimize kıyasla bayağı yüksek ama sonuç olarak kabul edilebilir bir miktar. niye hissedesin ki? çok fazla şeyde radyasyon var. hissedecek olsak aklımız şaşardı bence.
  • der meister  (04.05.17 21:41:29 ~ 22:00:47) 
Tomografide radyasyon seviyesi yüksek ama bu radyasyona maruz kalma süresi az. Bir insanın, hayatında sadece bir ya da iki kez kullanacağı bir yöntem. Sağlık çalışanları risk altında ama sadece bir kez yapılan tomografiden hissedilir derecede radyasyon almak gerçekçi değil.

www.cygm.gov.tr

Bu sunumda bazı teknolojik aletlerin radyasyon oranları verilmiş.
  • dissendium  (04.05.17 21:50:55) 
Tomografide kullanılan radyasyonun dozu çok çok düşük seviyelerde" mi? :)

Röntgen=tek kare fotoğraf

Tomografi=uzun metraj film. Ki bir sürü parametresi var. Yok kesit yoğunlugu, yok o su bu su. Etrafinda dönüp dakikada 128 tane fotograf aliyor.

Bi de radyasyon=kanser diyemeyiz ki %100. O "tümör" dokusu seninle dogustan beri de olabilir. Bir cok faktörden iyi yada kötü huya donusebilir/buyuyebilir.
  • bir3iki7  (04.05.17 22:06:44) 
@bir3iki7,

Radyasyon dozunun büyüklüğünü ya da küçüklüğünü ancak belli bir referansa göre söyleyebiliriz. Karşılaştırma yapmak için elimizde en az iki tane değer olmalı. Tomografinin radyasyon dozu röntgene göre herhalde fazla. Ama radyasyonu sadece tıbbi uygulamaları dikkate alarak değerlendiremeyiz. Doğada etkilerinin hissedilebileceği radyasyon dozu aslında çok yüksek.

www.diskapieah.gov.tr

Örneğin bu sitede şu yazıyor.

100 mSv: Bir defada maruz kalınması halinde gözlenebilen etkisi olmaz.

Kaba bir tabirle sadece bir kereliğine 100 birimlik bir radyasyona maruz kalırsan bir şey olmaz deniliyor.

Yine aynı sitede vücudun tamamı için uygulanan bilgisayarlı tomografiden alınan radyasyon dozu 13,3 mSv değerinde.

Tıp, bu değerin 10 katını bir kereliğine alsan bile bir şey olmaz diyor.

Özetle, tomografi cihazındaki radyasyon dozu, etkilerinin hissedilebilmesi anlamında "göreceli" olarak düşük.
  • dissendium  (04.05.17 22:19:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.