[]

Haruki Murakami

Kitapları nasıldır?

sevdiğiniz yönleri? sevmediğiniz yönleri nelerdir?


 
sputnik sevgilim'i okudum, kadınsız erkekler'i okuyorum şimdi. en kayda değer kitapları bunlar değil sanırım, bu yuzden üstünkörü kabul edilebilir yorumum.

ben hikayeyi anlatıs tarzını seviyorum. sonunu baglayamayan bir amcamız gibi ama sanki. yine de kitapların atmosferi farklı bir kültürden olduğu hissini veriyor ve bu bi şekilde sürükleyici hale getiriyor kitabı. okumaya devam edeceğim biri sonuç olarak.
  • turk kizi  (04.05.17 16:57:35) 
imkansızın şarkısı, zemberekkuşunun güncesi, sahilde kafka, yaban koyununun izinde ve 1Q84 kitaplarını okudum. elimde sürünen bir de koşmadan asla kitabı var, fena değil gibi.

okuduklarımda sevdiğim yönü; hepsinde kendine özgü esrarlı bir atmosfer var ve çok ilginç karakterler yaratabiliyor. uç karakterler kullanarak okuyucuyu heyecanlandırmak üzere kurulu bir kurgu anlayışı var gibi geliyor. bu da bazen anlaşılması zor veya zorlama durumlara yol açabiliyor bence. mesela haşlanmış harikalar diyarına başladım ama 5-10 sf okuyabildim, pek sarmadı. 1Q84 keza hızlı bitti ama çok keyif aldığım bir kitap olmadı.

öte yandan imkansızın şarkısı bence muhteşem bir kitap olmuş. bu kitap bana diğerlerine göre içinde yaşadığımız dünyaya daha yakın gelmişti. belki de bu yüzden daha çok sevdim, bilmiyorum. yalnız kesinlikle okunması gerekli yazarlardan.

ayrıca belli ki müzik ve müzik kültürü konusunda bayağı ilgili ve her kitabında illa ki bu ilgisini paylaşıyor. mesela bu yöntemini pek sevmiyorum.

düzeltme: koşmasaydım yazamazdım olacaktı.
  • puc  (04.05.17 17:56:04 ~ 19:52:39) 
okuduklarım:

yaban koyununun izinde
haşlanmış harikalar diyarı ve dünyanın sonu
zemberekkuşunun güncesi
sahilde kafka
1q84

imkansızın şarkısı'nı yarıda bıraktım. düşsel gerçekliği işlediği fantastik ve gerilimli hikayelerini seviyorum ama türk dizisi kıvamında düz aşk hikayeleri çekilmiyor.

karakterleri fazla batılılaştırıyor ama biz de benzer reflekste olduğumuzdan kızamıyorum. bizim gibi o da doğululuktan nefret ettiyse demek. bir de gereksiz uzatma hastalığı var. kitaplar hep tuğla gibi. ayrıca saplantılı olduğu konular var. viski, batı müziği, yemek, kadın kulağı, kedi vs.. bunlara girince çıkmak bilmiyor. onun dışında severim. kendimi en çok kaptırdığım kitapları haşlanmış harikalar diyarı'yla zemberekkuşunun güncesi oldu. sahilde kafka'yı da 3'e koyarım.
  • sir gawain  (04.05.17 18:42:35 ~ 18:47:42) 
gereksiz uzun anlatım. kurgularından çıkan sonuç gerçeküstü varoluşçuluk yani beni tatmin etmedi.

kitaplarını okumasan hiçbir şey kaybetmezsin yazarlarındandır. (şahsi görüşürüm)

okuduğum kitabı: zemberek kuşunun güncesi
  • jix  (04.05.17 19:17:16) 
1Q84 ve Sputnik Sevgilim hariç Türkçeye çevrilmiş hemen hemen tüm kitaplarını okudum. Sahilde Kafka ve Haşlanmış Harikalar Diyarı favorilerimdir. Bir de roman olmasa da Koşmasaydım Yazamazdım çok hoştur, motivasyon kitabı gibi.

Eğer fantastik, gizemli kurguları seviyorsanız hoşunuza gidebilir. Ama tavsiyem hikayelerden bi sonuç beklememeniz. Bi sonuca genellikle ulaşmazlar. Noldu şimdi diye kalırsınız. Kitabın atmosferine girip tadını çıkarırsanız zevk alabilirsiniz. Tamamen ne tarz kitaplar sevdiğinize göre değişir. Ben çok sevdiğimi söylediğim halde "bıncı çık gerizıkılıca yızıyır" diyen öküz, empati yoksunu bi arkadaşım olmuştu mesela (sevmemesi mesele değil de, anneme küfrediyor gibi hissetmiştim).

Yaban Koyununun İzinde kitabını okumayın çünkü Türkçe'ye çevirisi gerçekten çok kötü. Çok güzel bi kurgu olduğu halde fenalıklar geçirerek okumuştum. Okursanız Hüseyin Can Erkin ve Ali Volkan Erdemir çevirilerinden şaşmayın. İkisi de doğrudan Japonca'dan çeviren çevirmenler. Geri kalanı Fransızca ya da İngilizceden filan çeviri.
  • kozmosta bir nokta  (04.05.17 19:37:45 ~ 19:39:19) 
İmkansızın Şarkısı, Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında, Uyku, Kadınsız Erkekler ve Sahilde Kafka'yı okudum. Bence okunmaya değer yazarlardan bir tanesi. Eğer peş peşe okursan kitapları bir zaman sonra aynı şeyi okuyormuşsun hissi yaratması olası, bende öyle olmuştu. Karakterler çok ilginç olabiliyor. İmkansızın Şarkısı ve Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında harika şarkılar barındırıyor. Genel olarak okunmaya değer bir yazar.


  • thequeenisded  (04.05.17 20:03:28) 
Türkçeye çevrilen tüm kitaplarını okudum. Karakterlerin hayatını kamera ile izler gibi ayrıntılı anlatması benim hoşuma gidiyor. Gerçeküstü kurguyu zaten çok severim.
thequeenisded'e katılıyorum, aynı şeyi okuyormuşum hissi bende de oluşmuştu ama yine de keyif almıştım.

  • anumegha  (04.05.17 20:10:29 ~ 20:10:47) 
Ekşiye bakınca pek sevilmiyor sanırım. bende bir tek kalın cilt olarak 1Q84 var. ama henüz cesaret edip de başlayamadım.


  • matrix  (04.05.17 20:11:15) 
türkçeye henüz çevrilmemiş bir kitabıyla başlamıştım ben, ismi after dark. okumaya başladığım anda anlatımıyla ve yarattığı sıradışı karakterlerle dünyasının içine çekti beni. bir çok kitabını okuduğum halde hala en sevdiğim kitabı bu kitap. beğendiklerim arasında 1Q84, wind/pinball (türkçesi yok, yazdığı ilk iki kitabın tek ciltte yayınlanmış hali), imkansızın şarkısı ve renksiz tsukuru tazaki'nin hac yılları var. herkesin çok beğendiği kafka sahilde kitabını ise pek beğenmemiştim, biraz zorlama gelmişti. anlatımında en çok hoşuma giden şey, yarattığı karakterlerin yollarını kesiştirirken gerçekleşecek olayları kusursuz bir şekilde kurgulaması. hala dilimize çevrilmemiş, kısa öykülerden oluşan bazı koleksiyonları var ve bunlar da en çok beğendiğim eserleri arasında. onun romancıdansa bir öykü anlatıcısı olduğunu düşünüyorum.


  • theseachange  (04.05.17 22:33:56) 
Degisik karakterler ve kendisinin kucuk pipisi hakkinda yaziyor surekli.
1Q84, Sahilde Kafka, ingilizce oykulerinden olusan pembe kapakli bir kitabini okudum. Bir tane daha vardi ama unuttum.

  • janderzel zartanyan  (05.05.17 11:15:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.