[]

Sürekli kendini ispat yükümlülüğü içinde olmak

Tanıştığım herkesle kendimi bir şekilde kanıtlama ispat ettirme yer edinme fikri içinde buluyorum kendimi. Bunu başaramadığımı düşündüğüm zamanlarda inanılmaz şekilde moral bozukluğu içine giriyorum. Sürekli tekrarlanıyor bu. Aşağılık duygusuna kapılıyorum. Tahammül edilemeyecek fikirler zihnimi ele geçiriyor ve tesiri uzun sürüyor.Ne yapmam lazım? Bu durumu aşan var mı?




 
Tam tersi durumdayım böyle insanlardan da nefret ederim. Aşağılık kompleksi diyorlar herhalde. Yetişme tarzıyla alakali olabilir


  • qazedcsrfvtyhngujmkol  (25.04.17 22:25:08) 
aşağılık kompleksi bu. şimdi psikolog gibi tanı koymuş gibi oldum ama durum bu yani. çok ciddi durumdayda psikolojik destek alabilirsin tedavi edilebilir bir şey.

ha kendi tavsiyem olaylara bakış açını değiştirmeye çalış. kimseye kendini ispatlamak zorunda değilsin herkes başka geçmişlerle başka şartlarda farklı hayatlar yaşıyor. Sen kendini kendine ispatla. Kendi kendine gurur duy ama tutupta başkasından onay bekleme çünkü neye göre kime göre ispat?
  • qazaqwsx  (25.04.17 22:40:20) 
aslında özgüvensizlik belirtisi.
ama bunun altında kendini yetersiz bulma, kendini sevmeme, kendini takdir etmeme, kendine değer vermeme var.

bunun nedeni genelde ailesel olur.
kendinizi ilk kez değersiz ve/veya yetersiz hissettiğiniz ya da bunun size ilk kez söylendiği ana giderseniz, çözersiniz.

bunun dışında bu bir söylem veya olayla değil, genel ortamda hissettirilmiş olabilir.
ailede sürekli var olan kardeş rekabeti, anneye-babaya asla yaranamamak, mükemmeliyetçi aile ortamı vb. gibi şeyler de bunu zaman içinde oluşturabilir.

hayatınızda sevgiyle, takdir edilmenin nerede yer değiştirdiğini bulmaya çalışın.
çünkü makine size, "kendimi ispat eder, takdir görürsem, sevilirim" diyor.
bu programlanma hatası gibi bir şey.
temeline inin.
  • blatta hiberna  (25.04.17 22:40:59 ~ 22:42:03) 
David Burns - İyi Hissetmek adlı kitabı okuyun derim, en basidinden kendinizle şöyle bir senaryo aratın. Mesela en son kendinizi ispatlama ihtiyacı duyduğunuz X kişisini düşünün, endişelerinizi tek tek sorgulayın.

Örneğin:

-Kendimi yeterince ifade edemezsem X beni tamamen yanlış anlayacak.

+ X yanlış anlasa ne olmuş peki?

- Benim bir aptal olduğumu düşünecek.

+ Aptal olduğunu düşünse ne olmuş, ayrıca X'in seni yanlış anlayacağı ya da aptal olduğunu düşüneceğin fikrine nereden kapıldın?

gibi gibi kendi tezine karşı tamamen zıt tez oluşturarak, tamamen karşıt görüş koltuğuna oturarak kendi fikirlerimizin gerçekliğini sorgulayabiliriz.


Sizinki aslında ''falcılık yapma'', ''zihin okuma'' gibi adlandırılan hatalı davranışlardan. Kendinizi ispatlama çabanızın altında başkalarının sizin hakkında olumsuz yargıya kapılacağı fikri yer alıyor ve durduk yere geleceğe kehanette bulunarak adeta falcılığa soyunuyorsunuz. Başkalarının gerçek fikirlerini bilmeden zihin okuma işine giiyor ve dünyayı kendinize dar ediyorsunuz. Karşıdakinin ise aslında hiç umrunda olmayabilir bile bunlar, kitabı kesinlikle okuyun derim :)
  • neferkitty  (25.04.17 22:50:25) 
@just öyle diyorsun hiç kolay değil şuan bile en üstteki arkadaşın yanlış anlamasına kurban gittiğimi düşünüyorum. Asla böyle tavırlar içine girme zahmetinde bulunma içine girmeyi istemiyorum. Tekrar edeyim kötü düşüncede olunacağını düşünmem sürekli içimi kemiriyor.


  • sack jparrow  (26.04.17 00:25:56) 
İnsanlar seni tahmin ettiğin kadar önemsemiyor. Hatta çoğu zaman hiç önemsemiyor.


  • arnold schwarzeneger  (26.04.17 09:44:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.