[]

Kağıt Tavsiyesi - Güzel Sanatlarcı Takımı bi baksanız

bir hediye için karışık teknik bir şeyler çiziktireceğim. kağıtta guaj/akrilik, az miktar suluboya, mürekkep ve fiber uçlu kalem olacak. ha bir de belki füzen.

şimdi kağıdın akrilik-mürekkep-sulu yu yiyince kabarmaması, fiber uçlu kalem kullanınca mürekkebi dağıtmaması -hani çizgilerin kenarların kılcal zımbırtılar oluyor ya ondan bahsediyorum- ve tercihen çok dokulu olmaması lazım.

ilk aklıma gelenler kaliteli bir suluboya kağıdı yada akrilik için olan kağıtlar ama bilemedim bir bilene danışayım dedim.

 
Esime sordum dokulu istiyorsan scholler, dokusuz istiyorsan bistrol kaygan yüzeyli kağıt.


  • delicevat  (22.04.17 22:19:44) 
Kullanacağınız materyaller biraz birbirinden farklı kalmış. Şöyle ki guaj, akrilik, sulu boya ve mürekkep için 400 gr kağıt çok uygun olurdu. Özellikle mürekkep ve suluboyayı ben o kağıda çalışmayı çok seviyorum. Fakat öyle bir kağıtta fiber uçlu kalem kullanamazsınız. Kalemin mürekkebini dağıtmasını geçtim kalemim ucu bozulur. 0.7 uç ve daha incesini kullanmak zor oluyor. Daha kalında da şöyle bir sıkıntı oluyor, kalemin mürekkebi tarih ettiğiniz gibi kılcal damar görüntüsünde kağıda dağılmıyor da çok dokulu olduğu için çizgileriniz kusursuz düz gözükmüyor. Cetvelle keskin çizgiler çizerseniz düz olur ancak.

Benim tavsiyem 300 gr kağıt olur çünkü daha incesinde bu sefer de mürekkep, sulu boya kağıdı kabartabilir.

Ben marka olarak schoeller ve daler rowney kullanıyorum. Daler rowney tek satılıyor mu bilmiyorum. Bende defter halinde var.

Ben ek olarak bir öneri yapmak istedim. Fiber uçlu kalem ile çalışacağınız yerleri çok ince fırça ile, fırçaya sulandırılmamış akrilik boya alarak (boyanın fazlasını palete bırakmak kaydıyla) boyayabilirsiniz. Kolaylıklar.
  • irene  (22.04.17 22:54:07) 
Kagit demissin ama sulu boyanin markasi fircalar da en az o kadar onemli. Yukarda ark gayet guzel anlarmis kagitlari ama bristole anca akralik olur sulu boya zor.


  • fasulyek  (22.04.17 23:52:22) 
@fasulyek hocam o kadar da değil, markası fırçalar falan... 150 - 200 gr lık kağıda şiminke de kullansan st peterspurg da kullansan kabarır o kağıt. bristol e kullanmak zaten imkansız.

@irene aslında fiber uçlu ile mandala tarzı birşeyler çizecektim. zorda kalırsam elimde da vinci üç sıfırlı fırçalar vardı da o işe girmeyi gözüm yemiyor. yıllar oldu öyle ince iş yapmayalı :) açıkçası şöhlerinde canson un da 250 - 300 gr lıklarını geçmişte suluboya için kullanmıştım. kabarıyorlar, yapacak bir şey yok. anca aşağıdaki linkteki gibi 1,7 mm kalınlığında bir kağıt iş görür belki. sene olmuş 2017 hala tuval özellikleri olan ama tuval olmayan kağıt üretemediler :)

www.tahtakalehobi.com
  • issiz karga  (23.04.17 00:08:20) 
Mandala fırça ile zor olur. Ama şimdi şunu düşündüm, fiber uç ile mandalayı pergel ve cetvel ile çok rahatça çizebilirsiniz fakat bu sefer renklendirme aşamasında kalemin mürekkebi dağılabilir.
Bir de, 300 gr kağıda çok yükleme yapmazsanız (çok sulundırılmış boyayı kağıda aktarmaktan bahsediyorum) sorun olmaz.
Gönül isterdi ki peynir ekmek gibi bulabilelim o güzel kağıtları ama maalesef...
  • irene  (23.04.17 01:05:32) 
Samur bir firca kullandiginda gelip. Sen buyuksun baskan diyip elimi opeceksin :))))


  • fasulyek  (23.04.17 09:55:51) 
Kabariyorlar mi? Daha neler biraz youtube dan video izle belki bir yerlerde hata yapiyorsun. Cunku kabartmak icin asiri gereksiz islak calismak lazim. Botanik, bitki ressamlari da ayni kagitlari kullaniyorlar ve bazen tek bir yaprak icin bir hafta ayni kagit uzerinde calisiyorlar ustuste kabarsa onlarin ki kabarir. Benc bir yerlerde hata yapiyorsun


  • fasulyek  (23.04.17 10:01:13) 
@fasulyek suluboya yaparken gereksiz ıslak çalışmak nasıl oluyor bilmiyorum. yani resmi yaptığın tekniğe göre suyu az yada çok kullanırsın. bitki ressamları işleri gereği detay vermek zorunda bu yüzden az su kullanmak zorundalar, yani kağıt sıvıyı emip nemini ortamla eşitlemeye fırsat buldukça resmin yapım süresi pek bir şey ifade etmez. okul zamanı yaptığımız şukufe resimlerinde suluboyayı ıslatmadan fırçayı dudakta nemlendirerek kullanırdık, bir resim 1,5 - 2 ay sürerdi. onu geçtim 3 - 4 sene önce başladığım bir çalışma vardı -alan lee nin bir illustrasyonu- 6 - 7 ay sürdü, az sulandırarak yaptığım, doğal olarak kabarma falan olmadı göze çarpacak kadar -yarım kaldı zaten, elim varmadı-. kabarma olayı kağıdın imal tekniğiyle alakalı. okul zamanında kırtasiyede çakma şöhlerler satılırdı tanesi 50 - 60 kuruş 200 - 250 gramlık, suyu sürdüğün anda kabarırdı. ki şu an vakit geçirmek için şöller kağıda yaptığım bir çizimde kağıdın uç kısmını is mürekkebi ile boyadım, 1 numara da vinci ile -marka önemli dedin diye yazıyorum :)- mürekkebi boca etmediğim halde kabarma oldu hafiften. yani bizim o kullandığımız şöller dir canson dur falan aslında orta kalite kağıtlar, 350 - 400 gr lık kağıtlar olmadıkça gönül rahatlığıyla kullanılamıyorlar.

ek olarak samur kılı fırça da kullandım öküz kılı fırça da :) hala duruyor vincentler da vinciler bir bardağın içinde.
  • issiz karga  (24.04.17 03:48:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.