[]

fotoğraf çekmeyi öğrenmek

evet ben fotoğraf çekmeyi öğrenmek istiyorum ama profesyonel olarak öğrenmek istiyorum. aslında tam profesyonel değil yani bu işi yapmayı düşünmüyorum ama her istediğimde, istediğim gibi fotoğraflar çekebilmeyi istiyorum. yani herkes şans eseri muhteşem pozlar yakalayabiliyor ama ben işin teknik yanını vesairesini öğrenmek istiyorum. başlangıç için 2 tane dijital fotoğraf makinası var, iyice öğrendikten sonra da ihtiyaçlarımı belirleyip profesyonel bir makina, objektif vs alabilmek istiyorum. evet istiyorum. lütfen yardımcı olunuz.




 
Şöyle ki, ben de yaklaşık beş sene önce öylesine başladığım fotoğraf çekme şeysini, fotokritik.com ile tanıştıktan sonra ciddiye almaya başladım ve epey bir şey öğrendim. Hatta tevazuyu bir kenara bırakarak iyi sayılabilecek bir fotoğrafçı olduğumu dahi söyleyebilirim. (Ama söylemiyorum tabi :)

Kanaatimce işin teknik yönü kolay öğreniliyor. Taş çatlasa bir sene sürüyor insanın diyaframdı, enstantaneydi, ISOydu, bunları öğrenip anlaması. Ama gözün fotoğrafı görmesi, kompozisyon kurmaya başlaması, fotoğraf için iyi olan şeylerle fotoğrafa zarar verecek şeyleri ayırabilir hale gelmesi daha uzun bir süreç tabi. Bunun için de bol bol (iyi) fotoğraf görmek gerekiyor.

Bence öncelikle fotokritik.com'a üye olun. Ama orada yazılacak "oo, süper fotoğraf" vs. yorumları pek de ciddiye almayın. Pek çok site gibi, fotokritikte de işten anlamadığı halde ahkam kesen adamlar mevcut. Sonra beğendiğiniz fotoğrafçıları favorilerinize ekleyin ve onların fotoğraf serüvenini takip edin. İyi fotoğrafçıların yorumlarını/eleştirilerini okuyun. Sonuçta sizin fotoğraflarınıza yazılacak yorumlardan ziyade, sitede gezerken rastladığınız güzel yorumlardan faydalanacaksınız. Eğer aceleniz yoksa ve kendinizi fotokritik'le sınırlamaz, fotoğrafla ilgili bulduğunuzu okur, gördüğünüzü incelerseniz, kısa bir zaman sonra fotoğrafçılığınızda gözle görülür bir gelişme olduğunu farkedersiniz.

Ayrıca internette fotoğrafla alakalı bir dolu kaynak var. Kompozisyon nasıl oluşturulur'undan tut, Diyafram nedir, ne işe yarar'ına kadar her mevzuda yazılmış, çizilmiş şeyler var. Aklına estikçe, kafana takıldıkça googla amcaya danışırsın. Bir gün bir de bakmışsın ki bir sürü şey biliyorsun fotoğrafa dair.

Kursa gitmek falan da düşünülebilir tabi, ama ben pek taraftar değilim. Zaten fotoğraf çekme serüveni içerisinde yavaş yavaş ve keyifle öğrenilecek teknik bilgiler için para verip, kursa gitme fikri bana iyi bir fikir gibi gelmiyor.

Daha yazılabilecek milyon tane şey vardır belki ama şimdilik benim aklıma gelenler bunlar.

Bir de elindeki iki fotoğraf makinasından hiç olmazsa birinde tam manuel fotoğraf çekebilme seçeneği vardır inşallah. (M modu) Çünkü tam otomatik makinayla ancak kompozisyonunu düzeltebilirsin. Neyse, yoksa da kafana takma. Bir müddet otomatik çek, sonra ister giriş seviyesi bir amatör tam manuel makina, ister daha gelişmiş bir şey alırsın. (Ben Mustek MDC4000 gibi iğrenç bir makinayla başladığım fotoğraf serüvenine, Canon A75'le devam etmiştim ki, birincisi ne kadar iğrençse, ikincisi o kadar güzeldi. Başlarda hayali bile zorken, şu anda bir Canon EOS 350D sahibiyim hamdolsun :)

(Bu arada bütün bunlar kendi kanaatimdir. Kursa gitmeden, bir vakfa/gruba üye olmadan fotoğraf çekilemez diyenler de olabilir. Benim kurslarla, derneklerle hiç ilişkim olmadı. O yüzden bilemeyeceğim, nasıl yerlerdir, size ne faydaları dokunur. Ama onlarsız da oluyor kanaatini edindim ben)

Bitirirken bir de şu linktekileri okumanızı tavsiye edeyim madem. İster başlangıç niyetine hemen okuyun, ister bookmark yapıp saklayın, ama bir gün okuyun mutlaka.
cekirdek.uludag.org.tr

Kolay gelsin :)
  • nafiz bey  (22.08.07 14:12:05) 
national geographic interaktif fotoğraf okulu 4 cd den oluşan setiyle bu konuda sana fazlasıyla yardımcı olacaktır.yanılmıyorsam bu seti "yalçınlar" mağazalarında satıyorlar. ordan edinebilirsin.


  • henry gale  (22.08.07 15:34:47) 
istanbulda isen ifsak in derslerine katilabilirsin.


  • chavezding  (22.08.07 22:19:27) 
www.muammeryanmaz.com
çok iyi öğretir vesselam

  • bandini  (22.08.07 22:25:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.