[]

Benim için hangisi? Phyton (Django) ya da Ruby (Rails) ?

merhaba.

lise yıllarımdan beri (1999) kodlamaya ilgi duyan ve ihtiyaç duyduğum kadarını öğrenmiş biriyim. mesela lisedeyken mIRC scriptleri yazardım. üniversitede ise (7-8 sene önce) java ile haşır neşir olmuştum.

şu an temel düzeyde java biliyorum geçmişten kalan kırıntılardan. uzun zamandır da wordpress ile çok farklı yapılarda web siteleri geliştirdim, wordpress'te tema plug-in vs. düzenlediğim için php'ye de aşinayım. html ve css'te sıkıntım yok.

programlama dillerini hızlı öğrendim özellikle orta seviyeye gelene kadar.

şimdiyse web projelerim için wordpress yetmemeye başladı ve bir web framework öğrenmeye karar verdim. webde yaptığım araştırmalar beni iki seçeneğe yoğunlaştırdı; django ve rails.

yapmak istediğim projeler genellik veri tabanından veri çekip bunları listeleyecek, belirli parametrelere sıralayacak basit işler. karmaşık algoritmalara ya da grafik yoğun işlere ihtiyacım yok. ön yüzde bootstrap kullanırım sanırım, onu da öğreneceğim.

bunları göz önünde bulundurarak, böyle basit web sitelerini hızlıca geliştirebileceğim ve hızlıca öğrenebileceğim dil hangisidir? django ile mi yoksa rails ile mi daha hızlı yok alabilirim?

(ps: ufaktan IoT işlerine de yanlıyorum, o yüzden phyton+django daha cazip geliyor bana ama web işlerini rails ile daha hızlı yapacaksam ve daha hızlı öğreneceksem IoT işleri için Java bilgim de beni kotarır diye düşünüyorum.)

deneyimli developerların benim durumum için yorumları önemli, esirgemeyin.

 
java ise (git: projects.spring.io)
"web işlerini rails ile daha hızlı yapacaksam" -> evet daha hızlı yapılır.
"IoT işlerine de yanlıyorum" -> phyton , ruby den daha iyi ama ikisi de çok işini görmeyebilir.
bana sorarsan da (git: docs.microsoft.com)
  • oz suser  (11.04.17 01:27:22) 
Node.js, go bunlara bakin derim.


  • bedbed  (11.04.17 02:56:03) 
hocam benzer bir dilemmaya zamanında ben de düşmüştüm, tercihimi python'dan yana yaptım. bir yıldan fazla süredir django ile uğraşıyorum. epey güzel, ama senin durumun için gereksiz karmaşık olabilir. benim projeler biraz büyük ve kalabalık bi ekiple çalışıyoruz, bu framework'ler de bu tarz durumlarda asıl faydalarını gösteriyorlar.

bunların yerine, single page framework'lerden birini kullanıp (react, angular vs.), arkaplana tornado (veya flask) + mysql basabilirsin. iot'ye bulaşacaksan python öğrenmen zaten çok faydalı olur.
  • plutongezegendegilmi  (11.04.17 04:05:17) 
tam django ya da rails diye ikiye indirmişken şimdi tekrar kafam karıştı. :)

şöyle sorsam;
yapmak istediğim web uygulamasında arabalar var diyelim, her arabanın da özelliklerinin listelendiği bir profili var. kullanıcı arabaların özelliklerini ayrı ayrı görebilecek, ancak hangi özelliğin kendisi için daha önemli olduğunu işaretleyerek kendisi için en uygun araçları listeyecek.

misal;
konfor - çok önemli
performans - hiç önemli değil
yakıt tüketimi - önemli
ikinci el değeri - önemli değil
maksimum bütçe - 150.000 TL

size en uygun araçlar;
mercedes c 180
toyota avensis
honda accord
vs.


böyle bir filtreleme ve listeleme yapacak ve ön yüzde bootstrap kullanacak bir web uygulaması için hangi dili önerirsiniz? ve önerdiğiniz dil ile böyle bir uygulamayı çıkartmam ne kadar sürer? (1 ay öğrenme süreci + 5 gün geliştirme süreci şeklinde belirtirseniz süper olur.)

şimdiden çok teşekkürler.
  • lordoz  (11.04.17 22:25:24) 
2-3 günlük araştırma ve kafa karışıklığından sonra sanırım bugün phyton öğrenmeye başlayacağım.


  • lordoz  (12.04.17 11:17:55) 
nodejs diyorum hala. isterseniz beraber bakabiliriz yapmak istediginiz ise.


  • bedbed  (12.04.17 14:45:23) 
hocam ben olsam django rest framework (backend) ve angular (frontend) kullanırdım. tasarım işinden çok anlamıyorum, süper görünmez, ama ortalama 1 haftada çıkarırım gibi.

öğrenmesi de, django rest -> 2 hafta, angular -> 2 hafta ile 1 ay sürer. tabi ilk uygulamaları geliştirirken biraz daha yavaş olur ama zamanla baya hızlanırsınız bence.

not: django rest'in güzel tarafı, ilerleyen zamanda mobil çıkaracaksanız backend'i aynen kullanabilirsiniz. angular'ı da ufak ayarlarla web-view aracılığıyla mobil uygulama haline getirebilirsiniz.
  • plutongezegendegilmi  (12.04.17 22:14:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.