[]

şekeri bırakmak ne demek?

bu ne demek oluyor acaba?

şekeri bırak derken ne kastediyorsunuz?

ayh canımh benh şekerih bıraktımh süperh oldu yhaaa, diyenler ne demek istiyor?

yani artık hiç çikolata yemiyor musunuz hayatınız boyunca? hiç kek kurabiye yemiyor musunuz? üzüm çilek falan yemiyor musunuz?

yoksa sadece çayı kahveyi sade mi içiyorsunuz artık?

şeker nasıl bırakılıyor?

 
rafine şekeri kastediyor öyle kişiler genelde.

yani evet, baklava vs gibi tatlılar, sütlü tatlılar, bisküvi, çikolata, şekerleme, kek, kurabiye, gofret, reçel vs aklınıza ne gelirse onu yemiyorum ben.

meyve olarak yeşil ekşi elma ve muz yiyorum. nadiren diğerlerinden de yiyorum.

çayı, kahveyi şekersiz içiyorum.

neden böyle insanları küçümsüyormuş gibi yazmışsınız onu anlamadım ama.

edit: ayrıca her türlü abur cubur, cips vs gibi şeyler
  • sopiro  (06.04.17 22:17:38 ~ 22:18:40) 
@sopiro cevap için teşekkür ederim. küçümsemiyorum yahu, belki öyleymiş gibi anlaşılmıştır. ben de denemek istiyorum zaten. yani aşağıladığım bir şey değil bu iş. ama şekeri bıraktım deyip de çikolatanın falan güzelini bulduğu zaman yiyen insanlar da tanıyorum. bundan sonra çikolata yemeden yaşayabileceğimi sanmıyorum ama abur cuburu minimuma indireyim bari. e alternatifi var mı bunun? yani çerez mesela iyi mi? yemek dışında bir şey canınız çekmiyor mu? o zamanlar ne atıyorsunuz ağzınıza?


  • nigeo  (06.04.17 22:23:56) 
Rafine işlemden geçen gıdaları tüketmemek en büyük ilerlemeyi sağlıyor. Paketlenmiş her türlü hazır gıdanın büyük kısmında şeker var, örneğin salçada tuzlu krakerde bile var. Dolasıyla tadının şekerli olmaması şekersiz olması anlamına gelmiyor. Rafine şeker yerine arada sırada yapılan tatlılar için hurma kullanıyorum. 5-6 adet hurmadan 15-20 tane bisküvi çıkıyor mesela. Tarifleri filan araştırıyorsun, katkısız, doğal ve sağlıklı alternatifler oldukça fazla. Hatta çikolatanı bile evde kendin yapabilirsin, ama tabiki tamamen sıfır şeker değil mesela içerisinde az bir miktar pekmez içeriyor. Aslında pekmez vs de çok sağlıklı değil ama en azından koyduğun miktarı filan biliyorsun.

www.badeninsekeri.com

Etiket okumaya başladığında marketteki şeylerin sadece %30'u filan sana hitap ediyor, geri kalan her şeyde şeker var. Örneğin satılan kakaolar alkalize şekerli kakaolar, onlarda bile var. Ham kakao almak gerekiyor. Yazıldığı üzere bir süre sonra glikoz şurubunun filan tadını çok net algılıyorsun ve miden kaldırmıyor, baklavalar vs geneli şurupla yapılıyor. Yemiyorsun, canın da istemiyor zaten.
  • neferkitty  (06.04.17 22:31:06 ~ 22:40:57) 
vapurda cay bahcesinde seker istemem deyip kasigi da alabilirsiniz diyebilmek ya da geri vermek keyfi icin yapilan eylem.


  • bhdrydn  (06.04.17 22:32:04) 
şimdi şöyle oluyor :)

en basit şekliyle düşünürsek, şekerli bir şeyler yedikçe daha çok şeker yemek isteyeceksiniz. şekersiz şeylere yoğunlaştıkça bir süre sonra zaten vücudunuz sanki onun sizin için kötü olduğunu biliyormuşçasına istemiyor. ben şu anda bir çokoprens falan yediğimi düşünemiyorum bile mesela. amaç glisemik indeksi düşük şeyler yemek, yani acıkma ve şeker düşüncesini uzaklaştırmak. neyin glisemik indeksi düşük diye araştırırsanız bir sürü kaynak çıkacaktır. glisemik indeksi 100e yaklaştıkça o kadar çabuk acıkacaksınzı gibi düşünüp kendinize bir liste yapabilirsiniz. misal, yanılmıyorsam havuçun 92, salatalığın 0, marulun da öyle.

çiğ kuruyemiş düşünebilirsiniz mesela atıştırmalık, ya da kahvaltıya falan destek olarak. omega desteği, protein desteği falan faydalı yani. onda da kuru üzümü falan az tutup çiğ badem, ceviz, fındık, kaju gibi şeyleri yersiniz.

çikolatasız yaşayamıyorum diyorsunuz ya, bir hafta yemeyin muhtemelen ikinci hafta size biri al sana bir çikolatalı gofret desin mideniz kaldırmaz. ben sadece yüksek kakaolu bitter çikolata yiyorum, onu da bir haftada bir paket falan yemiyorumdur.

haftaiçi alkol almıyorum ben, haliyle bira, şarap vs gibi şeylerle kendimi yüklememiş oluyorum.
bir de bir yerde "ilk acıkma hissi susuzluktur. aç hissettiğinizde su için" diye bir şey okumuştum. doğru da olsa yanlış da olsa, benim işime yarıyor. atıştırma düşüncesini bastırıyor.

bazı cevapları net oturtmaya çalışın kafanızda.
"yemeğin yanında ne içersin?" cevap: ayran, su, soda
"tatlı yer misin?" cevap: hayır
"bisküvi ister misin?" cevap: hayır gibi :)
  • sopiro  (06.04.17 22:34:57) 
ben de sopiro gibi yapıyorum hemen hemen. abur cubur olarak nitelendirilebilecek hiçbir şey yemiyorum. meyvede kendimi kısıtlamıyorum şekerli diye fakat zaten pek meyve yemiyorum, denk gelmiyor.

yaklaşık ayda bir, güzel çikolata olursa yerim dediğiniz gibi. ya da antep'e gitsem 1 porsiyon baklava yerim. ikinciyi canım istemez. bunları zaten süper sağlıklı olmak adına işkence çekerek yapmıyorum, bahsi geçen şeylerin vücut için pek işe yarar bir yanı olmaması beni itmeye yetiyor, yeme isteği duymuyorum. alternatif bulmayın, bir süre yemeyince alışmanız gerek.

şekeri bıraktım diyenlerin çoğu çaya şeker atmayan fakat arkasından sufle gömen tayfa maalesef..
  • tejeve  (06.04.17 22:36:38) 
Gercekten boyle bir sey varmis ve ben bir ayda bile inanilmaz bir degisiklik hissettim yani tabii ki cok saglikli falan olmadim ama icim temizlendi gibi geldi. Paketlenmis seyler almiyorum, cay kahve hep sekersiz icerim zaten. Tatli istedigimde de hurma ve kuru incir yiyorum -abartmadan. Istek bir sure sonra gercekten gidiyor.


  • kassiopeia  (06.04.17 22:50:16) 
Bizde şekeri bırakmak deyince insanlar çaya şeker atmayı bırakıp birkaç gün abur cubur tüketmeyip deli gibi meyveye abanıyorlar mesela. Halbuki çay şekeri dediğin şeker 1 molekül glukoz 1 molekül fruktoz barındıran sukroz formunda bir şeker, şekerin nispeten en zararsız hali. Bildiğin ıspanakta pırasada bulunan şekeri düşün, onunla aynı form. Ha rafine işlemlerinden bahsetmiyorum ama sadece fiziki yapısından bahsediyorum. Meyve şekerinden/fruktozdan daha işlevsel yani, en azından enerji olarak depolanabiliyor glikojenlerde ya da direkt kullanılabiliyor metabolizmada. Meyve şekeri/fruktoz karaciğerde direkt yağa dönüşüyor, hücre içindeki ATP'lerde bulunan fosforları tüketip ürik asit miktarını artırıyor, o da gut hastalığına neden oluyor. Yani bizdeki şeker bırakma olayı baya bilinçsizce yapılıyor.

Bunların dışında, şeker bırakmak diye bir şey yok tabii, zira yağ harici her şey şekere dönüşüyor ya da dönüşebiliyor. Proteinini fazla alırsan ondaki Alanin aminoasidi de glokuza/şekere dönüşebiliyor. Şekeri bırakmaktan kasıt başta market ürünü abur cuburlar (Çikolata cips şekerleme vs) tipi şekerleri/gazlı içecekleri, meyve sularını ve tahıl ürünlerini bırakmak şeklinde olabilir. Market ürünlerinin zararı çoğunlukla fruktoz şurubu/mısır şurubu barındırmaları, bunlar sentetik şekerler olduğu için vücut tarafından tanınmayan serbest radikalleri açığa çıkaran şekerler, kilo vs gibi olaylara girmiyorum bile bunlar direkt kanser nedeni. Meyve suları yoğun şekilde fuktoz alımına neden oluyor. Fruktozun ne olduğunu zararlarını ilk paragrafta söyledim. İçerdiği katkı maddelerinden bahsetmiyorum. Ayrıca bir tane elma 1 birim fruktoz barındırırken bir bardak meyve suyu 10 birim fruktoz barındırıyor. Tahıl ürünleri de gereksiz şeker barındırıyor ama asıl zararı gluten. Glutenin zarar sürecinde bahsetmeyeyim çok uzun bir konu ama sürecin sonunda şeker hastası ya da MS olma tehlikesi var. Bunları tüketmemek gerekiyor bu nedenlerle ama dediğim gibi bizde çaya şeker atmayınca bu iş olmuş bitmiş diye düşünülüyor. Halbuki çay şekeri bunlar arasında en az riskli olanı.
  • angelus  (06.04.17 23:27:21) 
sadece çayı ve türüne göre de kahveyi şekersiz içiyorum. onun ötesindeki şeylerde "ıyyy şeker var bunda, yemem bunu." mantığı gütmedim.


  • m e b  (06.04.17 23:27:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.