[]

Sorum yazılımcılara...

Selam çok sevgili coderlar

sizlere danışmak istediğim bir konu var.

şöyle ki bir yıldır kurumsal bir firmada yazılım mühendisi olarak çalışmaktayım, evet unvan bu; fakat gelin görün ki hiç de yazılımcı gibi hissedemiyorum. İşte sürekli bir şeyler kotarmaya çalışıyoruz, yöneticim bir gün geliyor şunu yap diyor, öbür gün geliyor bunu yap diyor. İnanın ki değinmediğim yazmadığım yazılım dili kalmadı gibi. kendi isteğimle c ve c++ eğitimi aldım, arada da olsa bazen bu dillerde hata çözümü yapıyorum; ama çoğunlukla -hiç bilgim ve ilgim yoktu başlarda- html, css, js kodluyorum. Bu da tam kodlamak değil aslında, oradan bir şey bul buradan bie şey bul şeklinde ilerliyor. çıkardığım ürünler var; ama hiç içime sinmiyor açıkçası.

Diğer yandan c#'ta hiç profesyonel olmayan bazı toollar yazdım; ama dediğim gibi ne bir iş aşıkışına göre oluyor bu, ne girdi belli ne çıktı, hani evde oturup hobi niyetine ordan buradan öğrenip yazdığım acemilikte kodlar.

İşte herkes yazılımcı; ama benim gibiler, yani profesyonel düzeyde bir yazılım nasıl yapılır, süreci nasıl devam eder vs. vs. bunlardan çok uzaktayız, haliyle bana gelen bir knowhow da yok.

Tamamen kafada ne yapılacağı belirsiz giriyoruz bu işlere.

haliyle iş değişmek istediğimde kendime kattığım yetkinlikleri nasıl ifade edebilirim ki? 5 yıl çalışsam da yerimde sayacağım için gittiğim mülakatlardan da elim boş dönerim muhtemelen. Mezun olmam 1.5 yılı geçti, 1 yılı aşkın süredir de bu firmadayım; ama kendime hiçbir şey katamadığımı hissediyorum artık.
bir iki ay php kodla, bir iki ay html css js takıl, öteki ay c# yazmaya çalış; aynı anda c-c++ eğitimi al; şimdi de okul tarafından python ile projen olsen, artık açtığım hiç bir dili yazamaz oldum ya.

işin kötü yanı yazılımda iyi miyim değil mi, onu dahi test edemiyorum, çünkü süreç nasıl işler bi haberim, uzmanlık konum yok...

tavsiyeleriniz ne olur?
iş değişmek istiyorum; ama nasıl bir işe ne şekilde başvururum bilemiyorum.
İstanbuldayım, ikinci alternatif oalrak İzmir de tercihim, bu gibi yerlerde siz olsanız ne yapardınız?

not: front-end tarafını sevdim; ama açıkçası daha çok algoritmaların konuştuğu c++ kısmı daha cazip gelebiliyor. (ama yine de profesyonel deneyimim yok)

 
is yerinde hangi dili kullaniyorsunuz? ne tur isler var? gomulu mu front end mi?

c/c++ garantici isen iyidir, python su an yukseliste.
  • cedex  (31.03.17 22:14:43) 
dediğim de bu iş yerinde her şey var:) kim ne yapacak, nasıl yazacak çok havada. bilmediğin bir dil ile ürün çıkarmak zorunda kalabiliyorsun, ben "şu" developer'ım diyemiyorsun.


  • body electric  (31.03.17 22:17:33) 
bence iş değiştir. net. işbulursun merak etme. ama bu şekilde 3-4 senelik herşey developer olursan bulamayabilirsin.


  • fyodor dostoyevski  (31.03.17 22:52:20 ~ 22:52:53) 
öncelikle iş ara 1 yıllık tecrübe ile daha stabil iş bulursun,

aynı iş yerinde kalırsan da DİREN, yani abuk sabuk istekleri yerine getirme, alanın olmayan konularda bilmediğini ifade et; böyle bir süre direnirsen sonrasında o daldan işlerin gelmesi azalır; benim bir arkadaşım android dışında iş yapmam diye diretmişti, baskılara rağmen, sonuçta kazandı, çocuğa android dışında iş veremediler.
  • gezegen olan pluton  (31.03.17 23:01:25) 
nodejs'de nasilsin? nosql databaselerle ilgilendin mi? docker hakkinda bilgin var mi?(docker ninjasi olmana gerek yok) duydun mu en azindan hic ne oldugunu? mv* frameworkler hakkinda bilgin nasil? (react, angular vs.) REST api deneyimin de var ise, bir de elasticsearch nedir biliyorsan, ozelden ulas. :)


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (01.04.17 15:27:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.