[]

termodinamik kanunları ile ilgili (belki de çok basit) bir soru

devridaim makineleriyle ilgili bir şeyler okurken şuna denk geldim:
tr.wikipedia.org

-devridaim makineleri termodinamiğin birinci ve ikinci yasalarına aykırıdır.
birinci kanun: başlangıçta 100 birim enerji varsa en sonda da değişik biçimlerdeki enerjinin toplamı 100 birimdir.
ikinci kanun: Başlangıçta 100 birim yararlı enerji varsa son durumda kesinlikle 100 birimden az olacaktır.


şimdi merak ettiğim bir şey var ama mühendis/sayısalcı değilim, o yüzden çok basit şekilde anlatan yerlere denk gelemedim. hatta sorum tuhaf mı, onu bile bilmiyorum konuya o kadar uzağım diye :)

neyse, sorumu sorayım. mesela biz niye telefonlarımızın bataryalarını tam kapasitede doldurmamıza rağmen belli bir süre sonra aynı verimlilikte kullanamıyoruz? entropi ile mi ilgili o da? eğer öyleyse, entropi bataryanın dolum için istediği enerjide de düşüklük yaratır mı?


bir de bu kanunları çok basit şekilde, günlük hayattaki yansımalarını anlatan kitap var mı acaba?

 
batarya olayının onunla bir alakası yok. elektrik elektronik mühendisi değilim ama batarya içindeki şeyler her neyse deforme falan oluyorlar, ömürleri bitiyor.

devridaim makinesi gerçek olsaydı, atıyorum araba kullanırken 1 lt benzin kullanarak bir enerji elde ettin. 1 lt benzin diyelim ki sana 100 birimlik bir enerji vermesi gerekirken, 1 lt benzini enerjiye çevirdiğin motorun yapısından dolayı kayıp yaşadın ve 40 birime düşürdün. sonra oradaki enerjiyi tekerleklere aktardın ve yine bir kayıp yaşadın ve 30 birim kaldı. bir motorda en büyük kayıp motordayken ayrıca diğer kayıplarda aktarma sırasında olur.

halbuki enerji kayıp olmasaydı, 1 lt benzinle 100 birim gidecektin fakat şimdi 30 birim gidiyorsun.

hayaller termodinamik birinci kanun gerçekler ikinci kanun.
  • blue eyes white dragon  (31.03.17 21:51:54) 
Entropi, düzensizliğin bir ölçüsüdür. Bataryalarda entropi ile ilgili bir durum söz konusu değil. Piller, yükseltgenme ve indirgenme olaylarıyla telefona elektrik akımı sağlarlar. Bir element elektron alıyorsa indirgeniyordur, elektron veriyorsa yükseltgeniyordur. Yani bu olayda iki element arasında elektron alışverişi söz konusu. Lityum iyon pillerinde elektriğin sağlanması da bu şekilde gerçekleşir. Yani pillerde aslında kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor. Pillerin tasarımlarına ve kimyasal reaksiyonun doğasına göre zamanla iyon akışı yavaşlıyor ve iyon akışı yavaşlayınca da batarya verimini kaybetmeye başlıyor. Devridaim makineleriyle bataryaların ilişkisini kuramadım.


  • dissendium  (31.03.17 21:55:01 ~ 21:55:45) 
yunus çengel'in türkçe termodinamik kitabını pdf olarak bulabilirsen kitabının sayfalarının yanlarında günlük dilde anlatmaya çalışmıştır.


  • blue eyes white dragon  (31.03.17 22:03:43) 
@dissendium: sadece okuyordum. sonra termodinamik kanunlarına denk geldim, merak ettim. kanunları okurken birinci ve ikinci kanunu pratikte tam oturtamamıştım kafamda. batarya örneği aklıma geldi. madem enerji yoktan var edilemez ve yok edilemez, o zaman neden bataryalarda böyle verimsizlikler oluyor diye düşünmüştüm. meğer termodinamik kanunlarıyla batarya arasında benim sandığım gibi bağlantı yokmuş :)


  • m e b  (31.03.17 22:16:53) 
@meb, anladım. Birinci kanunu iyi anlamak lazım. Enerjinin korunumuna göre aslında bir kayıp olmuyor. 100 Joule'lük bir enerji var elinde diyelim. Bunun 80 Joule'ünü sen kullanıyorsan 20 Joule'ünü ısı enerjisi olarak dışarı atıyorsun. Sonuçta toplamda yine 100 Joule enerji var elinde ama o 20 Joule'lük enerjiyi kullanamadığın için tam verim alamıyorsun. Birinci kanun batarya için de geçerli.


  • dissendium  (31.03.17 22:22:01) 
www.youtube.com

yarım saattir şu videonun türkçe altyazılısını arıyorum aslında kendisini de bulamıyordum ama sonunda buldum.

videonun sonunda adamın üzerinde yaptığı deneyi izle. adam hiçbir hız vermeden topu bıraktığı yer tam çenesinin dibi, hız verseydi yüzü dağılacaktı fakat vermeseydi de yine çenesinin dibine gelmeliydi enerji korunumu ile ama gerçekte görürsen çenesinin dibinden de aşağıda bir yerden geri dönüyor top.

devridaim gerçek olsaydı, o deneyde de o top adamın çenesinin dibine gelirdi bir nebze. ama dediğim gibi gerçekler başka, hayaller başka.
  • blue eyes white dragon  (31.03.17 22:23:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.