[]

Çeşme suları arasında fark var mıdır?

Merhaba,

Ben ekonomik gerekçelerle içme suyu kullanmamaya başladım. Merak ettiğimse evden akan suyla kamusal alanlardaki çeşmelerden akan su arasında bir fark olup olmadığı. Psikolojik mi bilmiyorum ama dışarıdaki suların tadı daha iyi geliyor sanki.

Ayrıca dışarıdaki çeşmeler arasında da fark var mıdır? Özellikle birbirine yakın mesafedekiler için soruyorum. Misal İstanbul'u bilenler için, Aşiyan Mezarlığı'nın çeşmesinden akan suyla onun biraz ilerisinde, sahil yolunun üstünde, 2. köprünün altında kalan çeşmenin suyu aynı mıdır?

Teşekkürler.

 
Hindistanda yasarken lavaboya bagli elektrikli bir ariticimiz vardi, onu calistirip 1 dk beklerdik sonra ondan gelen suyu doldurup icerdik. Yani hindistan gibi bi ulkede cesme suyu ictim surekli. Bence iyi bir aritma sistemi kurabilirsiniz.

Ya da munihte gormustum, degisik filtresi olan bir surahi kullaniyorlardi, onu arastirabilirsinz
  • kuehles blondes  (30.03.17 01:20:57) 
Ben mezarlıklardan su içmiyorum. Su hatları basınçlı. Sızma ihtimali düşük derler ama su hatlarının kaybı %30 civarı da diyor su temini dersi kitabım*. Sızma varsa bulaşma da olabilir. Su kesintisinde şebeke basıncı sıfırlanacağı için..

İstanbulda pek çok rezervuar var. Kaliteleri farklı, havza koruma ömerlide mümkün değil, mutlak koruma alanında yapılaşma ve kanalizasyon var. İkitelli ve b.çekmece su arıtma tesislerinin suyu hoş. Ama klor var tabii. Klor hattın başında yoğun, hattın ucuna kadar uçuyor biraz, aynı hattın tadı da değişir.
Kağıthaneyi görmüştüm, şüphelerim var. Ömerli ise kanalizasyonun arıtılmış hali diyordu bir hocamız. Doğrudur. Bunlar istanbulun farklı bölgelerine su veren büyük tesisler.
Ben elazığda karaçalı diye övdükleri bir sudan ilk tadışımda barsakları bozdum. Musluk sistemi kötüydü. Kesinlikle bulaşma var hattın son borusunun sonundaki muslukta. Hıyarın teki elini yalap şap yıkar, musluğu geri sıkarken eli hala ıslaksa ki ıslak olur, bir damla pis su karışsa benim şişeme falan, al sana enfeksiyon..


*(su temini ve çevre sağlığı. Y. Muslu)
  • kargn  (30.03.17 01:23:48) 
@kuehles blondes tavsiyeleriniz için teşekkürler. araştıracağım dediklerinizi.

@kargn detaylı cevap için teşekkürler. açıkçası sizden cevap bekliyordum. aslında soru kafamda vardı, ama bugün sizin başka bir sorudaki cevabınızı görünce fark edersiniz belki diye hemen sorayım dedim. öyleyse bu şartlar altında evdeki musluktan akan suyu kullanmak daha mantıklıdır diyebilir miyiz? en azından musluk bizim musluğumuz?
  • misterturist  (30.03.17 01:38:40 ~ 01:41:04) 
Yemekler ve çay için musluk suyu kalitesi fazlasıyla iyi istanbulun çoğu yerinde. Tesis çıkışında şebeke koruma için basılan bakiye klor o kadar fazla ki dağıtım hatlarında mikrop üremesi imkansız gibi. (Yalnız, sular bakım onarım vs için kesildiğinde biraz ara vermek iyi olabilir). Alışmak için ya da klor tadının kırılması için şişe suyla musluk suyu karıştırılabilir de. Paçallama diyorlar hatta, bazı şehirlerde şebekeye su öyle verilir. Şebeke suyu mikrobiyolojik kalitesi çok iyi sulardır genelde.
Bir de istanbulun suları yüzey suyu, sertliği düşük. Aslında içimi çoğu şehre göre hoş.
Ben biraz musluk suyu lobicisiyim. Uzun zaman hamidiye suyu içtik 90lar öyle geçti, cam damacanalardan haftada iki gün evdeki bidonları doldururduk, adamlar eve kadar çıkarır, terastaki dairelere lanet eder dururdu ama şebeke boruları yenilenince ben şişe suyu bıraktım, hamidiyeciler de gelmez oldu, su istasyonları türedi zaten. Hepsi siyaset hepsi para döngüsünün sonucu..
5-10 yıldır musluk suyu içiyorum, memnunum. Bi de şu dezenfeksiyon yan ürünü klorlo bromlu organikler olmasaydı iyiydi.
  • kargn  (30.03.17 02:16:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.