[]

Sebze & Meyve Yetiştirme / Geçen Sene Ekilenler

Herkese selamlar,

Geçen sene markette knorr'dan 5 liralık malzeme alana tohum hediye kampanyasından biber ve domates tohumları alıp ekmiştim.
Hem biber hem de domates büyütmüştüm sıfırdan, çok güzeldi.

90 litrelik büyükçe bir saksım var bu iş için. Geçen sene büyüttüğüm biber ve domateslerin küçük küçük kurumuş fidanları (yaklaşık 30-40cm) hala bu saksıda duruyor.

Ne yapmak lazım? Bu kurumuş tahtalaşmış fidanları söküp, yerlerine yeni tohumlar mı ekeyim? (Bu sefer çanakkale domatesim var, ekmek istiyorum!)

Bir de toprağı havalandırma haricidne birşey gerekir mi? Tüm toprak gübreliydi geçen sene aldığımda.

 
fidanları sök. yeni tohumları ek. toprakta çürüyüp besin olsun diye o fidanlar saksının derinliklerine gömmeyi düşünürdüm ayrıca.


  • sutlu nescafe  (08.03.17 12:36:21) 
Ben gecen gun soyle bir sey okumustum; domatesin arkasina tekrar domates ekilmezmis topragin verimi azaliyormus. Tohumlari tamamen temizlemeniz gerekiyor. Ispanak, kabak gibi daha farkli seyler ekmek gerekiyormus. Onlardan sonra tekrar domatese gecilebilirmis. Bu aralar ben de boyle sebze ekimi ile guzel kitaplar aradim ama bulamadim, kitap tavsiyesi bulunursa burdan ben de nemalanirim bol sans!


  • neferkitty  (08.03.17 12:47:40 ~ 12:49:15) 
@sutlu nescafe: Teşekkürler, hepsini söküp toprağa iyice gömebilirim. Oldukça derin zaten 30 cm toprak var.
@neferkitty: Aynı saksıda domates ve biber yetiştirdim belki bu sayede kurtarırım bu durumdan :)
Zaten şimdi havuç, salatalık falan da ekicem, bakalım nasıl olacak. Birşey bulursanız ben de beklerim.
  • quaker  (08.03.17 12:54:32) 
açılın ben çiftçiyim. (hep bunu demek istemişimdir. hahaha)

kurumuş fideleri tekrardan gömmenizi tavsiye etmem.O tür gömme işlemi büyük alanlarda, üstüne farklı tür bitki ekilecekse veya nadasa (boş) bırakılacak araziler için uygun olur. Zira gömeceğiniz aynı tür bitkiler mantar veya hastalık taşıyıcı görevi görebilirler.

En iyi yapacağınız şeyleri sıralayım

1- toprağı değiştirerek,çiftlik gübresiyle karıştırırsanız en iyisi olur.(şehirde yaşamı için zor)
2- toprağı değiştirerek, çiçekçilerde satılan torf ile 1/1 oranında karıştırabilirsiniz.
3- toprağı değiştirmeyip, 60 kg torf-30 kg toprak karışımı ile
4- toprağı değiştirmeyip, alt-üst ederek havalandırılması ile ekebilirsiniz. (geçen sene yetişen bitkiler toprağın mikro ve makro besinlerini çektiği için takviye yapmanız gerekebilir.)
  • dorylaion  (08.03.17 14:47:46) 
@dorylaion: Iıııhm cevap veriyorum! 4. seçenek!

Eheh, çok teşekkürler. Fidanları söküyorum o zaman. Bir gün havalandırmaya bırakırım.
Yeni toprak alıp taşımak hakikatten belime büyük zarar veriyor.
  • quaker  (08.03.17 15:11:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.